Orașul din România înconjurat de locuri unice. Este la răscrucea celor mai populare rute turistice VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orașul Hațeg (video) se numără printre localitățile cele mai tranzitate de turiști din România. Pe drumurile sale trec pelerinii mănăstirii Prislop, exploratorii Retezatului și călătorii interesați de câteva dintre monumentele antice și medievale deosebite din Țara Hațegului.

Despre orașul Hațeg, cu mai puțin de 9.000 de locuitori, legendele vechi spun că ar fi fost înființat pe ruinele cetății dacice Sargeția, de la poalele dealului Orlea.

Orașul Hațeg. Foto: Daniel Guță
Orașul Hațeg. Foto: Daniel Guță

Aici se întâlnesc râurile Mare și Sibișel, coborâte din Retezat, cu râul Strei, ce își are izvoarele în Munții Șureanu și cu râul Fărcădin (Galbina), care izvorăște din Munții Poiana Ruscă.

Orașul Hațeg, la răscrucea unor drumuri importante

Și tot aici se află nodul de comunicație al regiunilor Banat, Ardeal și Oltenia, cu drumurile de pe văile Bistrei, Streiului și Jiului, folosite din cele mai vechi timpuri.

Orașul Hațeg, vechiul târg din Țara Hațegului, s-a dezvoltat mai puțin în deceniile de comunism, spre deosebire de majoritatea orașelor din Hunedoara, care gravitau în jurul minelor de cărbune din Valea Jiului, a minelor și uzinelor metalurgice din zona Hunedoarei și a zăcămintelor de aur, argint și cupru din Munții Metaliferi.

Amenajările hidrotenergetice de pe râurile Mare (Retezat) și Strei, fabricile de bere și conserve și agricultura au susținut însă economia orașului până la sfârșitul secolului XX. În ultimii ani, orașul Hațeg a devenit un pol turistic al județului Huendoara. Zeci de localnici și-au înființat pensiuni, unii transformându-și casele în locuri de cazare pentru turiștii care ajung în Țara Hațegului.

„Cei mai mulți dintre oaspeții noștri sunt români veniți în pelerinaj la Mănăstirea Prislop, alții vor să viziteze Retezatul, bisericile și castelele vechi din Țara Hațegului”, spune Mircea, administrator al unei pensiuni din Hațeg.

Orașul nu a fost atestat ca stațiune turistică, la fel cum sunt orașele din Valea Jiului, iar cel mai adesea este doar loc de tranzit pentru călători. Însă în împrejurimile sale, la mai puțin de o jumătate de oră de mers cu mașina se află câteva locuri unice în România.

Orașul Hațeg, înconjurat de atracții turistice

Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa (video), orașul antic întemeiat de împăratul Traian în primii ani după războaiele daco-romane de la începutul secolului al doilea, se află la circa 15 kilometri de Hațeg, pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Aici călătorii găsesc rămășițele uneia dintre cele mai prospere așezări antice de pe teritoriul României.

Mănăstirea Prislop (video), cel mai căutat loc din Țara Hațegului, datorită călugărului Arsenie Boca (1910 - 1989) se află la circa 10 kilometri de centrul orașului Hațeg, la marginea satului Silvașul de Sus. Mii de oameni vin la Mănăstirea Prislop pentru a vizita biserica medievală și mormântul duhovnicului.

Biserica medievală Densuș (video), unică în România prin arhitectura și vechimea sa, se află la circa 15 kilometri de Hațeg. În zidurile ei au ajuns blocurile de calcar, leii de marmură şi monumentele funerare din fostul oraş antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi, probabil, de la ruinele altor aşezări dacice şi romane din zonă.

O mulțime de castele din secolele trecute împânzesc Țara Hațegului. Câteva dintre ele, ruinate cu timpul, au fost reabilitate pentru a fi redate turismului. Castelul Kendeffy, cel mai important dintre ele, se află la doar cinci kilometri de Hațeg, iar în apropierea sa poate fi văzut castelul Nopcsa din satul Săcel. Ambele monumente impresionează prin arhitectura lor.

Vârfurile înzăpezite ale Retezatului domină din depărtare priveliștea orașului Hațeg, locul de unde pornesc drumurile cele mai populare spre Parcul Național Retezat: pe văile Râușorului și Râului Mare, și pe valea Nucșoarei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite