Cum facem faţă fricii, panicii şi isteriei din exterior. Tehnicile prin care controlăm propriile gânduri şi emoţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Perioada pe care o traversăm reprezintă o provocare serioasă pentru fiecare dintre noi. Infectarea cu frică reprezintă principala problemă cu care ne confruntăm, iar vindecarea ţine de gândirea flexibilă şi capacitatea de schimbare.

Îmbolnăvirea începe mai întâi în minte, prin gândurile pe care le avem, continuă apoi pe zona emoţională şi somatizează finalmente în corpul fizic sub forma a diverse boli. ”Trăim în prezent vremuri cu un puternic impact mental, emoţional şi fizic, iar acestea ne influenţează pe toate planurile. Mulţi dintre noi sunt vulnerabili la influenţele exterioare. La rândul ei, izolarea căreia trebuie să îi facem faţă are două părţi: izolare de exterior şi izolare în interior”, explică psihologul Stelian Chivu.

Când vorbim de ceea ce vine din exterior, în cele mai multe cazuri este vorba doar de supoziţii, de lucruri care s-ar putea întâmpla. Cea mai mare parte a oamenilor nu reuşesc să facă clar distincţia între acestea şi se lasă influenţaţi de ceea ce specialiştii numesc energia psihologică a egregorului.

Pe româneşte, dacă ne vom găsi la un moment dat într-un grup de persoane care sunt dominate de frică, stres sau panică, energia lor va ajunge să ne influenţeze şi pe noi într-o măsură mai mică sau mai mare.

”În  momentul de faţă, frica este aproape palpabilă la nivel planetar. Egregorul fricii în exterior este foarte puternic. Dacă vom cupla pe mesajele de frică, pe credinţele limitatorii, gen <<aoleu, mor!>>, <<nu mai am mult de trăit>>, <<nu o să mai am ce mânca>>, energia joasă venită din exterior se va amplifica foarte mult. Această amplificare susţine tipare comportamentale negative care în general sunt cunoscute, dar şi pe cele necunoscute, de pildă sunt gata să mă iau la bătaie cu cineva pentru ultimul kilogram de făină de pe raft”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Totul porneşte de la minte

Persoanele care nu au un bun autocontrol vor fi din ce în ce mai atrase de ştirile negative, iar nivelul lor de stres va creşte considerabil. Se poate vorbi în prezent de o adevărată infectare cu frică la nivel mental şi emoţional. Depinde de fiecare dintre noi să devenim conştienţi de ceea ce ni se întâmplă şi să acţionăm pentru a ieşi din acest vortex al negativităţii. Totul porneşte în primul rând de la minte, mai exact de la gândurile pe care le avem.

”Gândirea poate fi flexibilă, raţională, logică, creativă, dar poate fi şi şablonată, negativă sau maipulată. Evident, o gândire flexibilă, care se adaptează la noile condiţii, ne ajută să depăşim mai uşor situaţia pe care o traversăm. Ca să înţelegem şi mai bine, voi aminti de teoria adaptării hedonice, conform căreia oamenii se adaptează mult mai uşor la schimbările pozitive care survin în viaţa lor faţă de cele negative. Acest lucru diferă de la persoană la persoană în funcţie de nivelul de cultură, rezistenţa fizică, mentală şi emoţională. Cea mai mare solicitare a fiecăruia dintre noi va veni pe linie psihologică”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Practic, nu mai este nevoie ca virusul să infecteze efectiv o persoană. Dacă se va lăsa pradă fricii, boala se va instala în corpul fizic sau la nivel mental şi emoţional pe fondul stresului acumulat într-o perioadă extrem de scurtă de timp. Stresul inhibă sistemul imunitar, dar şi sistemul digestiv şi pe cel excretor, iar toxinele nu vor mai fi eliminate din organism.

Capcana în care putem cădea

Primul pas pe care este necesar să îl facem este să ne izolăm în  interior. Degeaba ne vom izola de exterior, dacă vom rămâne conectaţi la diverse surse de informare negative, fie că este vorba de mass-media sau reţelele de socializare. Una este să fii informat cu privire la ultimele măsuri luate de autorităţi şi la evoluţia situaţiei din ţară şi comunitatea unde trăieşti şi cu totul altceva este să stai de dimineaţă până seara cu ochii în televizor, absorbind ca un burete toate ştirile care pot fi reale sau nu.

