Minorul care a incendiat un bloc din Constanța a fost condamnat definitiv

0
Publicat:

Minorul acuzat de producerea incendiului de la blocul din Constanța în decembrie 2021 a fost condamnat definitiv.

Mașinile au fost făcute scrum FOTO: Primăria Constanța
Mașinile au fost făcute scrum FOTO: Primăria Constanța

Magistrații Curții de Apel au stabilit că Andrei, minorul acuzat de producerea incendiului, va fi internat într-un centru de detenție timp de trei ani și patru luni. Judecătorii au menținut hotărârea luată de Judecătoria Constanța.

Astfel, judecătorii au luat față de el măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru de detenție pe o perioadă de 3 ani și 4 luni. Băiatul a fost acuzat de distrugere, vătămare corporală din culpă și evadare.

image

Instanța a dedus din pedeapsă perioada reţinerii de 24 de ore, respectiv a arestului la domiciliu şi a arestării preventive.

El a fost judecat pentru incendiul din decembrie 2021 în care au fost distruse 94 de apartamente ale unui bloc și 36 de mașini aflate în parcarea de la subsolul imobilului și în apropierea zonei. În noaptea de 15/16 decembrie 2021, Andrei, un băiat de 15 ani, a distrus prin incendiere 37 de autoturisme, 94 de apartamente și spațiile comune ale unui bloc din municipiul Constanța.

Din motivarea judecătorilor reiese că, împreună cu un alt copil, de 13 ani, în acea noapte, în jurul orei 1.00, au pătruns în parcarea subterană a blocului și au stropit o mașină cu substanțe (antigel și diluant) aflate în două sticle găsite acolo. Apoi, Andrei a dat foc acelei mașini deși era conștient de ceea ce se va întâmpla.

În fața anchetatorilor, băiatul și-a recunoscut faptele și a cerut instanței să fie judecat în procedură simplificată, ceea ce a făcut ca procesul, în prima instanță, să se termine destul de repede.  

Instanța a reținut faptul că Andrei a urmat cursurile școlare doar până în clasa a VI-a. „Acesta a fost în trecut diagnosticat cu ADHD, tulburare de conduită și comportament, iar în urma investigațiilor efectuate la mai multe spitale, a reieșit că i-a fost afectată grav partea dreaptă a creierului, ulterior urmând tratament psihiatric de specialitate și fiind internat în diferite unități medicale”, spun judecătorii.

Imaginea dezastrului FOTO Călin Gavrilaș
Imaginea dezastrului FOTO Călin Gavrilaș

Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică arată faptul că băiatul a avut discernământ atunci când a dat foc mașinii. „Totodată, s-a stabilit că, deşi realizează consecinţele faptelor sale, lipsa cenzurii şi impulsivitatea majoră fac ca minorul să prezinte pericol social ridicat”, se arată în raport.

De asemenea, judecătorii au reținut faptul că Andrei provine dintr-o familie monoparentală care oferă un mediu impropriu dezvoltării normale.

Băiatul a avut, la vârste mai mici, experiențe cu consumul de alcool și substanțe interzise, și prezenta uneori episoade violente la adresa altor membri de familie sau chiar ajungea să se lovească singur. De aceea, mama sa a apelat la ajutor medical de specialitate, dar tot ea a fot cea care a decis să-i întrerupă copilului tratamentul deoarece considera că pastilele îi fac rău.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite