Iertarea de Florii, obiceiul pentru suflet din Oltenia. Tinerii căsătoriți în anul anterior îmbracă din nou hainele de cununie VIDEO

0
Publicat:

Un obicei cu adevărat special, unul dintre puținele obiceiuri de Paște specifoice zonei care se mai păstrează în județul Olt, îi aduce în duminica Floriilor pe mirii și pe miresele din anul precedent în fața preotului, pentru a-și mărturisi păcatele și a cere iertare.

Tinerii căsătoriți îmbracă hainele de cununie și se întorc în fața preotului FOTO: Valeru Ciurea
Tinerii căsătoriți îmbracă hainele de cununie și se întorc în fața preotului FOTO: Valeru Ciurea

Localitatea Izbiceni din Olt și localitatea vecină, Giuvărăști, sunt singurele în care încă se mai practică obiceiul „Iertării de Florii”  sau „Spovedania pe petec alb”, cum îi spun localnicii. Nimeni nu-și amintește de când se întâmplă acest lucru, la fel cum nimeni nu se gândește să renunțe la obicei.

Se întâmplă în Duminica Floriilor, mirii și miresele îmbrăcând din nou hainele de cununie și venind în fața preotului din sat, pentru a se spovedi și a cere iertare. Gestul este unul cu profunde semnificații.

În dimineața de Florii, tinerii căsătoriți îmbracă din nou hainele din ziua nunții și merg mai întâi la părinții mirelui, le sărută mâinile și le cer iertare dacă în perioada scursă de la nuntă și până atunci i-au supărat cu ceva. Același gest îl fac apoi față de părinții miresei, iar ritualul se încheie cu iertarea față de nași. 

Momentele sunt încărcate de semnificații aparte FOTO: Valeru Ciurea
Momentele sunt încărcate de semnificații aparte FOTO: Valeru Ciurea

Cu inima ușoară, pornesc apoi spre biserică, unde se întâlnesc cu alte cupluri care, ca și ei, și-au unit destinele în anul anterior. De obicei lipsesc doar cei în viața cărora a apărut între timp un copil, iar femeile sunt lăuze, condiție care nu le permite să intre în biserică. Acestea au șansa ca doar în anul următor să mai îmbrace din nou rochia de mireasă și să urmeze ritualul. 

Momentele pe care tinerii le trăiesc sunt cu adevărat emoționante. În drumul lor spre biserică se simt priviți și admirați. Este, de altfel, nu doar o sărbătoare a lor, ci a întregii comunități. Credincioșii adunați la biserică pentru liturghie retrăiesc, văzându-i, momentele tinereții lor în care au așteptat, la fel, să îngenuncheze pe bucata de petic alb în fața preotului și să-și ceară iertare. 

Directorul artistic al Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, Valeru Ciurea, a realizat în anul 2004, un film (video mai jos) în care emoțiile trăite de tinerii miri care se căsătoriseră în anul anterior, veniți acum să-și ceară iertare în biserică pentru eventualele greșeli din primul an de căsnicie, au fost surprinse secvență cu secvență. Valeru Ciurea a revenit și în anii următori la Izbiceni, unde doar pandemia a reușit să întrerupă frumosul obicei, punând noi povești de viață în colecția celor consemnate despre „Iertarea de Florii”. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite