Pasajul spectaculos din Deva, finalizat în 2024. Va trece peste calea ferată de mare viteză VIDEO

0
Publicat:

Lucrările la noul pasaj rutier construit în Deva (video), peste magistrala feroviară Simeria-Arad, se apropie de final. În 2024, reședința județului Hunedoara va avea un nou drum peste calea ferată.

Cei 41 de kilometri de cale ferată de mare viteză Gurasada – Simeria (județul Hunedoara), un tronson cuprins în lucrările la noua magistrală feroviară Simeria – Arad (KM 614), se află în șantier de la începutul anului 2018 și au ca termen de finalizare, estimat de constructori, luna septembrie a anului 2024.

Noul pasaj rutier din Deva. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Noul pasaj rutier din Deva. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Odată cu finalizarea lucrărilor la tronsonul feroviar, vechea trecere la nivel peste calea ferată din vecinătatea stației CFR va fi închisă, iar iar zonele rezidențiale de peste liniile ferate vor fi legate de municipiu prin noul pasaj rutier, peste calea ferată, și prin două pasaje pietonale.

Lucrările la pasajul rutier din Deva au început în urmă cu cinci ani și se apropie de final. Constructorii au așternut primele straturi de asfalt pe noul drum și vor trebui să finalizeze lucrările la pod.

Pasajul rutier din Deva (video - imagini aeriene, septembrie 2023) este amenajat în prelungirea străzii Hărăului şi va face legătura, peste liniile ferate, între cartierul Grigorescu și Drumul Naţional 7 (Calea Zarandului), unde planurile anunțate de primărie vizau amenajarea unui sens giratoriu.

„Pasajul va avea o lungime de 255 de metri, iar tablierul central va avea 24 de metri şi va fi realizat din grinzi metalice înglobate într-o dală de beton. Viaductele de acces, realizate şi ele din grinzi metalice, vor avea aceeaşi lungime”, se arată în proiectul tehnic al investiției.

Lucrări întârziate pe magistrala din vestul României

Lucrările la tronsonul feroviar Gurasada-Simeria au început în 2018 și trebuiau finalizate în trei ani, potrivit contractului semnat în 2017 de compania de stat Căile Ferate Române și Asocierea FCC Construccion SA, Webuild SpA si Contratas y Ventas SA.

Investiția are o valoare de peste trei miliarde de lei, fără TVA, şi este finanţată din fonduri europene și de Guvernul României. Finalizarea lucrărilor este estimată în septembrie 2024.

„Lucrările de modernizare a infrastructurii și suprastructurii feroviare pe tronsonul Gurasada - Simeria înregistrează un stadiu de execuție de 80la sută, 36 de kilometri de cale ferată dublă, din cei 41 de kilometri ai tronsonului, sunt finalizați”, informa, recent, CFR Infrastructură.

Pe tronsonul feroviar au fost construite alte trei pasaje superioare, dar și trei poduri feroviare peste râul Mureș, cu lungimi de 370 – 470 metri, în zona localității Brănișca din Hunedoara.

„Cele mai importante lucrări de artă de pe tronsonul Gurasada – Simeria sunt cele trei noi poduri peste râul Mureș, cele patru pasaje superioare de la Deva, Mintia, Ilia și Gurasada, iar din punct de vedere al construcțiilor civile sunt clădirile de călători din stațiile Simeria și Deva”, informează CFR Infrastructură.

Pasajele superioare construite la Gurasada și Ilia au fiecare 375 de metri, iar pasajele superioare de la Mintia (306 metri) și Deva (259 metri) se află în șantier și vor fi finalizate în 2024.

Noua magistrală feroviară Simeria Arad (km 614) are 141 de kilometri. Alte trei tronsoane feroviare ale acesteia se află în șantier de 4-5 ani, în județele Hunedoara și Arad, iar termenul estimat de finalizare a investiției este anul 2025.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite