De ce sunt importante analizele de urină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că diagnostichează infecţii şi boli grave precum diabetul, ar trebui să efectuezi un sumar de urină o dată pe an, împreună cu analizele anuale de sânge.

Prin urină se elimină substanţele toxice pe care organismul le produce în urma metabolizării alimentelor (ureea, acidul uric, oxalaţii şi creatinina), substanţe chimice provenite din mediul exterior, dar şi apa şi sărurile minerale de care organismul nu mai are nevoie.

Acestea sunt componentele care ar trebui să se regăsească în urină. Atunci când organismul este în suferinţă, compoziţia urinei se schimbă: fie concentraţia acestor substanţe este mai mare decât ar trebui, fie există şi alte componente, care nu ar trebui să se regăsească în ea.

Prin intermediul unei analize a urinei se pot diagnostica un număr foarte mare de probleme de sănătate. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă de obicei şi efectuarea unui sumar de urină odată cu testele sanguine anuale, de rutină.

Ce poate diagnostica sumarul de urină

Sumarul de urină se efectuează dintr-o singură probă de urină, prima a zilei.

În laborator sunt analizate culoarea, transparenţa, greutatea, pH-ul, sedimentul urinar şi compoziţia sa.

Toate acestea pot semnala o problemă de sănătate. Prezenţa unei cantităţi mici sau moderate de proteine în urină semnalează o stare febrilă sau hipertensiune aterială.

Cantitatea de proteine este mare în caz de afecţiuni renale (glomerulonefrita, nefroza, cistita, pielocistita, tuberculoza renală, pielonefritele cronice, calculii) sau ale căilor urinare (ale ureterelor sau ale vezicii urinare). Prezenţa glucozei sau a corpilor cetonici în urină sugerează un diabet.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite