ÎPS Teodosie, atac la Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei, în cazul mitei de la Arhiepiscopia Tomisului: „Încalcă flagrant hotărârea Sfântului Sinod”

0
Publicat:

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului face precizări în urma unui comunicat al DNA în care se arată că Teodosie Petrescu este acuzat de „cumpărare de influență”.

Teodosie Petrescu, acuzat într-un dosar penal instrumentat de DNA
Teodosie Petrescu, acuzat într-un dosar penal instrumentat de DNA FOTO arhiva Adevărul

Într-un comunicat de presă, Teodosie spune că a solicitat autorităților publice „să aprecieze dacă fapta pretinsului „intermediar” cade sub incidența prevederilor art. 244, 258, 291, 348 sau a altor prevederi din Codul Penal și să acționeze în consecință”.

Arhiepiscopia se referă la un material video apărut în media în care Teodosie îi promite unei persoane un procent din banii de la Guvern, dacă acesta va obține o finanțare de la Ministerul Cultelor pentru reparația Palatului Arhiepiscopal.

Comunicatul Arhiepiscopiei mai arată că instituția „și-a rezervat dreptul de a se adresa instanțelor competente pentru examinarea și eventuala soluționare a situației, menționăm că ne menținem punctul de vedere privind nevinovăția Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și a Consilierului eparhial.

Regretăm că aceste momente de tensiune (mai mult sau mai puțin artificială) apar în perioadă de post ori în ajunul marilor sărbători, parcă anume pentru a umbri frumusețea rugăciunii și a trăirii creștine. Arhiepiscopia Tomisului își va continua nestingherită viața spirituală, Chiriarhul și preoții ei vor intensifica programul de rugăciune iar credincioșii ortodocși din cuprinsul celei mai vechi eparhii a țării vor fi pomeniți în continuare la toate sfintele rânduieli”, se mai arată în comunicat.

Nutrim speranța că legea va fi împlinită în litera și în spiritul său, credem cu tărie că autoritățile își vor face datoria și că principiile constituționale vor fi respectate. Atât Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cât și consilierul eparhial, în calitate de buni cetățeni, se vor conforma întru totul solicitărilor instituțiilor abilitate”, mai spun reprezentanții Arhiepiscopiei.

Vasile Bănescu, înfierat în comunicatul lui Teodosie

În continuarea comunicatului, Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Tomisului îl atacă pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, cel care a declarat imediat după apariția comunicatului DNA că „autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei FOTO arhiva Adevărul

Arhiepiscopia spune că purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române s-a antepronunțat, fără consultarea Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului, într-un caz care privește exclusiv persoana lui Teodosie și cea a unui consilier eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului.

Îi reamintim acestuia că, încălcând flagrant hotărârea Sfântului Sinod nr. 6106/5 iulie 2023 care, la punctul 1, prevede că, în funcție de competențele proprii în materia punctului de vedere al Bisericii, sunt mai multe paliere de responsabilitate în Biserica Ortodoxă Română (nivelul eparhial, nivelul mitropolitan, nivelul Patriarhiei Române, Patriarhul României și Sfântul Sinod), creează impresia greșită că încalcă principiile autonomiei eparhiale, ale disciplinei comunicării publice în Biserica Ortodoxă Română și, mai presus de toate, prezumția de nevinovăție de care beneficiază orice om, inclusiv un ierarh al Bisericii”, se arată în comunicat.

Îi reamintim, totodată, domnului purtător de cuvânt al Patriarhiei Române că autoritatea supremă a Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod, a hotărât că purtătorii de cuvânt nu pot trimite către presă punctele de vedere personale și nici nu pot exprima public puncte de vedere personale în probleme referitoare la instituția pe care o reprezintă” (H.S.S. 6106/5 iulie 2023, punctul 4)”, continuă materialul Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Teodosie: „Nicio urmărire, nu umblu cu supoziții”

"Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu sper că nu este nicio problemă”, a spus ÎPS Teodosie, la Antena 3 CNN, la scurt timp după ce comunicatul DNA a apărut în presă.

De ce este acuzat Teodosie

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, este acuzat de cumpǎrare de influență, iar consilierul său pe probleme economice de complicitate la această infracțiune. 

"În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului", au transmis procurorii.

Punerea sub învinuire vine ca urmare a unei anchete a jurnaliştilor Recorder, în care apare Arhiepiscopul Tomisului, filmat în timp ce negociază detaliile afacerii, inclusiv comisionul de 20% din banii ce urmau a fi obținuți de la stat.

Cristian Tudor Popescu: Mache BOR Great Again!

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a transmis un mesaj Patriarhului Daniel și purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, după ce DNA a anunțat, marți, că Arhiepiscopul Teodosie este urmărit penal pentru de cumpărare de influență.

„Mache BOR Great Again! Ultima oră! ÎPîS Mache Teodosie, anchetat de DNA într-un dosar numit «Mană Cerească»! Sunt cuvintele lui Mache, rostite cu smerenie în fața șpăgii și înregistrate audio-video în ancheta publicată de Recorder! Nu pot să nu trimit câteva cuvinte de suflet spre patriarhul Daniel și purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu: Mache BOR Great Again!”, a scris gazetarul, marți, pe Facebook.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite