Video Salvamontiști agresați într-o misiune. Reacție: „Salvatorii au voie cu snowmobilul pe pârtie” VIDEO
0Un echipaj Salvamont Voineasa - Vâlcea a fost agresat de un turist în timpul unei misiuni de salvare pe pârtiile de la Transalpina Ski. Salvatorii au lămurit confuzia care a determinat întregul incident.
Nemulțumit să-i vadă pe salvamontiști cu snowmobilul pe pârtiile de la Transalpina Ski – Vâlcea, turistul a început să-i amenințe și a încercat să-i intimideze pretinzând că este angajat într-un minister, și prin urmare are puterea de a pedepsi presupusul abuz comis despre care a menționat că l-a surprins cu ajutorul telefonului.
Dispeceratul Național Salvamont România a ales să facă public respectivul incident pe pârtie, nefiind unul singular. Pe rețeaua de socializare, povestea a avut efectul unui bulgăre de zăpadă rostogolit în mediul online.
Românii au dezaprobat reacția turistului, arătându-se deranjați de faptul că s-a folosit de funcție pentru a intimida salvatorii care, de fapt, își făceau datoria. Iar aceștia, la rândul lor, au povestit cum s-a ajuns la acest incident.
„Salvăm oameni cu profesionalism, nu ne lăsăm intimidați”
„Pe pârtia de la Voineasa, la echipa Salvamont a venit o persoană care nu s-a prezentat, a început să facă scandal, a spus că lucrează la nu știu ce minister și că i-a filmat pe salvamontiști că mergeau cu snowmobilul pe pârtie, că îi va reclama, că știe el că e interzis accesul cu snowmobilele pe pârtie...”, au explicat reprezentanții Salvamont România.
Aceștia au subliniat că salvatorii cunosc foarte bine legislația și nu se lasă intimidați de cei care-și arogă drepturi pe care nu le dețin: „Noi salvăm oameni, cu profesionalism, în baza unor proceduri, și cu cele mai bune și moderne sisteme de salvare, prim ajutor și transport al accidentatului”.
Și cei implicați în incidenta u explicat ce s-a petrecut în realitate, ca astfel de situații să nu se mai repete.
„Am intervenit la un caz extrem, între viață și moarte, o operațiune de salvare contratimp. Un schior s-a accidentat pe pârtie și a trebuit să ne deplasăm foarte rapid la intervenție. Nu am reușit să transportăm victima cu snowmobilul, așa cum plănuisem, pentru că avea lovituri grave la cap și coloană. Prin urmare, am apelat la targă (video - n.red.)”, a povestit șeful Salvamont Voineasa, Marcel Andreescu.
„Mijloc de intervenție pe pârtie, în caz de accident”
Și Mircea Lera, șeful Salvamont Vâlcea, a menționat că legislația în vigoare permite salvatorilor montani să intre cu snowmobilul pe pârtie, dacă situația o impune: „Incidentul este regretabil. Trebuie tratat ca atare. În ceea ce privește salvatorii montani trebuie să înțelegem cu toții că ei sunt acolo ca să-și facă datoria! Indiferent de vicisitudini, vor fi mereu alături de turiștii care merg pe munte! Snowmobilul este un mijloc de intervenție pe pârtie în caz de accident”.
Colegii de la Crucea Roșie Vâlcea prezenți și ei pe pârtiile Domeniului Schiabil Transalpina Voineasa, de asemenea, și-au susținut partenerii: „Sunteți la jumătatea sezonului și toate intervențiile făcute au fost corecte. Noi am preluat la bază cazuri corect tratate! Nu luați în seamă vremelnicii... e plin de ei! Mai importantă e viața victimei! Spor în continuare!”.
„Când o să dispară fenomenul «știi cine sunt eu?!» în România?”
Mare parte din cele peste 1400 de comentarii, la postarea Dispeceratului Național al Salvamont România, au dezaprobat atitudinea turistului: „Dacă va avea nevoie vreodată de ajutor, în caz de accidentare pe pârtie, să vă plimbați cu el mult și bine, și să ocoliți toate pârtiile. Va fi exact conform legislației din capul lui” sau „Exact! Să-l plimbe conform legislației poate îi intră mințile în cap!”.
Internauții au înfierat modul în care unii români consideră de cuviință să facă abuz de funcție în situații în care nu au nici o calitate: „Când o să dispară fenomenul «știi cine sunt eu?!» în România? Probabil, niciodată, atât timp cât locurile de ”genul” sunt obținute pe liste de partid, grade de rudenie, șpagă și nu prin concurs, aptitudini etc.. Probabil atunci când licențele, masteratele și doctoratele nu vor mai fi vândute ca la piață, unor analfabeți, de către cadre didactice fără coloană vertebrală, sau care au ajuns la fel pe acele posturi! Acum vreo trei ani, un domn similar amenința salvamarii din Eforie pentru că îl scoteau din apă, în condițiile în care era arborat steagul roșu! Când vedeți vreun specimen din acesta, lăsați-l să moară liniștit. Chiar nu ne trebuie”.
Rătăcit lângă Athosul românesc, speriat de jivinele pădurii, salvat după două ore
Este al doilea caz mediatizat, petrecut în această săptămână, în care intervin salvamontiștii vâlceni. Un turist care a mers la Mănăstirea Frăsinei – „Athosul românesc” din comuna Muereasca Vâlcea - s-a rătăcit prin pădure.
Bărbatul își propusese să străbată distanța până în stațiunea Călimănești – Căciulata pe picioare, pe o scurtătură, peste dealuri, ca să nu fie nevoit să aștepte după vreun transport în comun. Doar că l-a prins noaptea și frigul, și s-a rătăcit.
Îngrozit că va ajunge hrană pentru animalele sălbatice, în jurul orei 04:00 a cerut ajutorul salvatorilor. A fost găsit după două ore de căutări ale jandarmilor montani, salvamontiștilor și polițiștilor din Călimănești, pe un drum forestier greu accesibil, care leagă Frăsinei de Călimănești. Din stațiune a ajuns în final la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vâlcea.
Anul trecut, salvamontiștii români au fost solicitați să intervină la 6.926 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor – acțiuni prin care au fost salvate 7.981 persoane.
Nenumărate intervenții de la începutul anului și până acum au avut și salvatorii montani din Voineasa atât pe pârtii cât și în afara lor.
„Mica Elveție” de lângă Lacul Vidra
Domeniul Schiabil Transalpina Ski se află în vecinătatea Lacului Vidra (Obârșia Lotrului -Voineasa, în județul Vâlcea. Paradisul sporturilor de iarnă mai este supranumit și „mica Elveție” a României pentru că oferă pârtiile cu cea mai frumoasă panoramă din țara noastră.
Până la Cota 1800, se poate ajunge cu telegondola. Dar pârtiile de la Voineasa urcă și mai mult, până la 2.000 de metri altitudine. Din cele șapte pârtii ale sale, cea mai lungă pistă are peste 2,2 km lungime. Transportul schiorilor se poate realiza, în plin sezon, cu două telegondole, două teleschiuri și un telescaun.
Zilele acestea, însă, zona fiind sub atenționare de Cod Portocaliu de vânt puternic, pârtiile vor sta mai mult închise. Operatorul Domeniului Schiabil Transalpina Voineasa vă recomandă să vă interesați de vreme și condiții meteo înainte de a pleca la drum!