Politico: Respingerea aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen va slăbi UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană și Parlamentul European și-au dat acordul pentru admiterea României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen, dar încă există țări care se pun acestei acțiuni.

Spațiul Schengen / Foto: Shutterstock
Spațiul Schengen / Foto: Shutterstock

În urma publicării unor rapoarte de către Comisia Europeană,  cu privire la capacitatea acestor țări de a supraveghea frontierele externe ale Uniunii Europene pe mare, pe calea aerului și pe șosea, comisarul european pentru afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat că cele trei candidate sunt acum pregătite să adere la zona de călătorie deschisă. Cu toate acestea, Suedia, Austria și Țările de Jos și-au manifestat dezacordul.

„Și încă o dată, politica internă a unor țări membre UE amenință să împiedice intrarea țărilor în Schengen, trecând cu vederea progresele înregistrate”, spune Anton Pisaroglu, expert în securitate, într-un editorial publicat în Politico.

Ce ar însemna intrarea în Schengen

Expertul scrie că. în primul rând, aderarea la spațiul Schengen ar stimula productivitatea și creșterea economică în România, Bulgaria și Croația - ceea ce înseamnă că economia întregii UE ar avea de câștigat. Toate cele trei țări își modernizează rapid infrastructura, în timp ce costurile de funcționare a întreprinderilor rămân relativ scăzute, iar forța de muncă este mai tânără și mai flexibilă decât în țările din Europa de Vest.

Între timp, conglomeratele globale care se mută din Rusia au început deja să se instaleze în România și în țările contracandidate.

„Iar aderarea lor ar face ca întreaga UE să devină mai atractivă pentru aceste companii, aducând mai multe locuri de muncă și oportunități pe piața unică într-o perioadă de criză economică profundă”, mai notează Anton Pisaroglu.

De naționalitate română, expertul spune că țara sa se conformează de mai mulți ani acquis-ului Schengen, „implementând toate tehnologiile de ultimă generație în ceea ce privește securitatea controlului la frontiere - costurile fiind plătite în cele din urmă de poporul român, care se numără printre cei mai susținători din UE ai unei integrări suplimentare între membri.”.

„În calitate de țară din prima linie a NATO, poziționată strategic în apropierea Ucrainei și a Rusiei, nici contribuția României la sprijinirea rezistenței Ucrainei nu ar trebui să fie trecută cu vederea. Țara s-a dovedit a fi un partener neprețuit atât pentru UE, cât și pentru NATO în lupta împotriva războiului hibrid al Rusiei și în deplasarea ajutorului către Ucraina, în ciuda faptului că această poziție alimentează politici populiste volatile la nivel național.”, mai subliniază Pisaroglu.

Capitalele europene cheie uită aspecte importante

Expertul amintește că „în cadrul unei vizite recente în România, premierul olandez Mark Rutte a pus la îndoială acceptarea candidaturii țării la Schengen din motive de securitate și justiție, iar parlamentul olandez a dat ulterior un vot de respingere pe această temă.”

Cu toate acestea, în contextul criminalității organizate galopante care are loc în Țările de Jos și al luptei continue a țării pentru a limita crimele legate de bande — inclusiv uciderea jurnalistului de investigație Peter de Vries în plină zi la Amsterdam — poziția țării riscă să pară ipocrită.

De asemenea, și Suedia — cealaltă țară ai cărei parlamentari au votat în mod explicit împotriva aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen — se confruntă în prezent cu un val de infracționalitate care i-a bulversat societatea și politica internă.

Între timp, Austria nu a avut un bilanț prea bun în ceea ce privește statul de drept și corupția, în condițiile în care prim-miniștrii acestei țări au fost implicați de scandaluri, iar spălarea de bani rusești a făcut ca Viena să fie mai puțin stabilă decât oricare dintre membrii UE din Europa de Est.

„Având în vedere modul în care România și Bulgaria au ratificat rapid candidatura Suediei la NATO la începutul acestui an, fără a impune Stockholmului nicio precondiție politică în ceea ce privește candidaturile lor la Schengen, este logic că atât Bucureștiul, cât și Sofia vor rămâne parteneri de încredere pentru Occident în continuare - indiferent de modul în care va decurge decizia privind Schengen în Consiliul UE. Și, deși este important de menționat că există încă unele probleme în porturi și la punctele de trecere a frontierei atât în România, țara mea natală, cât și în Bulgaria vecină, acestea sunt incomparabile cu gravele deficiențe constatate în prezent în porturi importante precum Hamburg, Anvers și Rotterdam în ceea ce privește volumul de contrabandă permisă - inclusiv droguri periculoase precum heroina și cocaina, care alimentează în prezent un val de violență fără precedent în Europa de Vest.”, mai scrie Anton Pisaroglu.

Într-adevăr, admiterea acestor trei țări candidate în zona Schengen ar putea determina transportatorii să redirecționeze o parte din marfă prin porturile mai ieftine din Europa de Est, ceea ce ar face ca hub-urile globale de droguri să fie mai ușor de gestionat și de controlat de către autorități.

Respingerea acestor țări „pe baza unor scuze fragile, și în ciuda loialității și fiabilității de care au dat dovadă împotriva invaziei președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, nu ar fi doar împotriva unității UE, ci ar fi și o greșeală strategică care ar putea trimite euroscepticismul în toată zona sensibilă din estul Europei - și asta în cel mai prost moment geopolitic posibil.”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite