Tăieri la ras pe un deal pe care se organizează festivaluri internaționale. Reacția silvicultorilor VIDEO

0
Publicat:

Imagini apocaliptice sub un platou celebru din Râmnicu Vâlcea în care au loc în ultimii ani evenimente de răsunet. „Tăierile la ras în crâng nu sunt estetice, dar sunt necesare”, spun silvicultorii.

Platoul Goranu Fețeni din Râmnicu Vâlcea a devenit cunoscut în ultimii ani datorită unor evenimente de talie internațională care se organizează aici vară de vară, precum: „We love music festival”, „Deep Forest Fest” ori „Ride The Vibe”. Priveliștea pe care o oferă zona asupra orașului este de asemenea de neuitat și de neratat.

Imediat sub platou, pe drumul care duce spre una dintre cele mai misterioase atracții ale orașului: Piramidele din Valea Stăncioiului - uriașele ciudățenii vechi de 10.000 de ani dintr-o arie protejată la nivel național -, în imediata apropiere am descoperit recent o porțiune de aproximativ 200 de metri liniari de tăieri la ras. Toți copacii au fost puși la pământ (vezi video și galeria foto). 

Reprezentanții Direcției Silvice Vâlcea contactați de „Adevărul” au explicat cine și de ce a efectuat o astfel de procedură drastică, dar și care este riscul, având în vedere că în apropiere există și o stație de compost și un adăpost public pentru câinii fără stăpân.

„Tăierile la ras în crâng estetic sunt dezastruoase”

„Este o partidă exploatată chiar de către noi, Ocolul Silvic (din cadrul Direcției Silvice Romsilva - n.red.). Se taie salcâmi și așa se procedează în cazul acestora, la ras cum ar veni, deci tot. Că lăstărește repede apoi și se face o pădure foarte frumoasă. Bănuiesc că arată dezolant. Adevărul este că tăierile acestea care se fac pe suprafețe mai mari și la ras arată dezastruos. Dar doar la început, vă garantez. Am avut de multe ori pe lângă Râmnicu Vâlcea tăieri de acest gen și după doi ani de zile oamenilor nu le venea să creadă cât de bine s-a regenerat și cât de bine a crescut la loc. Estetic este dezastruos. Nici mie nu-mi place să mă duc pe undeva să văd o tăiere în crâng”, a recunoscut șeful de ocol Radu Constantinescu. 

De ce se marchează doar o parte dintre trunchiuri

„Mulți oameni sunt la fel de șocați ca dumneavoastră când văd astfel de tăieri. Așa sunt lucrările silviculturale la crâng, se taie la ras. Ele pot fi realizate pe o porțiune de maximum trei hectare. Cioatele regenerează și dau lăstarii. Dacă n-am proceda astfel și am reinterveni, am risca să distrugem lăstarii. Totul se derulează acolo cu autorizație, cu tot ce trebuie”, a mai precizat reprezentantul Romsilva.

Lemn exploatat din tăiere la ras lângă Piramidele din Râmnicu Vâlcea Foto Daciana Stoica
Lemn exploatat din tăiere la ras lângă Piramidele din Râmnicu Vâlcea Foto Daciana Stoica

Sursa citată a explicat și de ce doar o parte dintre trunchiuri era marcată: „Cum se taie la blană, toți din suprafața respectivă, încercuim cu o marcă arborii dimprejur. La salcâm nu se face marcare, pentru că se taie tot, nu selectiv. Marcarea se face atunci când din 10 arbori, spre exemplu, se taie doi, adică printre ei.”

„Dealul nu se duce, pentru că rădăcinile rămân”

A dat asigurări și că nu există riscul să se producă alunecări de teren în zonă din această cauză: „Nu... nu, asta e și ideea, pentru că salcâmul are rădăcini foarte puternice. Mari și adânci. Dealul nu se duce, pentru că rădăcinile rămân, nu mor și nici nu mai au greutatea arborilor în sine, care să tragă, să atârne greu. Rădăcinile rămân și din acelea dau lăstarii care cresc destul de bine pentru că au rădăcini puternice care îi hrănesc destul de bine. Evităm de multe ori să facem marcări sau tăieri prin jurul Râmnicului sau în zone turistice, precum Piramidele, dar nu reușim tot timpul. Pentru că estetic deranjează, deși sunt perfect silviculturale, normale”.

Lemn exploatat din tăiere la ras lângă Piramidele din Râmnicu Vâlcea Foto Daciana Stoica
Lemn exploatat din tăiere la ras lângă Piramidele din Râmnicu Vâlcea Foto Daciana Stoica

Nu se mai fac tăieri din 31 martie până în toamnă

Reprezentantul silvic s-a deplasat apoi personal pentru a verifica la fața locului dacă sunt probleme în această exploatare Direcția Silvică și ne-a comunicat ulterior că totul este cum ne-a precizat anterior: „Vă pot pune la dispoziție toate documentele necesare, dacă este necesar, pentru a vă demonstra că totul este perfect legal, cu autorizație, avize. Totul este transparent pe programul SUMAL. Legislația prevede că se pot face tăieri la ras pe anumite porțiuni. În cazul de față sunt vreo două hectare. De la 31 martie nu se mai efectuează tăieri, pentru că intră arborii în vegetație și nu mai avem voie să tăiem, până pe 15 septembrie. Într-adevăr nu erau numai salcâmi acolo, dar procentual această specie domina. Au fost și fagi, dar într-o proporție mai mică. În acest caz era și vârsta mare la salcâm, a cărui exploatabilitate este de 30 - 40 de ani. Adică, crește foarte repede”.

Radu Constantinescu ne-a mai precizat că un alt sector din cadrul Direcției Silvice s-a ocupat de delimitarea zonei care trebuia tăiată și că, în funcție de calitate și dimensiuni, trunchiurile vor fi vândute ca lemn de foc sau lemn de lucru. 

Salcâmul este o specie extrem de rentabilă pentru că crește destul de rapid, în 10 - 30 de ani maximum se poate exploata.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite