Teodosie, respins de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române. Decizia BOR privind cererea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a consumat un nou episod din seria de contre între oficialii Bisericii Ortodoxe Române și Arhiepiscopia Tomisului. Biserica de la malul mării a cerut să fie ridicată la rang de Mitropolie, ceea ce ar fi dus automat la ridicarea ÎPS Teodosie în grad de mitropolit - cu șanse deci la patriarhie..

IPS Teodosie FOTO Calin Gavrilas
IPS Teodosie FOTO Calin Gavrilas

UPDATE „Arhiepiscopia Tomisului nu comentează dispozițiile Patriarhiei Române. Vom identifica oportunitățile canonice în funcție de caz“, a transmis biserica tomitană. 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a transmis un comunicat de presă în care se precizează că a respins cererea Arhipiscopiei Tomisului.

Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist. În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, arată BOR.

„Nicio eparhie vecină nu vrea în Mitropolia lui Teodosie”

„Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan. De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, a mai precizat BOR.

Arhipiscopia Tomisului se leagă de faptul că demersului său de a se transforma în Mitropolie „i se recunoaște de către Sfântul Sinod dreptul de mitropolie (un drept consfințit prin canoanele 4-7 ale Sinodului I Ecumenic de la Niceea din anul 325), confirmat istoric, arheologic și documentar, inclusiv prin noile argumente prezentate Cancelariei Sfântului Sinod, acesta va continua, pe toate căile legale, statutare și regulamentare, până la împlinirea sa, prin voia lui Dumnezeu, prin dragostea poporului și prin înțelepciunea membrilor Sfântului Sinod (…)”, potrivit g4media.ro.

IPS Teodosie Foto Arhiepiscopia Tomisului   credit Vali Vădănoiu
IPS Teodosie Foto Arhiepiscopia Tomisului credit Vali Vădănoiu

Sâmbătă, 19 februarie 2024, va avea loc un miting în municipiul Constanța în favoarea recunoașterii Mitropoliei Tomisului. Nimeni nu-și asumă inițiativa organizării lui.

Credincioșii vor mărșălui pe traseul Piața Ovidiu-Catedrală-Prefectură, în intervalul orar 15.30-17.00.

Arhiepiscopia Tomisului a anunțat într-un comunicat de presă că nu este inițiatoarea sau organizatoarea acestui eveniment. 

„Deși înțelegem frustrarea justificată a poporului pentru cele două decenii în care, cu multă cuviință, Arhiepiscopia Tomisului a depus numeroase solicitări de recunoaștere a adevărului privind Mitropolia Tomisului și dreptul incontestabil al acesteia, solicitări respinse până la momentul de față, îndemnăm și de această dată credincioșii să mențină ascultarea și rânduiala în calitatea lor de fii ai Bisericii“, spun reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.  

IPS Teodosie, care doreşte de mai mult timp reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului, a depus mai multe solicitări în acest sens la Patriarhia Sfântului Sinod.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite