Premiera Constanței la UNITER. Spectacolul lui Radu Afrim aduce Teatrului de Stat patru nominalizări, pentru prima dată în istoria sa

0
Publicat:

Pentru prima dată în istoria sa, Teatrul de Stat Constanța are patru nominalizări la premiile UNITER, după ce, în 2021 și 2022, a avut câte două nominalizări și câte un premiu.

Seaside Stories FOTO: Teatrul de Stat Constanța
Seaside Stories FOTO: Teatrul de Stat Constanța

Marți, 14 martie a.c., au fost anunțate public nominalizările pentru Premiile Galei UNITER 2023, cele mai importante premii din teatrul românesc. 

Prima nominalizare a Teatrului de Stat Constanța este la premiul pentru cel mai bun spectacol - „SEASIDE STORIES” în regia lui Radu Afrim, care este și autorul scenariului, un colaj de texte despre mare, scrise de șase autori români contemporani: Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, la care se adaugă un poem de Nina Cassian.

A doua nominalizare este la premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar – Nina Udrescu, pentru rolurile din spectacolul „SEASIDE STORIES”.

Cea de-a treia nominalizare este pentru premiul de cel mai bun actor în rol secundar – Theodor Șoptelea, pentru rolurile din spectacolul „SEASIDE STORIES”.

A patra nominalizare a Teatrului de Stat Constanța este la premiul pentru cel mai bun debut - Theodor Cristian Niculae, pentru scenografia spectacolului „SEASIDE STORIES”.

„După un efort susținut, de câțiva ani, un efort al întregii echipe, Teatrul de Stat Constanța a reușit să ajungă acolo unde și-a propus, adică în elita teatrului românesc. Este important că astăzi avem prima nominalizare obținută vreodată de Teatrul de Stat Constanța la Premiul pentru cel mai bun spectacol”, spun cei de la Teatrul de Stat din Constanța. 

Teatrul ține să menționeze că, înainte de anul 2021, precedentele nominalizări la premiile UNITER au fost în 1997, pentru spectacolul „Penthesilea” de Mioara Cremene & H. Von Kleist: Cătălina Buzoianu a fost nominalizată și a primit premiul pentru regie, iar pentru costumele din același spectacol, Velica Panduru a primit premiul de debut în scenografie.

Carmencita Brojboiu FOTO: Teatrul de Stat Constanța
Carmencita Brojboiu FOTO: Teatrul de Stat Constanța

Carmencita Brojboiu, premiu pentru întreaga activitate

Luni, 13 martie, au fost anunțate premiile Senatului UNITER pentru Întreaga Activitate, iar teatrul constănțean are un motiv suplimentar de bucurie, deoarece Premiul pentru întreaga activitate în scenografie a fost acordat scenografei Carmencita Brojboiu, una dintre cele mai cunoscute și apreciate scenografe din România, care locuiește la Constanța, unde și-a și început cariera.

„O carieră de-a lungul căreia a lucrat și încă lucrează cu cei mai mari regizori români, dar și cu regizori străini, la majoritatea teatrelor din România și la mari teatre din străinătate, a luat numeroase premii și a avut parte de recunoașterea muncii sale la cel mai înalt nivel”, spun colegii acesteia de la Teatrul de Stat Constanța.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite