De ce este ştevia supranumită „fabrica de vitamine“. Beneficiile neştiute ale plantei cu zero calorii ce întinereşte organismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorba de ştevie, o mâncare sănătoasă FOTO farfuridi.ro
Ciorba de ştevie, o mâncare sănătoasă FOTO farfuridi.ro

Deşi este o plantă miraculoasă, întâlnită primăvara în majoritatea gospodăriilor, puţini dintre noi cunosc beneficiile şteviei. Conţine vitamine, minerale, proteine, fibre şi antioxidanti, este săraca în calorii, combate pofta de dulciuri şi reglează nivelul de zahăr din sânge.

Specialiştii spun că banala plantă, cu gust dulce-acrişor, însoţeşte spanacul în misiunea lor de a ne curăţa şi vindeca organismul de toate toxinele acumulate peste iarnă. Ştevia, gătită cel mai des în asociere cu orezul, este folosită la ciorbe, la sarmale de post, în asocierea cu carne sau alte legume, însă este de preferat să se consume crudă, sub formă de salată, pentru a beneficia de valoarea integrală a nutrienţilor.

“Ştevia are marea calitate de a proteja pancreasul, ficatul şi colonul, împiedicând obezitatea. De asemenea, este un bun detoxifiant, întinerind organismul şi eliminând surplusul de lichide din tesutul adipos. Vitaminele A,C şi K, precum şi mineralele potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, conţinute de stevie, remineralizează organismul, prevenind instalarea asteniei de primăvară.

De asemenea, ştevia conţine antioxidantul kampferol, care este anticancerigen şi reduce în special riscul de cancer pancreatic”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Scade nivelul zahărului din sânge

Ştevia conţine substante dulci (glicozide) care nu sunt metabolizate de organismul uman, fiind astfel eliminate fără ca vreo calorie să fie absorbită.

Este un aliment vegetal cu o impresionantă reputaţie de vindecător pentru organism. Nu numai că nu măreşte nivelul zahărului din sânge, ba chiar determină scăderea acestuia dacă este prea mare. Conform unui studiu al oamenilor de ştiinţă americani publicat în Journal of Medicinal Plant Research, s-a descoperit că ştevia acţionează ca un diuretic natural, ajutând organismul să scape de fluidele în exces, scade oboseala mentală şi fizică, armonizează digestia, regleaza presiunea sângelui şi ajută la pierderea in greutate.

De ce e bine să mânânci ştevie:

Combate obezitatea. Se spune că pigmenţii şteviei au un puternic rol în reglarea greutăţii corporale. Pentru a obţine efectele dorite, se recomandă consumul a 70 gr. de frunze crude de ştevie, sub formă de salată în care se poate adăuga puţin ulei de masline şi câţiva stropi de lămâie. Este important ca înainte şi după masă să nu se consume fluide pentru că lipsa lor favorizează digestia acestei plante.

Tratează rănile şi afecţiunile gingivale. Are un puternic efect antibacterian. Potrivit unor studii realizate de japonezi la Şcoala de Stomatologie din Hiroshima, ştevia impiedica dezvoltarea bacteriilor dentare, luptă împotriva cariilor şi a afecţiunilor dentare.

Detoxifiant puternic. Ştevia stimulează tranzitul gastro-intestinal, ajută la eliminarea reziduurilor alimentare, stimulează eliminarea bilei şi favorizează digestia.

Vindecă anemia. Ştevia are un conţinut bogat de fier şi ajută organismul să se revigoreze şi să se mineralizeze astfel încât să scape de anemii.

Întinereşte organismul. Datorită pigmenţilor, vitaminelor şi mineralelor sale, ştevia ajută la întinerirea şi revigorarea organismului şi combate stresul oxidativ.

Creşte imunitatea. Datorită conţinutului sau de vitamine şi minerale, ştevia stimulează sistemul imunitar.
 

Vă recomandăm şi:

Spanacul, leac pentru zeci de afecţiuni, se poate transforma în otravă pentru anumiţi bolnavi - explicaţia medicilor

Alimentul-minune pentru copiii anemici şi cardiaci. Castanele, cea mai bună sursă de vitamine, ne protejează de infarct

Fructul care face minuni: întinereşte, previne balonarea şi ajută în curele de slăbire – şase motive pentru care să mănânci ananas

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite