Top cinci buruieni de temut pentru toxinele din sânge. Cum revitalizează urzicile întregul complex de vitamine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele plante de primăvară sunt adevărate medicamente pentru organismul slăbit care tocmai a ieşit din iarnă. Recunoscute pentru calităţile nutritive, ştevia, urzicile, spanacul, leurda şi loboda fac minuni pentru sănătate.

Nu doar că ajută la eliminarea otrăvurilor din corp, dar întăresc şi imunitatea. Se spune chiar că au puterea să schimbe sângele, invadându-l cu vitamine esenţiale.

“Urzicile revitalizează organismul prin conţinutul complex de vitamine (A, B, C, K), minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, siliciu), proteine şi glucide. Nu ar trebui să lipsească primăvara din alimentaţia noastră, ele având numeroase beneficii pentru sănătate: combat anemia, curăţă sângele, având efect detoxifiant, ajută la secreţia bilei, ameliorează afecţiunile renale şi circulatorii, scad glicemia, previn şi tratează diabetul", explică dr.Daniela Stan, medic de familie.

Ştevia, benefică pentru oboseală

Ştevia este recunoscută pentru puterea ei de a regal nivelul de zahăr din sânge. Este benefică pentru tratarea unor afecţiuni precum hipertensiune, diabet, oboseală, indigestie, deranjamente stomacale, arsuri, slăbire, gripă, răceală, gingivită, carii dentare, mătreaţă, osteoporoză, infecţii, dermatită sau riduri. Îmbunătăţeşte nivelul de energie, întăreşte sistemul imunitar şi stimulează activitatea mentală.

Spanacul, un adevărat remineralizant

Spanacul este un întăritor al sistemului imunitar, are numerose proprietăţi nutritive şi tonifiante. Această legumă combate scorbutul (cauzat de lipsa de vitamina C) şi este un remineralizant de mare valoare. De asemenea, ajută la purificarea tubului digestiv, la tonifierea miocardului şi la stimularea activităţii inimii. Consumul de spanac creşte cantitatea de urină eliminată, stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare, facilitează eliminarea viermilor intesinali, previne infecţia gingiilor şi este un tonic al sistemului nervos.

Frunzele verzi trebuie consumate din belşug datorită conţinutului mare în clorofilă. Spanacul este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi din natură. Frunzele verzi  sunt sărace în calorii, iar o porţie şi jumătate din aceste legume pe zi poate reduce cu până la 14% apariţiei diabetului.
 

Spanacul se consumă ca şi aliment de bază pentru diferite mâncăruri, precum supe, supe-creme, mâncărică de spanac, salată de spanac, tarte cu spanac. Aveţi grijă însă, dacă în timpul preparării spanacul îşi schimbă culoarea, dacă în loc de verde devine un verde-gălbui, atunci spanacul nu mai trebuie consumat, deoarece este dăunător. Cel mai bine este ca spanacul să fie consumat în stare crudă sau foarte puţin opărit”, e de părere dr. Cătălin Luca, medic medicină internă.

Leurda menţine sănătatea inimii

Specialiştii spun că leurda are efecte miraculoase asupra întregului organism, de la inimă şi până la sistemul digestiv, de la sănătatea vaselor de sânge şi până la modul optim în care reglează sistemul imunitar şi sistemul endocrin. Cele mai cunoscute proprietăţi sunt cele depurative: are capacitatea de curăţire a sângelui, ficatului, stomacului şi intestinelor.

Loboda conţine multă vitamina C

Frunzele de lobodă sunt diuretice, depurative, laxative şi detoxifiante. Pigmentul său roşu intens atestă prezenta unor antioxidanţi puternici, care ajută la regenerarea organismului şi creşterea rezistenţei în faţa bolilor. Conţine o cantitate mare de vitamina C, dar şi vitamina K, fier, antioxidanţi, calciu şi magneziu.
 

Vă recomandăm şi:

Ce păţim când avem lipsă de potasiu şi cum reacţionează organismul. Mineralul este esenţial pentru inimă

Varza murată, un elixir pentru sănătate. Cea mai ieftină sursă de probiotice şi singurul aliment cu vitamina B12

Cele mai aromate murături asortate. Secretul reţetei de 100 de ani, cum faci saramura şi ce nu trebuie să pui în ea

Cum se prepară adevărata pastă de roşii. Secretul celei mai bune reţete de bulion, fără conservanţi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite