Paradoxul românesc din spatele luptei împotriva drogurilor. Un psiholog explică unde se greșește și ce ar trebui făcut

0
Publicat:

Românii, într-o majoritate covârșitoare, sunt nemulțumiți de lupta autorităților împotriva traficului și consumului de droguri și cred că acestea reprezintă principala amenințare pentru viitorul copiilor. Soluții există, susțin specialiștii, doar că ele trebuie puse în aplicare. Aceștia au explicat și de ce măsurile luate până acum nu s-au dovedit eficiente.

Consum de droguri Foto Shutterstock
Consum de droguri Foto Shutterstock

Un nou sondaj, realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, arată că cei mai mulți dintre români, în procent de aproximativ 80%, sunt nemulțumiți de modul în care autoritățile gestionează lupta în privința traficului și consumului de droguri. Mare parte dintre românii chestionați consideră că legislația este mult prea permisivă și că ar trebui înăsprită, la fel cum ar trebui intensificate și controalele la frontiere. Potrivit sondajelor, românii cred că traficul și consumul de droguri reprezintă principala amenințare pentru viitorului copiilor.

Director INSCOP Research, Remus Ștefureac, este de părere că impactul emoțional vine ca urmare a tragediilor directe și conexe asociate traficului și consumului de droguri din ultimii ani, dar și că riscurile, familiaritatea fenomenului în rândul populației, care deja a început să-l cunoască și din experiențele celor apropiați, ridică problema la rang de urgență națională.

Mihai Copăceanu, psiholog specialist în adicții, a explicat pentru „Adevărul” pe ce fond vine această nemulțumire a românilor și care este adevărul din spatele fenomenului. A vorbit, de asemenea, despre „paradoxul românesc” în privința rezultatelor slabe obținute în ciuda numărului mare de campanii și activități anti-drog și a menționat și ce ar trebui să se facă în mod concret pentru a obține rezultate reale, pentru a-i ajuta practic pe copii și tineri să nu mai cadă în capcana adicțiilor.

Tineri drogați Foto Arhiva Adevărul
Tineri drogați Foto Arhiva Adevărul

„Reducerea traficului de droguri nu se poate realiza în câteva luni”

„Percepția românilor din studiul recent este puternic influențată de mediatizarea masivă a cazurilor de trafic de droguri din ultimul an. Aproape săptămânal vedem astfel de cazuri la știri, alături de situații de consum de droguri fie în rândul tinerilor, elevi sau studenți, fie în rândul adulților, la volan sau în contextul unor violențe extreme. Deci, românii și-au format percepția că România se confruntă mai mult ca niciodată cu fenomenul traficului de droguri. Devenind un fenomen cu impact major și la nivel național, reducerea traficului de droguri nu se poate realiza în câteva luni”, a atras atenția psihologul Mihai Copăceanu.

Din acest motiv: „Majoritatea românilor are percepția că nu se face nimic sau prea puțin”.

Cu toate acestea, în esență, adevărul este altul, mai spune specialistul care amintește de cât de complexă este în realitate lupta antidrog: „Tot săptămânal și chiar zilnic putem citi comunicate ale poliției și ale DIICOT-ului cu privire la depistarea unor rețele de trafic. Vreau să mai subliniez ceva: spre deosebire de alte tipuri de infracțiuni, documentarea, analiza, probarea unui dosar de trafic de droguri necesită mult mai mult timp, mult mai multe resurse și un efort constant și susținut al mai multor instituții. Nu poți pune sub acuzație pe cineva pur și simplu pentru trafic de droguri”.

Cu atât mai mult cu cât: „În același timp, traficanții de droguri își iau toate măsurile necesare pentru a nu fi prinși, identificați și, drept urmare, anchetați și condamnați”.

„Conferințele, întâlnirile cu foști consumatori nu sunt deloc eficiente”

Specialistul consultat de „Adevărul” a menționat și câtă nevoie este de o informare corectă, din partea tuturor celor implicați, și a vorbit și despre greșelile pe care le-a observat personal și despre ce este nevoie în combaterea traficului de droguri: „Cu toate acestea, publicul din România, are nevoie de o presă echilibrată și sănătoasă, are nevoie de mesaje din partea autorităților prin care să se înțeleagă că ne aflăm într-un stat puternic și în siguranță. Din punct de vedere psihologic, cred că avem nevoie de abordări de prevenire a consumului care sunt bazate de evidență. Întâlnesc tineri care deja s-au plictisit să tot audă conferințe și dezbateri despre droguri. Și sunt de acord cu ei. Conferințele, prelegerile, inclusiv întâlnirile cu unii dintre foștii consumatori nu sunt deloc eficiente”.

Psiholog Mihai Copăceanu Arhiva Adevărul
Psiholog Mihai Copăceanu Arhiva Adevărul

Iar legat de greșelile care se fac, psihologul a mai explicat: „Avem acest paradox în România: avem o serie de pseudo-campanii de prevenire a consumului de droguri și în același timp, avem o creștere a consumului de droguri. Se pune întrebarea: de ce nu-și ating obiectivele aceste campanii? Pe scurt, pentru că sunt ineficiente, sunt în zadar, sunt realizate de persoane care nu sunt specialiști în domeniul prevenției”.

„Copiii au nevoie de abilități de refuz, iar părinții de specialiști”

În atare condiții, psihologul Mihai Copăceanu a explicat și care ar putea fi soluțiile, cum vede schimbate lucrurile, dând exemplu propria experiență: „Ce am început să fac eu în ultimele luni? Să refuz să mai discut cu tinerii despre droguri în săli de sport și în amfiteatre, unde nimeni nu te bagă în seamă, ci să le propun școlilor să organizeze întâlniri de mici dimensiuni cu părinții. Acestea sunt mult mai eficiente”.

Specialistul a explicat pentru „Adevărul” și de ce crede că astfel de activități pot avea un impact mult mai mare decât orice alte activități de amploare: „Părinții au nevoie de specialiști, să nu se simtă singuri, să primească educație, dar mai ales sprijin și soluții din partea noastră. Părinții nu trebuie să fie abandonați. Iar statul are această obligație de a le oferi încredere și acces la o varietate de tipuri de servicii eficiente. Totodată, copiii au nevoie de abilități de refuz, de a face față situațiilor cu risc crescut și de a refuza totalmente consumul de droguri”.

Cum se poate preveni eficient, ca să nu se mai ajungă la combatere

Prin urmare, pentru a lupta cât mai eficient, în primul rând ar trebui identificați copiii cu risc crescut de a pica în capcanele acestui consum și trafic de droguri. Astfel s-ar putea acționa din timp pentru a fi prevenite problemele, decât pentru a le combate: „Adolescenții pe care îi văd au mai multe cunoștințe despre droguri tocmai din cercul lor de prieteni și vă spun bazat pe dovezi: cunoștințele nu schimbă comportamentul. Mai mult, adolescenții au dreptul la o viață echilibrată și sigură, și la alternative sănătoase la consumul de droguri, alternative reale care să răspundă acelorași nevoi. Și poate cel mai important lucru este identificarea acelor adolescenți care au cel mai mare risc de a consuma, abuza sau deveni dependenți de droguri și a lucra individual și colectiv cu aceștia cu doi ani înainte de a încerca drogurile. Noi acționăm, din păcate, prea târziu, pentru că aflăm prea târziu, când suferința este deja instalată”.

În concluzie, dacă nu vom înțelege că adolescenții (și adulții) consumă droguri în principal din rațiuni de natură psihologică și nu vom interveni psihologic peste un an sau doi ani ne vom afla și mai mult într-un dezastru cu privire la consumul de droguri, mai este de părere psihologul Mihai Copăceanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite