Un nou soi de roşii, mari şi rezistente la boli, testat în patru judeţe. Producător: „Roşiile arată şi se comportă bine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roşie  Havanna F1. FOTO: seminteplante.ro
Roşie  Havanna F1. FOTO: seminteplante.ro

Un soi de roşii rezistent la boli şi care arată foarte bine a fost testat, pentru prima dată, în comuna dâmboviţeană Băleni, cunoscută pentru culturile de legume, atât în câmp, cât şi însolarii.

Hibridul „Havanna F1 (Bakker Brothers)” obţinut în ţări precum Olanda, Italia sau Franţa, a fost testat cu succes, fiind obţinute fructe ferme, cu greutăţi care au depăşit şi 300 grame. 

Fermierii spun că roşiile nu crapă şi îşi păstrează fermitatea mai multe zile, ceea ce indică o foarte bună rezistenţă la transport.

Legumicultorii spun că soiul are un gust foarte bun, roşiile fiind excelente pentru consum în stare proaspată, dar şi pentru conservare, în gospodăria proprie. 

„Soiul şi-a dovedit eficacitatea. Roşiile arată bine, se comportă bine la boli şi alţi dăunători şi poate fi folosită pe scară largă în Băleni. 

Deocamdată, nu se cultivă la scară largă. Sunt folosite doar în cazuri izolate aceste seminţe”, arată Dumitru Hristea, proprietarul unuia dintre cele mai mari depozite de legume din Băleni.

Roşii Havanna F1. FOTO

Roşie Havanna F1. FOTO: seminteplante.ro 

Roşii Havanna F1. FOTO

Roşie Havanna F1. FOTO: seminteplante.ro 

Hibridul are o bună capacitate de legare, chiar şi în condiţii de vreme rece, ceea ce înseamnă că poate fi o alegere excelentă pentru cei care vând la tarabă şi en-gros.

„Plantă are o creştere ordonată şi un foliaj puternic, de culoare verde închis. Fructul este rotund, uşor turtit, cu aspect comercial deosebit. Unul dintre avantajele cultivării hibridului de tomate Havanna F1 este culoarea roşu-aprinsă a fructelor, care împreună cu uniformitatea excelentă, dă un aspect comercial deosebit roşiilor Havanna F1. Gustul este dulce-acrişor. Cu toate că vorbim despre un hibrid cu fermitate bună, gustul nu este acela fad, Havanna chiar avand gust de rosie”, explică furnizorul seminţelor.

Havanna F1 a mai fost testat cu succes şi în judeţele Timiş, Giurgiu şi Olt, în afară de Dâmboviţa. 

Roşii Havanna F1. FOTO

Roşie Havanna F1. FOTO: seminteplante.ro

Vă recomandăm să mai citiţi:

FOTO Trufandale gustoase în prag de iarnă. Agricultor: „Mulţi vor să mănânce ceva crud şi plin de vitamine“

Bătrâna care prosperă în afaceri după ce şi-a creat pagină de Facebook unde-şi promovează legumele: „Dacă nu era internetul ăsta, nu ştiu ce ne făceam“

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite