Video Reacția conducerii școlii în care doi elevi sunt acuzați de corupere sexuală de minori: „Se exagerează” VIDEO
0Un nou incident revoltător s-a petrecut la una dintre cele mai prestigioase școli din Vâlcea. Urmare a unor fapte reprobabile s-a deschis un dosar penal, dar conducerea școlii consideră că presa a exagerat.
În ultima zi de școală a săptămânii trecute, în data de 22 septembrie, un elev de clasa a III-a de la Colegiul Național de Informatică (CNI) „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea a fost obligat să imite și să mimeze tot soiul de obscenități de către doi colegi mai mari, de clasa a VIII-a, într-una dintre pauze. Întregul incident se pare că a fost filmat și a fost sesizat învățătoarei victimei, care l-a raportat conducerii școlii.
Povestea a ajuns și în atenția Biroului de Siguranță Școlară care a deschis în acest caz un dosar de corupere sexuală de minori.
Cu această ocazie s-a aflat că unul dintre agresori a mai fost implicat într-un incident, în urmă cu șase luni de zile. În luna martie a acestui an, a înjunghiat un coleg de clasă, provocându-i leziuni la o mână, pe motiv că l-ar fi călcat pe picior. Nu s-a știut nimic despre acest caz până când n-au ajuns informații în spațiul public.
Și de această dată, factorii de răspundere au reacționat după ce situația a devenit publică. Luni, 25 septembrie, a avut loc o audiere a unora dintre părinții copiilor implicați în noul incident școlar.
În contextul celor întâmplate, reacția directoarei CNI Matei Basarab, profesor de sport Coca Nițulescu Gavrisiu, lasă loc de interpretare. Aceasta susține că presa a exagerat, că cele două cazuri nu ar avea legătură și le-a recomandat jurnaliștilor să citească regulamentul școlar, menționând că nu se poate vorbi despre o exmatriculare pentru că legislația nu permite luarea de măsuri mai drastice în astfel de cazuri, fără să amintească de ancheta penală în școală derulată de polițiști (VIDEO).
Incidentul cu înjunghierea, fără repercusiuni
Atât conducerea școlii, cât și a inspectoratului școlar, a poliției și parchetului au menționat în luna martie că se vor face cercetări și se vor lua măsurile care se impun în astfel de situații de violență în școală.
Dar agresorul doar a fost mutat disciplinar la o altă clasă și inițial s-a decis scăderea notei la purtare. Până la finalul anului școlar 2022 - 2023, s-a revenit asupra acestei decizii, motiv pentru care a terminat școala cu media 10 la purtare.
În plus, Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea a dispus neînceperea urmăririi penale în dosarul de „lovire și alte violențe, precum și deținere fără drept a unei arme albe” care s-a deschis în urma înjunghierii.
Prin urmare, s-a decis netrimiterea în judecată a făptașului, motiv pentru care părinții victimei s-au văzut nevoiți să facă plângere în instanță împotriva hotărârii procurorilor, procesul fiind acum pe rol.
„Avem toleranță zero la violență”
Sub pretextul derulării unei anchete interne, directoarea școlii s-a abținut să ofere presei orice amănunt despre ce se cunoaște până în acest moment că s-a întâmplat în realitate în școală, deși s-a arătat nemulțumită de ce a apărut în spațiul public în lipsa unor informații oficiale.
A ținut să menționeze însă că școala regretă cele întâmplate și că toleranța la violență este zero, precizând că de luni, 25 septembrie, a fost pusă în vigoare Noua metodologie de analizare a cazurilor de violență, apărută pe 22 septembrie.
„Nu pot să spun nimic, există o anchetă... Nu putem vorbi despre niște măsuri deoarece, după cum știți, legislația școlară impune anumite etape de identificare a faptelor: dacă ele au fost săvârșite, de către cine și în ce context. În momentul actual am declanșat acțiunea de anchetare internă. Au fost discuții preliminare cu o parte dintre părinți și dirigintele clasei. Drept pentru care așteptăm ca procedura să se finalizeze...”, a precizat profesoara Coca Nițulescu Gavrisiu.
„Se exagerează foarte mult”
Aceasta a recunoscut că prin violență nu se înțelege doar cea de natură fizică, ci și psihică, verbală etc.: „Ce pot să spun este că se exagerează foarte mult. Dacă vineri era o poveste, astăzi este cu totul alt curs al poveștii... Se vorbește acum despre abuz sexual... dar recunosc că nu am citit foarte mult... Atât timp cât se încearcă o denigrare în formă continuă, la un moment dat refuzi să mai citești...”
Conducerea școlii a dat asigurări și că nu va mușamaliza cazul: „Am fost foarte transparenți și vom fi și astăzi foarte transparenți. Nu ne dorim acte de violență sub nici o formă! Vom analiza și sancționa elevii conform regulamentelor școlare și legislației în vigoare”.
„Citiți legislația școlară”
„Ați citit vreodată legislația școlară cu privire la sancționarea vreunui elev?”, a fost reacția pe care profesoara de sport a avut-o când a fost întrebată de jurnaliști în ce mod a fost sancționat elevul, în trecut, având în vedere că a terminat clasa cu media 10 la purtare. Apoi a explicat și modul în care se acordă aceste note și de către cine.
„Presa nu are răbdare să citească măcar cum este sancționat un elev în urma unei fapte...”, a mai spus dascălul dând vina pe legislație și menționând că pentru incidentul din trecut Consiliul Profesoral a luat decizia de a reveni asupra sancțiunii inițiale, pe motiv că trei luni agresorul nu a mai săvârșit nici o abatere. „Deci nu directorul, nu dirigintele dau note, ci Consiliul clasei...”, a mai precizat conducerea școlii.
„Nu este cazul să ne legăm de ce s-a întâmplat în martie”
Direcțiunea s-a arătat deranjată și de legătura pe care jurnaliștii au dorit să o facă între cele două cazuri, având în vedere că unul dintre agresori a recidivat și a refuzat să menționeze ce măsuri s-au luat pentru corectarea comportamentului și implicit pentru siguranța celorlalți elevi: „Nu cred că este cazul să ne legăm de ce s-a întâmplat în martie... Ați venit să mă întrebați de altceva... Nu au foarte mare legătură... Nu putem să vă spunem ce măsuri a luat școala cu privire la o persoană, este un minor. Cu siguranță au fost luate măsuri, au fost comunicate părinților. Din ce știm noi, cât au fost monitorizați, au ținut cont de acele măsuri care au fost ca recomandare...”.
Când a venit vorba despre exmatriculare a mai spus doar: „Discutăm despre elevi minori. Citiți regulamentul! Din păcate vorbim despre minori care nu au 14 ani”.
Legislația însă prevede că și copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani pot răspunde pentru faptele lor, dacă se constată că au avut discernământ.