Trasul din surlă, primul obicei de peste an al Junilor Brașovului. Ce se întâmplă în această zi VIDEO

0
Publicat:

De Buna Vestire, Junii Tineri trag din surlă și dansează hora în fața Bisericii Sfântul Nicolae din Șchei. Celelalte grupuri de juni îi așteaptă cu mâncare și băutură la o petrecere câmpenească.

Surlașul FOTO Ioan Buciumar
Surlașul FOTO Ioan Buciumar

Dintre numeroasele obiceiuri care există în ziua de Buna Vestire, cu siguranță este unul care se remarcă: ieșitul cu surla al Junilor Tineri. Acesta este prima manifestare a Junilor Brașovului de peste an, mai ales că anul începea la 1 martie în perioada medievală, astfel că Buna Vestire era în chiar prima lună a anului.

De Buna Vestire, Junii Tineri se adună în Prund, îmbrăcați nemțește (adică în haine obișnuite, nu în costumul de june) și urmează obiceiul păstrat de secole.

În această zi, Junii Tineri și surlașul se adună în Prund, trag din surlă – pentru că din aceasta nu se cântă, se trage, ea fiind un instrument arhaic, un fel de bunic al trompetei – după care se dansează Hora Junilor. Pentru noi, Junii, aceasta este al doilea imn național”, a explicat Florin Nistor, reprezentant al Junilor Dorobanți.

După ce se trage din surlă în Prund, la Biserica Sfântul Nicolae, Junii Tineri urcă pe Coasta Prundului, la troița lor. Acolo, surlașul trage cu surla în toate cele patru zări, așa cum se întâmplă la strigarea peste sat, în alte părți. Locuitorii din Șchei, când aud surla, își fac cruce și spun „Mulțumescu-ți Ție, Doamne, că m-ai ajutat să aud încă o dată Sfânta Surlă”.

Junii Tineri dansează hora și se întâlnesc apoi cu celelalte grupuri de juni, care îi așteaptă cu masa pregătită cu bucate, în special preparate din pește, deoarece este ziua în care este dezlegare la pește. Junii Tineri le oferă buzduganul celorlalte grupuri, reprezentanții acestora îl aruncă și pun în pușculița primilor mici sume de bani.

Acesta este doar primul obicei de peste an al Junilor Brașovului. Primăvara este o perioadă extrem de intensă, mai ales de la Paște. Urmează, apoi, obiceiurile din Săptămâna Luminată și Sărbătoarea Junilor, când aceștia coboară călări în Cetate pentru parada la care iau parte zeci de mii de oameni în fiecare an. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite