De ce somnul e de multe ori mai bun decât medicamentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când eşti bolnav, e important să-ţi iei liber de la serviciu, în primul rând ca să dormi mai mult FOTO Shutterstock
Când eşti bolnav, e important să-ţi iei liber de la serviciu, în primul rând ca să dormi mai mult FOTO Shutterstock

E esenţial să dormi mult atât când vine vorba de prevenirea îmbolnăvirilor, cât şi de tratamentul lor. Practic, din terapie trebuie să facă parte întotdeauna şi un program prelungit de somn, spun specialiştii.

Două noi studii confirmă teoria medicilor conform căreia un somn bun te pune pe picioare după boală. În cadrul primei cercetări, oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Pennsylvania au demonstrat că un somn prelungit în cazul unei infecţii bacteriene este asociat cu o rată mai mare de supravieţuire. Studiile au fost realizate, deocamdată, pe musculiţe de oţet. 

Acestea au fost mai întâi infectate cu bacteria Serratia marcescens sau cu Pseudomonas aeruginosa (pot da infecţii la oameni, cu mai multe localizări). O parte dintre musculiţe au fost lăsate să doarmă mai mult decât în mod normal, iar altele au fost private de somn. Cele care au dormit mult au avut o rată de supravieţuire mult mai mare decât cele private de somn.

În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au modificat genetic musculiţele să doarmă mai mult înainte de a fi infectate cu aceleaşi bacterii. Acestea au supravieţuit mai mult după infecţie şi au prezentat şi o capacitate mai mare de a elimina bacteria din corp. Acest rezultat subliniază rolul pozitiv al somnului asupra sistemului imunitar.

Cercetările au fost publicate în revista de specialitate Sleep.

Dar calităţile de „medicament“ natural ale somnului au fost subliniate de mai multe studii anterioare. Spre exemplu, o cercetare realizată în 2012 de cercetătorii americani de la Universitatea Alabama a demonstrat că somnul insuficient creşte de patru ori riscul unui accident vascular cerebral, mai ales în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni cardiovasculare. Aşadar, dacă ai diagnostic de hipertensiune sau de tulburări de ritm cardiac ori alte afecţiuni cardiovasculare, este esenţial ca din tratament să facă parte şi un program bine pus la punct de somn. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite