Profesioniștii schiului se întrec pe pârtiile de la Transalpina - „Elveția României” FOTO VIDEO
0În perioada 3 - 6 aprilie, Domeniul Schiabil Transalpina din zona Vidra - Obârșia Lotrului, din județul Vâlcea, va găzdui a XXIV-a ediție a Campionatului Național al Monitorilor de Ski.

Domeniul Schiabil Transalpina, cunoscut drept „Elveția României” datorită peisajelor unice pe care le oferă, se află în nord - vestul județului Vâlcea, pe drumul (DN7A) care face legătura între Valea Oltului și cea mai înaltă șosea din România - Transalpina, de la care a și preluat numele, fiind amplasată geografic pe raza stațiunii montane Voineasa, la o distanță de aproximativ 34 de kilometri de aceasta.
Gazdele acestui Campionat Național Schi au anunțat că la munte a nins în ultimele zile și s-a așternut un nou strat de zăpadă, spre deliciul iubitorilor sporturilor de iarnă (video și galeria foto).
„În partea superioară a nins circa 20 cm (noul strat de zăpadă - n.red.) astă-noapte (la începutul weekend-ului stratul era deja de 25 cm - n.red.), de la stâlpul cinci în jos ceva lapoviță și ploaie, dar fără a provoca daune majore stratului, pentru că, așa cum știm, mini-ghețarul Transalpina rezistă onor stratului de bază temeinic aprovizionat cu zăpadă artificială!”, au anunțat duminică dimineața, reprezentanții pârtiilor de la Transalpina Ski, prezentând pe pagina de socializare mai multe filmulețe doveditoare cu paradisul alb de lângă Lacul Vidra, după cum se poate vedea și în timp real datorită webcamerelor live de pe pârtii. Și au menționat că pârtiile vor fi deschise pe parcursul întregii săptămâni 3 - 9 aprilie.










Evenimentul de săptămâna viitoare se adresează tuturor monitorilor atestați și aspiranți din România, care pot participa la concurs doar pe bază de înscriere online. Monitori ski / schi sunt acei profesioniști care inițiază în tehnica schiului, dar și îi pregătesc pe cei care vor să treacă la niveluri superioare.
Competiția se va desfășura pe categorii de vârstă, pentru schi alpin masculin / feminin: 18 - 30 ani, 31 - 40 ani, 41 - 50 ani, 51 - 60 ani și 61 - 70+ ani, iar pentru snowboard mixt masculin/feminin nu sunt limite prevăzute.
Slalom paralel, slalom uriaș și snowboard mixt, dar și schi sincron, la Transalpina Ski
Concursul se va organiza pe pârtia Teleschi 1 a Domeniului schiabil Transalpina. Luni seara, participanții vor avea parte de petrecerea de bun venit: „Welcome Party – apres ski”, de la baza gondolei, de unde nu vor lipsi mâncarea, băutura, muzica și voia bună.
Marți dimineața, după ridicarea kiturilor și maieurilor participanților, de la Centrul de închirieri de la baza gondolei, va urma deschiderea concursului de către Școala de schi Transalpina. Monitorii de aici au pregătit un moment surpriză, urmat de prima manșă a competiției - slalom uriaș la băieți și fete.
După întrecere, vor fi ținute workshop-uri de școlile de schi, iar seara va urma o paradă și o prezentare a școlilor de schi pe platoul din fața gondolei în care monitorii vor defila în echipamentul școlii de schi pe care o reprezintă, în timp ce pe un ecran montat special vor apărea prezentările acestora. Competiția filmulețelor trimise de școlile de schi va desemna „cel mai bun schi sincron”, iar înainte de masa festivă, dedicată închiderii primei zile de concurs, vor fi prezentate listele cu persoanele calificate pentru proba de slalom paralel.
Miercuri va fi ziua dedicată probei de slalom paralel. Premierea va avea loc după prânz, la toate categoriile de slalom uriaș și slalom paralel.
Prețuri pentru skipass, dar și pentru telegondolă
Prețurile pentru participarea la Campionatul Național al Monitorilor, pentru skipass, sunt de: 150 de lei pentru o zi, 250 de lei pentru două zile și 300 de lei pentru trei zile.
Urcarea cu telegondola pentru public va costa 50 de lei per urcare/coborâre pentru ambele tronsoane de coborâre, tronsonul 1 + tronsonul 2.
Premiile participanților constă în vouchere, produse și accesorii de schi. Spre exemplu câștigătorul competiției de slalom paralel va primi pe lângă kitul de participare și o pereche de schiuri ultimul model al organizatorilor (Fischer), plus legăturile necesare.
Celor care sunt cazați în stațiunea montană Voineasa li se asigură transportul până la pârtie și înapoi. Prețurile la cazare la pensiunile de pe traseu pleacă de la 120 de lei și ajung până la 600 de lei pentru un apartament de șase persoane. Organizatorii au postat pe pagina dedicată concursului, prețuri dar și posibilitatea de contact a tuturor pensiunilor, cabanelor, unităților de cazare din zonă, dar și modul de desfășurare al evenimentului.