”Este recomandat să mă deconectez de orice sursă care îmi poate induce frică sau panică. În exterior avem credinţe limitatorii, în interior avem credinţe care ne expansionează conştiinţa. Dacă în interior cred că voi ieşi cu bine din această situaţie şi îmi setez mintea să fie clară şi focusată pe ce trebuie să fac ca să mă protejez şi repet aceste lucruri, voi face posibil ca emoţiile şi gândurile mele să fie de frecvenţă înaltă. Credinţele limitatorii vor face ca celulele nu nu mai comunice la fel de eficient cu celelalte, astfel că vom ajunge la aşa numita celulă egoistă. Ulterior, neuronii vor fi supraîncărcaţi şi solicitaţi de informaţii negative şi stres, iar asta va aduce boala în corp”, ţine să sublinieze psihologul Stelian Chivu.

Este indicat ca fiecare dintre noi să se autoanalizeze şi să îşi răspundă la câteva întrebări simple. De pildă, ce ne captează atenţia şi pentru cât timp? După cum se ştie, unde îţi este atenţia, acolo va fi focusată şi energia ta. Când devenim conştienţi de faptul că bună parte din atenţia noastră este canalizată către informaţiile negative, vom reuşi să comutăm, astfel încât să o focusăm pe lucrurile pozitive, creative, dinamice.

Filtru emoţional şi mental faţă de exterior

De asemenea, e necesar să ne punem un filtru emoţional şi mental, astfel încât să nu mai permitem gândurilor şi emoţiilor negative venite din exterior să ne influenţeze. Dacă nu vom face acest lucru, fricile pe care le avem în interior vor fi amplificate de fricile cu care suntem bombardaţi zilnic din exterior.

”Am făcut un experiment online cu câţiva pacienţi care erau în autoizolare şi se confruntau cu stări depresive. Le-am cerut să privească pe fereastră, iar marea majoritate au remarcat doar că străzile erau goale şi totul era gri, sobru. Niciunul nu a văzut copacii înfloriţi. În acest fel, ne putem încărca cu energia primăverii, cu lumină venită din exterior. Le recomand tuturor să facă acest lucru. Poate nu aveţi vedere către un parc sau câţiva copaci, dar puteţi să vă imaginaţi că sunteţi la mare sau la munte, acolo simţiţi că vă încărcaţi cu energie pozitivă, pentru că mintea subconştientă nu face diferenţa între real şi imaginar. Prin urmare, prin intermediul imaginaţiei, vă puteţi transfera în locurile care vă oferă posibilitatea de a vă comuta mintea pe lucruri pozitive”, este recomandarea psihologului Stelian Chivu.

În consecinţă, când în exterior domină frica, în interior este recomandată amplificarea încrederii în sine. Diferenţa într-o perioadă de genul celei pe care o traversăm va fi făcută de inteligenţa şi capacitatea de schimbare de care fiecare dintre noi este capabil.

Comportamentul nostru trebuie adaptat la condiţiile de izolare prelungită, altfel ne vom confrunta cu diverse probleme de sănătate şi apariţia unor şabloane mentale negative. De pildă, ne vom simţi letargici şi vom avea tendinţa de a ne uita aproape permanent la televizor sau de a fi în legătură cu alte surse de informare. Apare lipsa de concentrare, de atenţie şi memorie, iar în timp organismul îşi va pierde imunitatea. Pe acest fond, vom cădea rapid pradă frici, panicii şi chiar isteriei.

”Când fiecare dintre noi reuşeşte prin exerciţiu să se decupleze de informaţiile şi energia din exterior, vor reuşi să recapete controlul asupra propriilor gânduri şi emoţii. Vorbim practic de dezvoltarea unei inteligenţe genetice naturale, care ne va permite să depăşim acest moment de cumpănă prin care mulţi dintre noi trec, cu condiţia să blocăm prin filtrare tot ceea ce ne aduce frică, stres şi panică”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite