Întâlnire la Guvern pe tema reducerii consumului de droguri. Fiecare județ ar urma să aibă un centru pentru combaterea adicției

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelaria premierului a găzduit o întâlnire cu organizațiile neguvernamentale pe tema combaterii consumului de droguri în România. La întâlnire a participat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

Ministrul a propus înființarea de centre pentru combaterea adicției FOTO Inquam Photos
Ministrul a propus înființarea de centre pentru combaterea adicției FOTO Inquam Photos

„Cancelaria Prim-Ministrului a organizat, astăzi, o întâlnire de lucru pe tema prevenirii și reducerii consumului de droguri, care a reunit reprezentanți ai mai multor organizații nonguvernamentale implicate în reducerea și atenuarea riscurilor asociate consumului de droguri, precum și ai principalelor instituții cu atribuții în domeniu”, a informat Guvernul României. 

Potrivit Executivului, „cu acest prilej, a fost inițiat un dialog între guvern și ONG-uri pentru identificarea celor mai bune soluții în vederea reducerii riscurilor sociale, medicale și economice asociate consumului de droguri, cu accent pe prevenție, sprijinire și reintegrare socială a victimelor”.

În cadrul întâlnirii, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că sunt necesare politici publice care sa pună un mai mare accent pe componenta psiho-medicală asociată consumului de droguri, subliniind necesitatea înființării de centre de reabilitare în țară. „Ne propunem ca în România să avem în fiecare județ centre pentru combaterea adicției, pentru recuperarea consumatorilor de droguri. Există o categorie foarte vulnerabilă – copiii și adolescenții, pentru care trebuie să găsim soluții”, a afirmat ministrul. În acest context, ministrul Sănătății a propus elaborarea unui plan de acțiuni în vederea identificării și aplicării celor mai eficiente măsuri”, a transmis Alexandru Rafila.

Consilierul de stat Victoria Stoiciu a subliniat că prioritatea politicilor penale ar trebui să fie marele trafic, iar aceste politici ar trebui să fie acompaniate de măsuri de sănătate publică. „Este nevoie de mutarea accentului pe politicile de sănătate, pe găsirea de soluții alternative prin prevenire și tratament”, a menționat Stoiciu. 

„Reprezentanții ONG-urilor au propus crearea unui mecanism de coordonare a eforturilor pentru combaterea consumului de droguri la nivelul prim-ministrului sau al Secretariatului General al Guvernului. Alte propuneri s-au referit la nevoia dezvoltării serviciilor medicale specializate, campanii de de-stigmatizare a consumatorilor, dezincriminarea posesiei de droguri pentru consum propriu și realizarea educației preventive în școli pentru combaterea consumului de droguri”, a mai informat sursa citată.  

La reuniunea de la Palatul Victoria, organizată de Cancelaria Prim-Ministrului prin consilierul de stat Victoria Stoicu, au mai participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, respectiv ai Agenției Naționale Antidrog.

Societatea civilă a fost reprezentată de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung Romania Office, Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT), Romanian Harm Reduction Network (RHRN), Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Fundația Parada, Asociația Semper Musica, Asociația Sens Pozitiv, Asociația Carusel, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie și Asociația Declic, precum și autori de analize despre politicile publice antidrog în România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite