Polițist-antrenor de box, băgat la închisoare pentru că a vrut să-și violeze sportivele minore. Gheorghe Iliescu este fiu de primăriță

0
Publicat:

Un fost polițist în Sibiu, originar din Vâlcea, a fost condamnat definitiv la închisoare, de Curtea de Apel București, fiindcă a vrut să-și violeze două dintre pugilistele minore pe care le antrena.

Gigi Iliescu ex politist antrenor de box alături de mama sa fostă primăriță Colaj Gazeta Vâlceană
Gigi Iliescu, alături de mama sa, fostă primăriță Colaj Gazeta Vâlceană

Gheorghe (Gigi) Iliescu, în vârstă de 52 de ani, originar din Racovița - Vâlcea, a fost polițist în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Sibiu. El a-a mutat din Râmnicu Vâlcea, împreună cu soția, care lucra tot în Poliție, și cei doi copii ai lor, în urmă cu mai bine de un deceniu și jumătate și a devenit polițist din sursă externă.

Lucra ca agent de ordine publică, iar în timpul liber antrena la box grupe de copii, băieți și fete, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani. I se dusese vestea că este libidinos când două dintre sportivele sale, în vârstă de 12 și respectiv 17 ani la data comiterii faptelor, l-au acuzat că a încercat să le violeze.

În ciuda scandalului în care a fost implicat, instanța a fost de acord cu arest la domiciliu. A ajuns după gratii abia după ce a fost trimis în judecată. 

După aproximativ cinci ani de la începerea procesului, fostul polițist - instructor de box (suspendat din funcție odată cu începerea anchetei) a fost condamnat definitiv la șase ani și șapte luni închisoare, pentru tentativă de viol și agresiune sexuală.

Și mama sa a fost cercetată penal și trimisă în judecată, pentru abuz în serviciu după ce a permis în două rânduri construcții în perimetrul unui castru roman.

Una dintre pugilistele pe care a încercat să le violeze era dublă campioană națională

Faptele au fost comise înainte de pandemie.

În luna aprilie 2018, în timp ce se afla cu una dintre sportive la București, pentru antrenament cu Lotul Național de Box, antrenorul Iliescu s-a cazat în aceeași cameră cu copila în vârstă de doar 12 ani.

Fata era dublă campioană națională la box și visa să facă sport de performanță.

„În timpul nopții, a încercat, prin exercitarea unor acte de constrângere fizică și prin punerea victimei în imposibilitate de a se apăra, să întrețină raporturi sexuale cu persoana vătămată, în vârstă de doar 12 ani la acea dată, în timp ce victima se afla sub paza și îngrijirea lui, în calitate de antrenor al acesteia”, aveau să consemneze ulterior anchetatorii.

Un an mai târziu, în februarie 2019, Iliescu a recidivat, tot în timpul unei deplasări la București, sub pretextul unei competiții, cu o altă pugilistă. „Din nou s-a cazat în aceeași cameră cu minora, iar în timpul nopții, a exercitat acte de natură sexuală asupra sa, constând în atingeri ale sânilor, feselor și zonei intime, fără consimțământul persoanei vătămate (17 ani la data comiterii faptei), profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra și de a-și manifesta liber voința datorită constrângerii morale”, arată anchetatorii.

Altfel spus, bărbatul a profitat de starea de vulnerabilitate a fetei aflată departe de casă, de care se presupunea că trebuia să aibă grijă, dar care a profitat de autoritatea pe care o avea și de încrederea pe care le-o insuflase tuturor fetelor din grupa de box pe care o antrena. 

Condamnat la aproximativ șapte ani de închisoare

„Urmare a rechizitoriului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu nr. 614/P/2019, din data de 03.10.2019, prin care s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului, polițist în cadrul IPJ Sibiu, pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la viol (...) și agresiune sexuală..., prin sentința penală nr. 499/2023 a Judecătoriei Sectorului 2 București, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 68/19.01.2024 a Curții de Apel București, s-a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa rezultantă de șase ani și șapte luni închisoare”, a transmis miercuri, 31 ianuarie 2024, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, prim procurorul adjunct Mihaela Ruginosu.

Sursa citată a mai precizat că: „Mandatul de executare a pedepsei privative de libertate a fost pus în executare, condamnatul fiind încarcerat”.

Încălcarea legii, boală de familie. Mama, fostă primăriță, în judecată pentru abuz

Și mama fostului polițist a avut probleme cu legea pe când era primărița (PNL) unei comune din nordul județului Vâlcea. De fapt, încă nu le-a rezolvat nici până în ziua de astăzi. A fost acuzată de abuz în serviciu, fiind trimisă în judecată.

Într-unul dintre dosare a fost achitată, pe motiv de prescripție a răspunderii penale, având în vedere că fapta a fost comisă în 2010. Este vorba despre un abuz care are legătură cu fiul - polițist la acea vreme, căruia i-a permis să-și construiască ilegal o vilă peste unul dintre cele mai valoroase castre romane de pe Valea Oltului - Praetorium II. Pagubele au fost estimate de către Direcția de Cultură Județeană Vâlcea la 87.000 de lei.

Pe portalul instanțelor de judecată, apar mai multe dosare cu numele Soniei Iliescu, dintre care unele tot pentru abuz în serviciu, precum și pentru instituirea unui sechestru pe mai bine de 270.000 de lei. De această dată, pentru că șase ani mai târziu a permis din nou construirea ilegală, de această dată a unui teren de sport tot deasupra castrului roman vechi de 2.000 de ani, de la Racovița. Unele dintre procese sunt încă pe rol, în derulare.

În localitatea de baștină se știe că dacă la rândul său n-ar fi avut probleme cu legea, Gigi Iliescu ar fi intenționat să se pensioneze și să candideze în locul mamei sale.  

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite