Mărturie din iad. Calvarul româncei condamnate pe nedrept la 13 ani de pușcărie în China. „Sigur nu va supraviețui”

0
Publicat:

Acuzată de fraudă cu cardul de credit, o româncă din China a fost condamnată la 13 ani de închisoare grea, iar tatăl ei se luptă, fără succes deocamdată, să fie transferată într-un penitenciar din țară. Marius Balo, românul care a stat 8 ani în pușcăriile din China, face apel la autoritățile române să o aducă în țară, iar de miercuri, 1 noiembrie, a început greva foamei.

Alina Apostol ar putea să nu supraviețuiască infernului din închisorile Chinei
Alina Apostol ar putea să nu supraviețuiască infernului din închisorile Chinei

Marius Balo, românul care a fost închis ani de zile în condiții inumane în China, a făcut cunoscut cazul Alinei Apostol, o tânără condamnată și ea pe nedrept în aceeași țară. Numai că, dacă povestea lui Balo a fost una cu happy-end, cea a Alinei e pe cale să se transforme într-o tragedie. „Sunt convins că nu va mai rezista, în aceste condiții”, e avertismentul lui Marius Balo, cel care a decis să facă publică povestea fetei. Într-o scrisoare publică transmisă pe adresa redacției, profesorul din Cluj a relatat cazul dramatic al Alinei Apostol.

„Iubiți prieteni, Numele meu este Marius Balo, sunt teologul clujean care a fost închis timp de 8 ani de zile în China comunistă. M-am întors acasă în urmă cu un an și jumătate și astăzi doresc să vă vorbesc despre un alt cetățean român, o tânără din București care suferă în continuare, întemnițată acolo fără ca statul român să facă ceva pentru ea”, și-a început el scrisoarea.

Alina Irina Apostol avea 28 de ani când a fost arestată în provincia Fujian din estul Chinei în data de 21 decembrie 2017 și acuzată de fraudă cu cardul de credit. Absolventă a Facultății de Litere, Alina era traducătoare într-o firmă condusă de trei persoane: un cetățean chinez, un român și un turc.

Torturată și obligată la muncă forțată

„După un an și jumătate de arest preventiv, timp în care a fost torturată psihic în fiecare zi și forțată să trăiască în condiții pe care noi, oamenii de rând ai unei țări civilizate nu ni le putem imagina, este condamnată pe nedrept în data de 15 iulie 2019 la 13 ani și jumătate de închisoare și înregimentată în sistemul odios de muncă forțată al închisorilor chinezești. Mai are de executat aproape 8 ani de zile, atât cât am pătimit eu în temnița comunistă. Sunt convins că nu va supraviețui”, spune Balo.

El a aflat de acest caz anul trecut, când tatăl fetei, disperat, l-a abordat știind că tocmai fusese eliberat dintr-o altă pușcărie chineză. „Tatăl ei m-a sunat în aprilie anul trecut, chiar a doua zi după ce m-am întors în țară. Îi simțeam suferința în glas. Singurul copil. Mi-a spus povestea întregului necaz, mi-a trimis fotografii, acte și sentința de condamnare. Am înlemnit citind fraze aproape identice cu cele din propria mea sentință. O farsă de proces și o sentință monstruoasă, echivalentă în România cu o condamnare pe viață. Pentru nimic. I-am spus că singura șansă a Alinei de a supraviețui este ca toate aceste informații să fie făcute publice iar presa și societatea să pună presiune pe Ministerul Justiției pentru a o transfera acasă”, adaugă el. De altfel, completează Marius Balo: „Exact așa s-a procedat în cazul meu și în doar trei luni de zile transferul meu în țară a fost aprobat de autoritățile chineze. Totul s-a rezolvat în doar trei luni. Alina suferă acolo mai bine de cinci ani fără să o ajute nimeni.”

Autoritățile române s-au „spălat pe mâini” în cazul Alinei

Casa părintească, casa bunicilor Alinei, se află într-un sat liniștit la 30 de km de București. Marius Balo spune că fata nu mai suportă regimul din iadul pușcăriei comuniste, că e mult mai slăbită și mai deznădăjduită decât în urmă cu un an. Ministerul Justiției continuă să nu facă nimic pentru ea, căutând scuze și pretexte.

Ministrul Cătălin Predoiu nu făcuse nimic nici pentru mine cu toate că transferul meu fusese aprobat și trebuia doar să fiu adus acasă. Nu a făcut nimic nici pentru ea, cu toate că - pentru a o aduce acasă - ar fi trebuit doar să urmeze pașii pe care i-a făcut în cazul meu deținătoarea portofoliului Ministerului Justiției din 2019, Dna Ana Birchall”, adaugă Balo.

El amintește că a semnalat cazul tinerei încă de anul trecut, la postul de televiziune Realitatea TV, iar a doua zi Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a remis un comunicat de presă în care invoca drept motiv în calea transferului o amendă în cuantum de 400,000 yuani chinezești (aprox. 50,000 de euro) pe care Alina ar trebui să o achite pentru a fi eligibilă pentru transfer.

A invocat această situație cu o asemenea gravitate de parcă statul român stă în 50,000 de euro. Această sumă se poate achita de stat și apoi Alinei, după ce se va întoarce acasă, i se va pune poprire pe conturi până va plăti înapoi statului suma datorată. Oricum, tatăl Alinei a vândut apartamentul fetei din București și este pregătit să plătească amenda”, explică Balo.

Între timp, la data de 08.03.2023 prin sentința penală nr. 45/F, Curtea de Apel București admite sesizarea formulată de Parchet și dispune transferarea Alinei într-un penitenciar din România pentru executarea pedepsei însă adaptează pedeapsa aplicată de autoritățile chineze, de la 13 ani și jumătate la 9 ani și patru luni.

„În termeni laici acest demers se numește "echivalarea sentinței" și este una dintre condițiile puse de autoritățile chineze pentru transfer. La fel mi-a fost echivalată și mie, am fost condamnat și în România tot la opt ani de închisoare. Asta înseamnă echivalare, sentințele trebuie să fie echivalente pentru a primi acceptul pentru transfer al autorităților chineze”, mai explică el.

Greșeala care o poate condamna la moarte

Sentința ei inițială a fost însă redusă de Curtea de Apel București cu 4 ani și două luni. Acest lucru vine ca o piedică în calea transferului ei. „Cum s-au gândit acești oameni că autoritățile chineze își vor da acordul pentru transfer când pedeapsa ei a fost redusă în România cu o treime? Acest gest arată cu degetul înspre competența tribunalului care a condamnat-o și implicit înspre sistemul de justiție chinez.”

Un nou pas înspre absurd al Ministerului Justiției a fost făcut în data de 12 octombrie. „În urmă cu doar două săptămâni, tatăl Alinei a primit un răspuns de la Direcţia Drept Internaţional și Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiției în care i se spune, cu o naturalețe absolut năucitoare, că autoritățile chineze nu le-au răspuns la email și că dânșii nu mai au ce face. Îl trimit în schimb pe bietul om la Interpol România (Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGPR”, mai scrie Marius Balo.

În antiteză, el explică și cum a fost el eliberat și cum a reușit să obțină transferul său în țară fostul ministru Ana Birchall.

„A invitat-o la Minister pe Excelența Sa, Ambasadoarea Chinei în România și dimpreună cu ea o delegație chineză prezentă pentru consultări consulare la MAE. Împreună au hotărât pașii care trebuie urmați pentru a realiza acest transfer și în trei luni totul s-a rezolvat. Așa trebuie procedat dacă există voință! La Ministerul Justiției se află dosarul meu de transfer în care sunt înregistrați toți pașii pe care i-a făcut Dna Ministru Ana Birchall în cazul meu. Nu trebuie reinventată roata. Trebuie doar urmați acești pași. Nouă însă ni se spune că nu au răspuns chinezii la email”, subliniază Balo.

Regim infernal de exterminare

În acest moment, regimul tineri din pușcăria comunistă este unul infernal. Tânăra poate vorbi doar o dată pe lună la telefon, preț de câteva minute și doar în limba engleză, cu părinții ei. Nu poate trimite scrisori și nu îi este permis niciun alt fel de contact cu lumea din exterior. Acest gest este singura confirmare că încă nu a murit.

Primea biata un telefon pe lună și de la Ambasadorul României în China. De curând însă s-a schimbat ambasadorul. Excelența Sa Domnul Basil Constantinescu, un om deosebit care m-a ajutat și pe mine, și-a încheiat mandatul în luna august. Tatăl fetei îmi spune că încearcă să îl sune pe noul ambasador însă acesta nici măcar nu îi răspunde la telefon. De asemenea, bietul om încearcă de șase luni de zile, de când a fost investit noul guvern și Dna Alina Gorghiu a devenit Ministru al Justiției, să obțină o audiență la dânsa. Nu reușește să obțină nici măcar o audiență de câteva minute, darmite să reușească să o înduplece pe Dna Ministru să îi aducă acasă copilul”, acuză Balo.

Viața Alinei atârnă de un fir de ață. Condițiile în care trăiește sunt groaznice. Marius Balo spune că închisoarea în care se găsește Alina e și mai cumplită decât cea în care a fost el închis și care aproape că l-a adus în pragul nebuniei.

„Nici eu nu îmi pot imagina prin ce trece, zi de zi, acest suflet de om. De bine de rău, în închisoarea din Shanghai unde am fost eu ținut, se găsea întotdeauna o lingură în plus de orez cu care să îți îndestulezi pântecele rebegit de foame. Ea este întemnițată într-o altă provincie și aud de la tatăl ei că leșină, câteodată de două sau de trei ori pe lună, pentru că nu are ce să mănânce. Sunt convins că nu va mai rezista, în acestecondiții, încă aproape 8 ani de acum încolo. Eu, bărbat, am stat acolo opt ani, ultimii șase împreună cu alți străini... însă simțeam că dacă aș mai fi stat o singură zi în plus aș fi pierit. Ea este singură, este femeie, într-un loc unde nu există alți străini cu care să vorbească și să își mângâie surghiunul”, avertizează românul.

Cum o pot ajuta românii pe Alina

Părinții fetei se sfiesc să facă public cazul, însă Marius Balo a decis să nu se oprească până atunci când autoritățile vor băga măcar în seamă acest caz. Din acest motiv, începând de miercuri, 1 noiembrie, a intrat în greva foamei. „Vă spun însă cu mâna pe inimă și înaintea lui Dumnezeu că această tânără nu va mai rezista acolo încă opt ani de zile! Are de executat o pedeapsă aproape dublă față de a mea”, punctează Balo,

El a explicat ce poate face cetățeanul român de rând pentru a o ajuta pe Alina, poate chiar pentru a-i salva viața. 

„Cum puteți să ajutați? În acest moment de început consider că există trei modalități principale: 1. Rugăciunea. Acesta este cel mai important lucru. Vă rog să o pomeniți pe Alina în rugăciune Dvs. Dacă nu obișnuiți să vă rugați, vă rog să îi transmiteți Alinei un gând bun. Sunt convins că acest demers va avea succes doar cu binecuvântarea și ajutorul bunului Dumnezeu”, e prima cale de ajutor, spune Balo.

A doua cale e popularizarea cazului, astfel încât autoritățile și ministrul Justiției să abandoneze pasivitatea și dezinteresul față de cazul tinerei.. „ Vă rog să distribuiți acest mesaj, în mediul online și offline, la cât mai multă lume. Dacă aveți conturi pe rețelele de socializare vă rog să distribuiți acest mesaj acolo. Dacă aveți cunoscuți sau prieteni jurnaliști vă rog să le transmiteți această informație. Dacă aveți cunoscuți în Ministerul Justiției vă rog să îi întrebați de Alina. Presiunea trebuie să fie pe Ministrul Justiției, doamna Alina Gorghiu. Doar dânsa poate rezolva acest caz și sunt convins că o va face.”

În sfârșit, el le sugerează românilor să trimită un email chiar pe adresa ministrului Justiției. „Vă rog să trimiteți un email pe adresa ministrului justiției, cabinet.ministru@just.ro în care să întrebați de situația Alinei. Mesajul emailului trebuie să fie clar: "ADUCEȚI-O PE ALINA APOSTOL ACASĂ!" Vă spun din proprie experiență că această adresă de email este verificată tot timpul. Anul trecut i-am trimis Ministrului Cătălin Predoiu un mesaj după ce am ieșit din temniță. În doar 30 de minute mesajul meu a ajuns la toate televiziunile. Cred că un mail trimis aici este mult mai important decât semnarea unei petiții online, care va fi sau nu citită. Emailul Dvs pe adresa cabinet.ministru@just.ro va fi citit cu siguranță!”, încheie Marius Balo.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite