Controverse privind soluția care îl putea salva de la moarte pe șoferul căzut în gol de pe autostrada din Sibiu

0
Publicat:

Ecourile legate de modul tragic în care a murit conducătorul auto al unei dube de transport marfă, din Vâlcea, pe un pasaj al Autostrăzii A1 Sibiu – Boița, duminică seara, 29 ianuarie, nu s-au stins încă.

Golul dintre mijlocul unui pasaj de pe autostradă grilajul care ar putea salva vieți Colaj
Golul dintre mijlocul unui pasaj de pe autostradă și grilajul care ar putea salva vieți Colaj

Șoferul microbuzului implicat în accidentul în lanț de pe un pasaj al A1 Sibiu – Boița a căzut de la înălțimea de 20 de metri, printre rosturile dintre sensurile de mers. Intenția sa a fost de a se salva de traiectoria unei mașini ricoșată între parapete, care se îndrepta spre locul în care se afla. Bărbatul avea 48 de ani și era din Băbeni. A observat o coliziune între trei mașini care rulau în fața sa și a oprit ca să evite ciocnirea cu acestea. Un alt șofer care venea în urma sa nu a mai avut aceeași inspirație și s-a ciocnit de dubă. Vâlceanul și colegul său au coborât din microbuz să vadă care sunt pagubele și cum pot ajuta eventualii răniți. Apoi conducătorul auto și-a pus pe el o vestă reflectorizantă cu gândul de a-i atenționa pe ceilalți participanți la trafic asupra pericolelor. Dar când a văzut o altă mașină că ricoșează spre el a încercat să se salveze și a căzut în gol. 

Cel mai puternic ONG pe probleme de infrastructură, Asociația Pro Infrastructura, a solicitat CNAIR, în urma acestui incident, să implementeze de urgență o soluție care ar putea duce pe viitor la evitarea unor astfel de tragedii, prin montarea de grilaje, tip grătar, în zona rosturilor dintre sensurile de mers ale pasajelor, podurilor și viaductelor. Un eveniment similar s-a mai produs în 2018 pe Autostrada A3 Turda – Gilău.

„Nu este prevăzut nicăieri ca obligativitate să montezi astfel de elemente” 

Purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, Robert Elekes, a explicat pentru „Adevărul” de ce construcțiile la înălțime nu sunt prevăzute, în general, cu elemente de siguranță, situațiile rare în care acestea sunt montate, dar și rostul lor.

„Nu este prevăzut nicăieri ca obligativitate să montezi așa ceva. Avem însă sectoare unde sunt amplasate elemente de siguranță. Pe poduri, pasaje, mai ales pe autostrăzi, doar dacă sub acestea există un drum de acces, o cale ferată, trafic pietonal, o cale de comunicație în general, sunt puse plase de siguranță ca să nu cadă ceva care ar putea pune în pericol pe cei care se află la nivelul solului. Când construcțiile sunt amplasate în apropierea unor localități sau chiar trec prin mijlocul acestora, poți pune și acele grătare”, a menționat reprezentantul drumarilor.

Cum grilajele nu sunt prevăzute în STAS, ele se montează doar în zone în care există trafic pietonal, cum este cazul a două pasaje de dimensiuni mai reduse din Mureș: „Nu avea de ce să ajungă acolo (pe pasajul din zona Tălmaciu - n.red.) un pieton”, a mai explicat Robert Elekes.

„Nu cred că șoferul și-a dat seama de golul din mijlocul autostrăzii”

Pe sub pasajul de pe Lotul 1 din Autostrada Sibiu Pitești, din zona Tălmaciu, unde s-a petrecut tragedia de duminică, însă nu există nici drumuri, nici localități, a mai atras atenția sursa citată: „Acolo nu era prevăzut nici din proiectare sau altceva să se monteze astfel de elemente de siguranță, pentru că nu se justifică”.

Despre cum s-a produs tragedia, purtătorul de cuvânt al DRDP Brașov a opinat: „Acolo există panouri fonoabsorbante, pe stânga și dreapta, nu cred că șoferul și-a dat seama de înălțimea la care se afla și nici de golul din mijlocul autostrăzii. Probabil, a vrut să treacă pe sensul opus. Dar, cele două sensuri sunt practic două poduri paralele între care se află o fantă, pe unde el a căzut în gol”.

Panica și faptul că era întuneric au contribuit și ele: „Și de trecut printre glisierele acelea, dintre sensuri, este foarte dificil, pentru că sunt trei rânduri de parapet practic. Este foarte greu să te strecori printre ele. Dar omul de sperietură și de panică... ”

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite