VIDEO Pelerinaj de Florii. Credincioșii au parcurs simbolic drumul lui Iisus Hristos către Ierusalim

0
Publicat:

Sute de credincioşi şi preoţi au luat parte la procesiunea religioasă închinată sărbătorii Floriilor, la Galaţi. Cu icoane, flori şi ramuri de salcie în mâini, pelerinii au reprodus drumul lui Iisus Hristos către Ierusalim.

Pelerinaj în ajunul Intrării Domnului în Ierusalim FOTO: C.Mazilu
Pelerinaj în ajunul Intrării Domnului în Ierusalim FOTO: C.Mazilu

În Praznicul împărătesc al Floriilor, în municipiile Galaţi şi Brăila, Arhiepiscopia Dunării de Jos a desfăşurat tradiţionalul Pelerinaj de Florii, care aminteşte de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.

Pelerinaj de Florii la Dunărea de Jos

În orașul Galaţi, pelerinii au fost aşteptaţi la biserica Vovidenia, la ora 15.30. De la ora 16.00 coloana de pelerini a pornit în procesiune pe strada Domnească spre Catedrala Arhiepiscopală, unde au fost sfinţite ramurile de salcie, iar credincioşii participanţi au fost binecuvântaţi. 

Pe esplanada Catedralei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a sfinţit Icoana Intrării Domnului în Ierusalim şi a adresat o rugăciune.  

„Am venit dintr-o comună din nordul județului Galați special pentru a participa la procesiunea aceasta. Vin în fiecare an, nu puteam lipsi de la această sărbătoare, care amintește de Intrarea lui Iisus în Ierusalim. M-am rugat pentru sănătate și pace în lume”, a spus o enoriașă. 

Potrivit crestinortodox.ro, Duminică Floriilor este ziua în care prăznuim Intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Intră smerit, călare pe mânzul asinei, împlinind astfel profeția lui Zaharia: „Bucură-te foarte fiica Sionului, veselește-te fiica Ierusalimului, căci iată Împăratul tău vine drept și biruitor, smerit și călare pe asin, pe mânzul asinei" (Zaharia IX, 9). Mulțimea l-a întâmpinat cu ramuri de finic și cântări de bucurie: „Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” (Matei 21, 9).

Pelerinaj de Florii , pe străzile Galațiului FOTO: C.Mazilu
Pelerinaj de Florii , pe străzile Galațiului FOTO: C.Mazilu

Mântuitorul este primit cu atâta entuziasm de mulțime datorită învierii lui Lazăr din mormânt, minune sărbătorită în sâmbătă dinaintea Duminicii Floriilor. Biruința Sa asupra morții lui Lazăr prevestește biruință asupra propriei morți. Din acest motiv, de Florii purtăm ramuri de salcie înmugurite, simbol al biruinței vieții asupra morții.

„Intrarea Domnului în Ierusalim inaugurează ultima săptămâna din viață lui Iisus pământească. Astfel, dina ceastă zi începe Săptămâna Patimilor. În toate bisericile se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioșii sunt chemați să-l însoțească pe Hristos pe drumul crucii, până la moartea și Învierea Sa”, scrie creștinortodox.ro.

La București, pelerinajul de Florii a fost interzis de regimul comunist în 1948 și a fost reluat în anul 2008 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite