INTERVIU EXCLUSIV. Descoperirea crucială a unui reputat profesor în lupta împotriva COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Zhen Yan de la Universitatea Virginia din SUA, cel care a făcut descoperirea crucială FOTO: Universitatea din Virginia-SUA
Profesorul Zhen Yan de la Universitatea Virginia din SUA, cel care a făcut descoperirea crucială FOTO: Universitatea din Virginia-SUA

Profesor la Universitatea din Virginia (SUA), Zhen Yan a descoperit că un antioxidant produs în timpul exerciţiilor fizice joacă un rol esenţial în combaterea COVID-19. Profesorul Zhen Yan a acordat un interviu în exclusivitate pentru Adevărul în care vorbeşte despre descoperirea sa care a făcut deja vâlvă şi despre beneficiile sale.

Profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea din Virginia (SUA), Zhen Yan a prezentat recent pe site-ul universităţii americane rezultatele unui studiu care poate contribui enorm la câştigarea luptei cu pandemia de coronavirus.

Un studiu realizat de profesorul Zhen Yan a scos la iveală faptul că un antioxidant numit „Extracellular superoxide dismutase“ (EcSOD) joacă un rol esenţial în combaterea COVID-19. Acest antioxidant se eliberează în corp, în mod natural, în timpul exerciţiilor fizice. Mai întâi, în muşchi, iar apoi, în urma circulaţiei sângelui, se „lipeşte“ de organele noastre vitale. Atunci când facem exerciţii fizice constant, minimum 30 de minute pe zi, în corp se eliberează cantităţi mai mari de EcSOD.

 Antioxidantul descoperit previne sau reduce mult riscul apariţiei sindromului ARDS, ce afectează grav sistemul respirator, şi care se numără printre consecinţele grave ale COVID-19. Sindromul ARDS a fost identificat ca fiind una dintre cauzele majore ale decesului printre bolnavii de COVID-19.

Practic, exerciţiile fizice favorizează producerea acestui antioxidant. Mai mult, după cum spune profesorul Yan, graţie proprietăţilor sale unice, EcSOD ar putea fi folosit şi în tratarea altor afecţiuni.

Profesorul Zhen Yan şi-a luat licenţa în Medicină în 1986 la Universitatea din Jiangsu-China, masterul în Kineziologie în 1991 la Universitatea din Illinois şi doctoratul în fiziologie şi biologie celulară în 1995 la Universitatea din Texas. A făcut studii postdoctorale în cardiologie moleculară la UT Southwestern. Este profesor din 2009 la Universitatea din Virginia, una dintre cele mai vechi şi apreciate din S.U.A., fondată în 1819 de către Thomas Jefferson. 

Un studiu foarte interesant pe care l-aţi realizat şi publicat arată că exerciţiile fizice practicate în mod regulat pot reduce într-un procent semnificativ riscul apariţiei sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS), una dintre cauzele majore ale deceselor la pacienţii cu COVID-19. Cât timp pe zi ar trebui să facem exerciţii fizice pentru a produce cantităţi mari de EcSOD, antioxidantul ce are un rol esenţial în combaterea COVID-19?

Am făcut mai multe studii pe animale pentru a vedea impactul EcSOD asupra ARDS şi altor disfuncţii ale organelor. Sunt mai multe diferenţe cu privire la necesarul de mişcare pentru a produce acest antioxidant la oameni şi animale. Recomandarea mea este ca oamenii să facă de cel puţin 3-4 ori pe săptămână minimum 30 de minute de exerciţii fizice pentru a produce acest antioxidant şi pentru a avea beneficii asupra sănătăţii.

Tot cu privire la studiul dumneavoastră, care sunt şansele de a avea până la finalul anului un tratament pe baza antioxidantului descoperit?

Nu trebuie să aşteptăm să ne confruntăm cu infecţia pentru a folosi această descoperire importantă. Oamenii trebuie să facă exerciţii fizice în mod regulat dacă nu au făcut-o până acum. În ceea ce priveşte dezvoltarea unor terapii pentru tratarea ARDS pornind de la descoperirea mea, încă suntem la început. Este greu să fac previziuni legat de când va fi efectiv disponibilă o astfel de terapie.

Au mai fost făcute eforturi de a trata probleme de sănătate cu antioxidanţi, însă fără rezultate de succes. Cum ar putea avea efect tratamentele cu EcSOD?

EcSOD este un antioxidant endogen absolut unic ce funcţionează în spaţiul extracelular. EcSOD are o structură unică prin capacitatea sa mare de a se „lipi” de organele vitale pentru a le asigura protecţie împotriva unor multiple afecţiuni de sănătate. Iar această proprietate a acestui antioxidant descoperit ar putea explica de ce este atât de puternic în mod special pentru prevenirea diferitelor boli.

Ce alte afecţiuni ar putea fi tratate graţie antioxidantului EcSOD? Au început deja să fie făcute studii clinice în acest sens?

Avem studii ce confirmă beneficiile acestui antioxidant împotriva atrofierii musculare, a cardiomiopatiei diabetice, precum şi a sindromului de disfuncţie multiplă de organe (MODS), inclusiv ARDS. Până acum nu a început vreun studiu clinic.  

Au fost făcute cercetări în laborator la şobolani cu afecţiuni cronice la rinichi. Aceştia au fost trataţi cu antioxidantul uman EcSOD, iar ulterior s-a văzut că afecţiunile la rinichi s-au redus semnificativ. Acest antioxidant ar putea fi propus şi ca terapie pentru retinopatia diabetică, o complicaţie a diabetului ce poate duce la orbire.

Este antioxidantul EcSOD cel mai impresionant exemplu că exerciţiile fizice înseamnă sănătate?

Aş spune că antioxidantul EcSOD este cel mai impresionant exemplu de mediator al beneficiilor pentru sănătate datorită exerciţiilor fizice. Nu putem trăi în izolare permanent. Iar exerciţiile fizice practicate în mod regulat au mult mai multe beneficii pentru sănătate decât ştiam până acum. Iar protecţia împotriva ARDS este unul dintre numeroasele exemple.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite