Mănăstirea Arsenie Boca, ridicată la Deva. Planul ambițios al Episcopiei Devei și Hunedoarei VIDEO

0
Publicat:

O mănăstire care va purta numele călugărului Arsenie Boca se află în șantier pe un deal de la marginea Devei (Hunedoara). Complexul va mai cuprinde o școală, un azil pentru vârstnici și un spital de îngrijiri paliative.

Prima mănăstire ortodoxă care va fi ridicată în Deva (video) se află în șantier din anul 2021, pe Dealul Paiului de la marginea municipiului.

Mănăstirea Arsenie Boca, în șantier. Foto: Daniel Guță
Mănăstirea Arsenie Boca, în șantier. Foto: Daniel Guță

Proiectul ambițios al Episcopiei Devei și Hunedoarei poartă numele Așezământul „Părintele Arsenie Boca” și va cuprinde, potrivit planurilor, o mănăstire, o școală de clasele 1 - 12, un azil pentru vârstnici și un spital de îngrijiri paliative.

Mănăstirea Arsenie Boca, la marginea Devei

El va fi construit pe un teren de circa 11 hectare, aflat la marginea Devei și traversat de un drum local care urcă de la intrarea în municipiu, dinspre Sântuhalm (pe Drumul Național 7), și coboară apoi în satul Cristur, spre Hunedoara (pe Drumul Județean 687).

În cei doi ani de la începerea lucrărilor au fost finalizate o biserică de lemn și multe fundații și demisolul mănăstirii.

Aşezarea monahală se va înscrie în tipologia tradiţională consacrată a incintelor mănăstireşti în stil neo-brâncovenesc, cu elemente şi rezolvări tehnice adaptate contemporaneităţii şi spiritului locului. În centrul incintei se va realiza biserica ortodoxă, având capacitate de maxim 250 persoane”, se arăta în tema de proiectare.

În etapele următoare ridicării mănăstirii vor fi construite centrul de tineret şi spitalul paleativ, anunțau reprezentanții Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Potrivit acestora, costurile ridicării Aşezământului „Arsenie Boca” sunt finanţate din fondurile alocate de Episcopia Devei şi Hunedoarei, din donaţii şi din fonduri publice alocate de autorităţile locale din Deva și județene, de Secretariatul de Stat pentru Culte și prin programele de finanţare nerambursabilă.

„Lucrările sunt complexe și vor necesita timp, resurse materiale și efort”, informa, în 2022, preotul Gabriel Miricescu, reprezentant al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Arsenie Boca, un simbol al Hunedoarei

Arsenie Boca (Zian pe numele de botez) s-a născut în 1910, în satul Vaţa de Sus (judeţul Hunedoara) și a fost ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop. A murit la 28 noiembrie 1989, în Sinaia, la vârsta de 79 de ani, iar potrivit dorinţei sale a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop din Hunedoara, în 4 decembrie 1989.

Aici slujise în anii ´50, înainte ca autorităţile comuniste să îl trimită în închisori şi apoi îi interzică să mai îmbrace straiele preoţeşti. Călugărul Arsenie Boca a devenit tot mai popular după moartea sa, iar din anii 2000, Mănăstirea Prislop, unde odihnește duhovnicul, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite