Spitalul Judeţean Timişoara foloseşte din această săptămână angiograful primit acum doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii cu boli cardiovasculare vor beneficia de acum înainte de analize mult mai complexe şi de noi terapii. Medicii de la Spitalul Judeţean au fost instruiţi în folosirea aparatului de către doi doctori români din străinătate.

Perioada oficială de "training" pe noul angiograf Siemens Artis Zee din cadrul viitorului Departament de Terapie Endovasculară şi Neuroradiologie Intervenţională a fost 7 - 11 octombrie. Au fost efectuate cinci angiografii invazive, două de tip periferic şi trei angiografii cerebrale. Medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara au fost asistaţi în aceste proceduri de dr. Mihaela Cristian (CHU Beaujon, Paris, Franţa) şi dr. Raoul Pop (CHU Strasbourg, Franţa), doi foşti colegi ai bănăţenilor, care acum lucrează în două centre de referinţă în domeniul neuroradiologiei şi radiologiei endovasculare intervenţionale franceze.

Aparatul în valoare de peste patru milioane de lei a fost primit acum aproape doi ani, de la Ministerul Sănătăţii, însă nu a putut fi folosit tocmai pentru că nu exista personal instruit. Profesorul Mihai Ionac, şeful clinicii de Chirurgie Vasculară din Spitalul Judeţean explică ce fel de intervenţii pot fi făcute cu acest aparat. “Acest prim pas reprezintă începutul unui proiect amibiţios al SCJUT în cadrul căruia pacienţii noştri să poată beneficia de terapii minim invazive endovasculare ce vor fi utile în patologii precum boala vasculară periferică prin dezobstrucţia endoluminala cu balon sau plasare de stent; accidentele ischemice acute tratate prin dezobstrucţie endovasculară în regim de urgenţă; patologia tumorală prin embolizare şi chimioembolizare; accidentul vascular cerebral ischemic prin trombectomie mecanica endovasculară; hemoragiile post partum şi digestive prin embolizare; patologia anevrismală cerebrală prin embolizare şi aşa mai departe. Aşadar, o întreagă paletă de patologii vasculare cerebrale şi periferice vor putea fi tratate edovascular, reducând semnificativ timpul de spitalizare şi rata complicaţiilor pe de o parte, iar pe de altă parte oferind o nouă şansă la viaţă unor pacienţi ce în prezent sunt nevoiţi să apeleze la sistemele medicale din ţările vecine”, a spus doctorul Mihai Ionac.

Folosirea unui astfel de aparat este scumpă, iar şefii de la judeţean încearcă să acceseze programe de la Ministerul sănătăţii pentru a acoperi costul materialelor sanitare care se folosesc la fiecare investigaţie sau intervenţie. Potrivit legii, fiecare investigaţie, realizată unui pacient asigurat pe perioada internării, trebuie să fie gratuită. “Costul unei angiografii invazive periferice sau cerebrale ajunge la 250 euro, iar costurile unor proceduri terapeutice poate varia între 1.000 si 15.000 de euro, în funcţie de complexitatea tratamentului, şi mai ales de preţul endoprotezelor (stenturi, stent graft-uri), al materialelor embolice (glubran, Onix), al cateterelor şi microcateterelor folosite în cadrul intervenţiei. De aceea, accesarea unui program naţional de radiologie intervenţionala devine o prioritate pentru SCJUT în următoarea perioadă, astfel încât să putem oferi pacienţilor din zona de vest a ţării un întreg arsenal terapeutic minim invaziv şi eficient”, a spus doctgorul Florin Bîrsăşteanu, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.

Ce este angiograful

Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor sanguine. Procedura se realizează prin intermediul unui cateter în care se introduce o substanţă de contrast la nivelul vaselor care urmează a fi investigate. Pe lângă diagnosticul care se pune în urma acestei intervenţii, se poate face şi un tratament endovascular al unor afecţiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive sau dilatările unor artere coronare care vascularizează inima. Aceste intervenţii se numesc angioplastii şi pot fi completate de inserţia unui dispozitiv care se numeşte stent, asemănător unei plase metalice, care se poziţionează în interiorul arterei şi are rolul să o menţină deschisă.

Citeşte şi:

Premieră la Timişoara: Spitalul Militar a fost acreditat pentru transplant de ţesut osos

Lucrările de la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" încep cu întârziere: “Ne-am dat cu firma în cap”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite