Premieră la Timişoara: Spitalul Militar a fost acreditat pentru transplant de ţesut osos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Spitalul Militar din Timişoara s-a efectuat şi prima anestezie cu eter de pe actualul teritoriu din România
La Spitalul Militar din Timişoara s-a efectuat şi prima anestezie cu eter de pe actualul teritoriu din România

Veste bună pentru pacienţii din vestul ţării, care au nevoie de un transplant de ţestut osos sau tendinos. Spitalul Militar este primul din afara Bucureştiului care poate efectua astfel de operaţii.

Începând cu luna iulie a acestui an, Clinica de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar din Timişoara a fost acreditată de Ministerul Sănătăţii pentru prelevarea şi transplantul de ţesut osos şi tendinos. 
 

Astfel, Spitalul Militar devine singura unitate medicală din ţară, în afara de Spitalelor Foişor şi Colentina din Bucureşti, acreditată să efectueze prelevare şi transplant de ţesut osos şi tendinos. Intervenţiile chirurgicale vor fi efectuate de echipa de medici de la clinică, condusă de şeful clinicii, Fabian Romulus Tatu, medic primar ortoped. 


Unitatea medicală timişoreană este în colaborare cu Banca de ţesuturi din cadrul Spitalului Colentina, singura din ţară la acest moment. Totodată, conducerea clinicii a aplicat pentru intrarea în Programul Naţional de Transplanturi, fapt ce ar duce la decontarea costurilor acestor proceduri terapeutice, iar pacienţii vor beneficia de operaţii şi tratament gratuit. Acreditarea unităţii medicale este valabilă pentru cinci ani.  

Prima anestezie cu eter la Spitalul Militar

La Spitalul Militar din Timişoara s-a efectuat prima anestezie cu eter de pe actualul teritoriu al României. Ziarul “Temesvarer Wochenblatt” a consemnat acest lucru în 13 februarie 1847. Medicii chirurgi Mathyus Musil şi Joseph Siehs au folosit eter sulfuric la o operaţie de amputare a coapsei unui pacient. Acest lucru a avut loc la data de 5 februarie 1847. Aparatul de inhalat eter a fost confecţionat pe loc de medicii militari şi era inspirat din schiţele apărute în revista “London Illustrate Gazette”.


Citeşte şi:

Cardiologul Claudiu Popa, de la Spitalul Militar, despre sistemul medical: "Dacă vrei să reuşeşti, poţi oriunde"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite