Teodosie anulează marșul de protest pentru susținerea „mitropoliei Tomisului”. Sfântul Sinod îl va judeca pentru răzvrătire și presiune publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului face un pas înapoi și anulează protestul anunțat pentru  sâmbătă, la 15:30, în Piața Ovidiu din Constanța.

ÎPS Teodosie FOTO: Arhivă
ÎPS Teodosie FOTO: Arhivă

Protestul anunțat de Teodosie sâmbătă, la 15:30, în Piața Ovidiu, în care le cere preoților  susținere pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie a fost anulat.

Se întâmplă acest lucru după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a transmis un comunicat de presă în care se precizează că a respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului.

Având în inimă dragostea pentru pace, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi îndeamnă pe organizatorii mitingului de sâmbătă să preschimbe marșul în procesiune și înflăcărarea în rugăciune, prin renunțarea la întrunirea planificată. Înaltpreasfințitul îi așteaptă pe toți la Sfânta Liturghie pe care o va oficia, alături de mai mulți arhierei, preoți și diaconi la Biserica «Sfântul Haralambie» din Constanța, cu ocazia prăznuirii hramului, mâine, 10 februarie, începând cu orele 7.30”, potrivit Arhiepiscopiei Tomisului.

În ultimii doi ani,  Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic.

De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan.

Patriarhia a anunțat ca Sfântul Sinod îl va judeca pentru răzvrătire și presiune publică.

„Nicio eparhie vecină nu vrea în Mitropolia lui Teodosie”

„Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan. De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, a precizat BOR.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite