Elevul-problemă al unui reputat colegiu „lovește” din nou. Și-a maltratat un coleg: „Mi-e frică să nu omoare pe cineva”

0
Publicat:

Copilul unei profesoare de la cel mai cunoscut colegiu din județul Vâlcea terorizează o școală întreagă de luni de zile, fără să poată fi oprit. Până acum, în mai puțin de un an, a fost acuzat de trei fapte penale.

Colegiul Național de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea Foto Daciana Stoica
Colegiul Național de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea Foto Daciana Stoica

Prima dată, băiatul de doar 14 ani, elev în clasa a VIII-a a Colegiului Național de Informatică „Matei Basarab” - CNIMB Râmnicu Vâlcea, și-a înjunghiat un coleg pe motiv că l-a călcat pe adidași. Incidentul a avut loc în martie 2023, când l-a tăiat cu un cuțit pe braț. Ulterior, la începutul anului școlar în curs, a obligat niște copii de clasa a III-a să mimeze obscenități. La finele lunii ianuarie 2024, și-a maltratat efectiv un alt coleg pe care două zile la rând l-a bătut cu o curea peste mâni.

La incidentele trecute, atât mama, cât și directoarea liceului la care învață au încercat să-i găsească tot felul de scuze. La întrebarea reporterului „Adevărul” dacă s-a făcut ceva pentru copil, în sensul de terapie/consiliere, ca să nu mai recidiveze, adresată după cea de-a doua faptă, conducerea a ținut să sublinieze că s-a trasat un plan de măsuri care este respectat de către toți cei implicați.

Acum, însă, aceeași conducere susține contrariul și dă vina pe părinți, pentru că refuză să înțeleagă faptul că adolescentul are grave probleme de comportament și că are nevoie de ajutor specializat. A recunoscut și că cei implicați, de fapt, nu s-au ținut de măsurile recomandate, referindu-se la consiliere școlară în special și chiar că părinții susțin, într-un mod sau altul, comportamentul violent al copilului. 

Poliția a deschis o nouă anchetă. Este cel de-al treilea dosar penal în care se fac cercetări care îl au în prim-plan pe elevul de la CNIMB Vâlcea. 

Elev bătut cu cureaua de către un coleg de clasa a VIII-a, la o școală din Vâlcea Arhiva Adevărul
Elev bătut cu cureaua de către un coleg de clasa a VIII-a, la o școală din Vâlcea Arhiva Adevărul

Elev bătut două zile la rând cu o curea

Ultimul scandal a izbucnit la renumitul colegiu din Râmnicu Vâlcea la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, când adolescentul agresor și-a bătut un coleg. Nu este clar ce anume l-a determinat de această dată să reacționeze în acest mod. Cert este că victima a fost lovită peste mâini două zile la rând, cu o curea, în ultima zi fiind prezent la agresiuni și un alt coleg.

Unitatea școlară se bucură de notorietate în urma rezultatelor obținute atât de către absolvenții de clasa a VIII-a, cât și de cei de clasa a XII-a, fiind deseori în topul județean și chiar în cel național datorită reușitelor elevilor săi, însă, din păcate, nu poate face față unui elev agresor de gimnaziu a cărui mamă este cadru didactic în aceeași școală.

Potrivit direcțiunii, imediat la fața locului au fost chemați părinții, poliția și reprezentanții Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vâlcea.

Colegiul Național de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea Foto Daciana Stoica
Colegiul Național de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea Foto Daciana Stoica

Dosar penal pentru „lovire sau alte violențe”

De neînțeles este în acest caz că nici măcar Poliția/Parchetul nu par să fie capabile să ia măsuri cu părinții, ori copilul. Conducerea școlii dă vina de altfel pe „sistem” că nu se face nimic în astfel de situații.

„La data de 30 ianuarie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară și ai Poliției municipiului Râmnicu Vâlcea au fost sesizați de către directorul unui liceu din Râmnicu Vâlcea cu privire la faptul că un elev ar fi fost agresat fizic de un coleg. Astfel, în data de 29 și 30 ianuarie, un elev de clasa a VIII-a ar fi fost lovit de către un coleg peste mână. În data de 30 ianuarie, la agresiune ar fi participat încă un coleg de clasă. Polițiștii au înregistrat un dosar penal în care se vor efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de «lovire sau alte violențe»”, au menționat reprezentanții Poliției Județene Vâlcea.

Legislația prevede că și copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani pot răspunde pentru faptele lor, dacă se constată că au avut discernământ (Articolul 140 din Codul Penal). În astfel de situații pot fi luate fie măsuri de siguranță: de genul libertate supravegheată sau reeducare morală, fie pedepse precum mustrarea, închisoarea corecțională sau detențiunea simplă.

Acuzat și că și-a înjunghiat un coleg, dar și de corupere sexuală de minori

Conducerea Inspectoratului Școlar Vâlcea a amintit cu ocazia „noului incident regretabil” doar despre dosarul de corupere sexuală a minorilor, dar nu a menționat nimic despre agresiunea comisă de același elev în martie 2023.

La vremea respectivă, mama adolescentului agresor a acuzat presa că amplifică un incident școlar „minor” și chiar a încercat să dea vina pe victimă că dacă nu s-ar fi „zmucit” nu s-ar fi ales cu „o zgârietură”, făcând referire la plaga înjunghiată de pe mâna acesteia. A menționat și că pentru comiterea agresiunii nu s-ar fi folosit un cuțit, ci un briceag, cumpărat de băiat de pe un aeroport fără știrea părinților.

„Sunt devastată... copilul meu are o talangă... Și nici măcar nu este genul acela de golănaș... este ținut în frâu mai mult decât alții”, spunea mama copilului în primăvara anului trecut.

Băiatul a scăpat prima dată de urmările faptelor sale, fiind mutat într-o altă clasă și i s-a scăzut temporar media la purtare, dar la finalul anului școlar i s-a încheiat situația școlară cu media 10.

Procurorii vâlceni au decis netrimiterea în judecată a cauzei, motiv pentru care părinții copilului înjunghiat s-au văzut nevoiți să facă plângere în instanță, dosarul fiind încă pe rol. Incidentul a ajuns în spațiul public după mai bine de o săptămână, perioadă în care nicio autoritate publică nu l-a menționat, fiind nevoite ulterior să reacționeze.

Spre sfârșitul lunii septembrie 2023, același elev s-a dus, împreună cu un coleg, la o clasă de a III-a unde, după ce au mimat scene cu conotații sexuale în fața elevilor mai mici, i-au obligat pe aceștia să-i imite. În acest caz s-a vorbit și despre o înregistrare video. Cazul încă se anchetează sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea. 

„Sunt elev în această clasă și îmi e frică să nu omoare pe cineva în curând” 

Elevii cu care reporterul „Adevărul” a stat de vorbă s-au ferit să spună prea multe despre ce se întâmplă în școală, chiar și sub protecția anonimatului, de teama repercusiunilor din partea instituției sau a celui vizat ori a familiei sale.

În schimb, pe rețelele de socializare au existat și reacții care descriu situația din școală: „Sunt elev în această clasă și îmi e frică să nu omoare pe cineva în curând”. 

Este a doua agresiune în școală comisă de la începutul acestui an într-o unitate de învățământ din Vâlcea. În data de 25 ianuarie 2024, într-o școală din Drăgășani, un elev de clasa a VI-a și-a tăiat un coleg cu un cuțit pentru scrisori, în urma unor neînțelegeri. Și în acest caz s-a deschis un dosar penal. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite