Austria se opune oficial aderării României la Schengen: „Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul austriac Karl Nehammer susține că Austria se opune aderării României la spațiul Schengen. Potrivit acestuia, nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea Schengen, fiind nevoie „de mai mult timp”.

Austria se opune oficial aderării României la Schengen FOTO: EPA-EFE
Austria se opune oficial aderării României la Schengen FOTO: EPA-EFE

„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a declarat Nehammer, potrivit Digi24.

Declarațiile cancelarului austriac vin la o zi după ce ministrul Lucian Bode s-a aflat într-o vizită oficială în Austria, unde s-a întâlnit cu omologul său. Oficialul român a explicat autorităților austriece că România nu face parte din coridorul de imigrație.

Președintele României este prezent la Summitul UE- Balcanii de Vest de la Tirana alături de cancelarul austriac Karl Nehammer. Șeful statului a declarat înaintea summitului că România nu se va opri din negociat „până în ultimul moment” și a precizat că speră ca decizia de aderare să fie una pozitivă.

„Încă se discută, se negociază. Joi acestă chestiune se va afla pe masa Consiliului JAI, acolo sigur că se va discuta această chestiune. Până atunci este nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii, noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde vrem noi. (...) Nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment. În condițiile în care deciziile privind România și Bulgaria nu sunt tocmai identice, atunci nici deciziile nu ar trebui să fie identice. Speranța mea este să avem o decizie pozitivă”, a declarat Klaus Iohannis înaintea participării la Summitul UE- Balcanii de Vest.

Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen se va decide la Consiliu JAI, care avea loc în această săptămână, joi și vineri.

Ambasadorul României la Viena: Decizia nu e bazată pe realitatea concretă

 Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, susține că președintele austriac, Alexander Van der Bellen este favorabil intrării României în spațiul Schengen, însă acesta nu are un rol decisiv în formularea unei opinii a executivului.

Astăzi, n.r. luni, e o zi în care au loc două reuniuni extrem de importante. Pe de-o parte avem întâlnirea experților și pe de altă parte avem și reuniunea miniștrilor de interne. Până acum, de fiecare dată, opiniile experților noștri au coincis cu datele poliției austriece. Este vorba de o realitate dinamică, dar decizia e politică. În plus, până acum două săptămâni n-au fost niciodată contradicții între datele celor două ministere. Am constatat acum că este vorba de o opoziție care s-a repetat în mai multe rânduri, venită din partea cancelarului și a ministrului de Interne, poziție care nu a pornit din realitatea din teren sau din cea prezentată în rapoartele Frontex ale Uniunii Europene. Aceste opinii ne fac să ne gândim că sunt expresia unei voințe politice și nu una bazată pe realitatea concretă”, a comentat Emil Hurezeanu, potrivit G4Media.ro.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite