Roșia, fruct sau legumă. Specialiștii tranșează chestiunea despre gustosul rod al pământului

0
Publicat:

Roșiile sunt printre cele mai consumate roade ale pământului pentru multitudinea de feluri în care poate fi gătită. Cel mai adesea sunt folosite în preparate sărate, cum ar fi: supe, ciorbe, pizza, tocane.

Roșii de Băleni. FOTO Magda Cristian
Roșii de Băleni. FOTO Magda Cristian

Roșia ocupă cea mai mare suprafață cultivată din România. Cei mai mulți dintre noi știm că roșia este legumă, dar ea, din punct de vedere botanic, este fruct, potrivit specialiștilor.

Roșia este produsul care apare și se dezvolta din pistilul unei flori fecundate și care conține semințe. Peste tot în lume ea este considerată legumă, pentru că nu are un gust dulce.

Este regina legumelor. Este cea mai utilizată legumă, că vorbim de bulion, ketchup, roșii confiate etc. Este fructul plantei, dacă o luăm din punct de vedere botanic. Din punct de vedere comercial este legumă. La școală, elevii învață plantele și componenele botanice, și de acea pleacă de acolo cu ideea că este fruct”,a declarat, pentru Adevărul, Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Istoria interesantă a roșiei - „otravă pură”

Roșia, așa cum o știm noi, își are originea din Peru, în regiunile mlăștinoase. A fost adusă de conchistatorii spanioli în Europa. Planta era plină de țepi puternici, fructul mic și galben, acoperit cu frunzulițe plini de țepi și fructele sălbatice, nefiind comestibilă.

Roșia se trage dintr-o familie cunoscută ca fiind cele mai toxice plante, soră a mătrăgunei, otravă pură. Eu mi-am pus intrebarea: ce a fost în capul conchistatorilor spanioli de au adus-o în Europa? Probabil tot pentru a face rău. Practic ea, adusă în Europa, a fost cultivată, dar abia după 200 de ani, timp în care europenii nu s-au atins de tomată, un italian a observat că tomatei a început să îi apară niște fructe roșii. Francezii au intrat pe fir și au început să obțină legumele roșii, mai mari. Lucrul acesta s-a întâmplat datorită geneticii și a condițiilor de mediu din Europa, prin mutarea dintr-un loc în altul”, a mai explicat Costel Vânătoru.

Planta din care crește roșia este toxică, este plină de solanină, dar fructul are beneficii extraordinare asupra sănătății, având și calorii puține, aproximativ 25.

Tomata conține vitamine A, B, D și C. Este bombă de antioxidanți și flavonoide, care apără celula de cancerul de prostată, de exemplu. Interesant este că multe dintre aceste substanțe nu se pierd prin gătire, ci se concentrează.

În lume există aproximativ 4.000 de soiuri de roșii la ora actuală, de culori variate: galbenă, roz, verde, portocalie, mov, maro și chiar neagră. 

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite