Secretarul unei primării s-a întâlnit cu organizatorii unui protest, deşi ştia că are COVID. Şef de Poliţie, cercetat

0
0
Secretarul Primăriei Râmnicu Vâlcea Ionuţ Didoiu suspectat de zădărnicire a combaterii bolilor Foto Vâlcea Info
Secretarul Primăriei Râmnicu Vâlcea Ionuţ Didoiu suspectat de zădărnicire a combaterii bolilor Foto Vâlcea Info

Primăria Râmnicu Vâlcea se află în plin scandal după ce s-a confirmat că există un focar de COVID - 19 la această instituţie şi s-a deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Trei angajaţi ai Primăriei din Râmnicu Vâlcea au fost confirmaţi pozitiv cu virusul SARS - CoV-2.

Ştirea a fost făcută publică la mai multe zile după ce angajaţii au fost diagnosticaţi. Mai exact, în zilele de 2 şi 3 august, cei trei salariaţi au aflat că sunt contaminaţi, iar informaţia despre faptul că aceştia sunt bolnavi a fost confirmată de Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea abia în data de 8 august.

Vineri, 13 august, Poliţia Vâlcea a anunţat că în acest caz s-a deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce o publicaţie locală a prezentat un act potrivit căruia unul dintre bolnavi, secretarul Primăriei, Ionuţ Didoiu, deşi ştia că este pozitiv, s-a întâlnit cu organizatorii unui protest împotriva USR - Vâlcea. 

De asemenea, poliţistul care a participat la întrevedere este acum cercetat pe linie internă.

La întâlnire, secretarul ştia că este infectat 

La data de 4 august, Râmnicu Vâlcea a fost primul oraş din ţară în care s-a organizat un protest împotriva USR Vâlcea, mai exact a viceprimarului Andrei Gheorghiu care este şi liderul organizaţiei judeţene şi a consilierilor locali din partea acestei formaţiuni politice. Protestarii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că aceştia şi-au câştigat privilegiile sub promisiunea că vor milita ca să nu mai existe „penali în funcţii publice” şi nu vor dori funcţii, printre altele. Între timp, USR Vâlcea a câştigat fotoliul de viceprimar pe baza alianţei cu PNL Vâlcea, pact care s-a rupt după ce useriştii au trecut în tabăra adversă, cea pe care au „ponegrit-o” până la alegeri.

Revenind la protest, pentru organizarea sa a fost nevoie de două runde de negocieri pentru primirea autorizaţiei, deşi aceasta nu era obligatorie. Una dintre aceste runde s-a derulat în data de 2 august, fiind condusă din partea Primăriei Râmnicu Vâlcea chiar de secretarul instituţiei Ionuţ Didoiu.

În aceeaşi zi, acesta a fost confirmat pozitiv cu virusul SARS - CoV-2. 

Documentul publicat de „Vâlcea Info” ridică însă semne de întrebare la adresa DSP Vâlcea, întrucât în el se specifică faptul că secretarul ar fi fost testat la ora 11:00. Ori el, la acea oră, se afla în Primărie la negocieri. Pe surse, am aflat că în realitate, la acea oră primise deja SMS-ul că este pozitiv. 

Deşi legea spune clar că în momentul în care există suspiciunea că eşti bolnav, intri obligatoriu în izolare, acesta s-a prezentat la serviciu. O altă persoană, cu care intrase în contact şi în cazul căreia de asemenea s-a confirmat prezenţa virusului, arhitectul şef Petre Mihăilă, prezenta deja simptome. Între cei doi există şi o legătură de rudenie prin alianţă.

Secretarul nu a intrat în carantină, ci a revenit la serviciu şi a fost prezent şi la întâlnirea cu cei doi organizatori, dar şi cu reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei.

De ce este cercetat intern şeful Poliţiei Râmnicu Vâlcea

Acesta este şi motivul pentru care acum s-a deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, iar şeful Poliţiei Râmnicu Vâlcea, comisarul Christian Neghină, care a participat la întâlnire, este acum cercetat intern. 

„În urma apariţiei în spaţiul public a unei publicaţii în care sunt prezentate nerespectări ale măsurilor de protecţie împotriva Covid-19, precum şi cu privire la comportamentul unui poliţist, Compartimentul Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea este abilitat să comunice următoarele: poliţiştii din Râmnicu Vâlcea au demarat verificări, în acest caz, începând cu data de 10 august, fiind înregistrat un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. De asemenea, cu privire la comportamentul unui poliţist, Biroul Control Intern efectuează verificări în acest sens”.

Şeful Poliţiei din Râmnicu Vâlcea este acum cercetat pentru că există suspiciunea că ar fi putut să împiedice participarea la întâlnire a persoanei contaminate, dar şi să se autosesizeze în urma informaţiilor apărute în spaţiul virtual. Într-o discuţie pe această temă cu reporterul „Adevărul”, poliţiştii au ţinut să ne asigure că întâlnirea a respectat toate măsurile care se impun în astfel de situaţii. 

Organizatorii protestului vor face plângeri penale

Deşi un reporter „Adevărul” a solicitat miercuri, 11 august, informaţii despre existenţa vreunui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor sau a altui motiv de anchetă pe această temă, s-a comunicat că nu există nimic în lucru. Vineri, în schimb, s-a declarat că cercetările au început din data de 10 august, iar dosarul penal s-a înregistrat la Parchet în data de 12 august.

Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea, prin purtătorul de cuvânt Amalia Piţigă, a declarat că s-a făcut o anchetă epidemiologică, dar şi că în afara celor trei angajaţi şi a rudelor acestora, nimeni nu a intrat în izolare, din cadrul Primăriei, ori a celorlalţi contacţi direcţi. A menţionat de asemenea că rezultatele au fost trimise la un laborator din Craiova pentru a se verifica dacă vreunul dintre cei infectaţi s-a contaminat cu tulpina Delta a coronavirusului. Nu s-a confirmat nimic, deocamdată, pe această temă.    

În ziua următoare întâlnirii, dintre secretarul Primăriei şi organizatorii protestului, cei din urmă au mers la o nouă rundă de negocieri, la care s-a prezentat de această dată primarul Mircia Gutău. Acesta le-a comunicat celor prezenţi că secretarul este în concediu de odihnă, fără să le menţioneze şi cauza. 

În aceeaşi zi, secretarul ar fi trebuit să meargă la Prefectură, unde a anunţat însă că nu poate să ajungă pentru că a fost confirmat pozitiv.  

Paradoxal, înainte de începerea rundei de negocieri de luni, 2 august, secretarul Primăriei, Ionuţ Didoiu, a avut o discuţie cu şeful Poliţiei Râmnicu Vâlcea pe tema efectelor adverse ale vaccinurilor anti - COVID, pornind de la experienţa lor şi a altora. Discuţia a avut loc în prezenţa organizatorilor protestului, iar Vâlcea Info a postat înregistrarea acestei discuţii.

Organizatorii protestului împotriva USR au anunţat că vor face sesizare penală împotriva secretarului Primăriei Râmnicu Vâlcea, Ionuţ Didoiu, pe motiv că le-a pus sănătatea în pericol cu bună ştiinţă. Urmează ca cercetările să stabilească şi dacă se confirmă suspiciunea că unul dintre angajaţi a declarat în fals că s-a vaccinat. 

Vă mai recomandăm şi: 

Focar de coronavirus la Primăria Râmnicu Vâlcea. Trei angajaţi vaccinaţi, depistaţi pozitiv

Primul oraş cu protest la adresa USR: „Au trădat oamenii care i-au votat“ FOTO 

Mai multe - Râmnicu Vâlcea

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite