Schitul înființat în sălbăticie, lângă Hunedoara, noua atracție turistică din Ținutul Pădurenilor VIDEO

0
Publicat:

Cea mai nouă atracție turistică din împrejurimile Hunedoarei este un schit înființat pe Valea Roatei (video), la circa 15 kilometri de municipiu, în apropiere de vechile locuri de agrement de pe malurile râului Petac.

Drumul forestier de pe Valea Roatei, care urcă din satul Nandru spre așezările din Ținutul Pădurenilor, a fost asfaltat până la noua atracție turistică apărută în zonă.

Aici, în urmă cu un deceniu a fost pusă piatra de temelie a unei mănăstiri închinate Sfântului Nectarie, care adăpostește moaște ale ierarhului considerat ocrotitor al bolnavilor.

Schitul Sfântul Nectarie. Foto: Daniel Guță
Schitul Sfântul Nectarie. Foto: Daniel Guță

La un deceniu de la începerea lucrărilor, curtea și biserica așezământului aflat la circa 15 kilometri de Hunedoara se află încă în șantier. Numărul turiștilor a crescut însă de la an la an, iar cei mai mulți ajung aici în zilele de sărbătoare și la hramul din 15 noiembrie.

„Schitul Sfântul Nectarie, înconjurat de dealuri abrupte și de pădure oferă liniște și o priveliște deosebită și este mai aproape de Hunedoara și Deva, decât alte astfel de locuri, cum este Mânăstirea Prislop, așadar ne este mai accesibil”, spune Alina, una dintre vizitatoarele așezământului.

Valea Roatei, loc de agrement

În trecut, chiar dacă era traversată de un drum de pământ, Valea Roatei era căutată de amatorii de ieșiri în natură, datorită pădurii și a câtorva peșteri din zonă.

De la ieșirea din satul Nandru, unde drumul forestier se afundă în sălbăticie în urcușul său spre satul Muncelu Mic, câteva luminișuri deveneau locuri de campare ale localnicilor veniți cu cortul pe malul râului Petac. Adesea, Valea Roatei era și un loc de întâlnire al grupurilor de motocicliști. O zonă de agrement a fost reamenajată recent la marginea satului.

În apropierea ei, la Schitul Sfântul Nectarie, mai multe construcţii monahale, cu o arhitectură aparte, au fost ridicate în ultimii ani. Cea mai interesantă dintre ele este o clopotniță la care oaspeţii locului ajung trecând pe podeţul peste râul Petac.

Câteva păsări de curte, păuni, câini și pisici se numără și ele printre viețuitoarele locului din vecinătatea Hunedoarei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite