Reacția Arhiepiscopiei Tomisului în cazul îndrăgitului preot reabilitat de Sinod: „A arătat pocăință vreme îndelungată”

0
Publicat:

Propunerea de iertare a Părintelui Nicolae Picu a fost făcută de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și a fost votată în unanimitate, spun reprezentanții instituției de cult despre această decizie rară, de a reprimi în rândul clerului un preot ce fusese caterisit.

Parintele Nicolae Picu și Arsenie Papacioc Sursa FB Sever Picu
Parintele Nicolae Picu și Arsenie Papacioc Sursa FB Sever Picu

Preotul Nicolae Picu, unul dintre cei mai iubiți preoți din Dobrogea și ctitorul bisericii “Sfântul Mucenic Mina” din Constanța, a fost reprimit în rândul clericilor la un deceniu de la caterisire. 

Procedura a fost una complicată.

“În ședința Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului din luna octombrie s-a decis înaintarea dosarului de iertare (reabilitare) a părintelui Nicolae Picu, pe baza cererii înaintate de către acesta. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act cu apreciere de demersul Arhiepiscopiei Tomisului, hotărând reabilitarea părintelui Nicolae Picu și înbisericirea sa pe seama unei parohii din București, unde acesta are domiciliul”, a afirmat preotul Mircea Pricop, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. 

Părintele Picu nu revine la biserica ctitorită la Constanța

Totuși, părintele Picu nu va reveni la biserica pe care a ctitorit-o, cea mai frumoasă din Constanța și care i-a și atras, inițial, excluderea din rândul clericilor. El va putea sluji în Constanța doar după ce va face o cerere scrisă, pentru că acum este fiu duhovnicesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar pe de altă parte parohiile și mănăstirile private nu sunt acceptate în dreptul canonic ortodox, spune reprezentantul Arhiepiscopiei. 

“Motivele caterisirii Părintelui Nicolae Picu au fost neascultarea față de Chiriarhul său, mai multe nereguli de natură financiară, prejudicii materiale aduse Bisericii și încercarea necanonică de a trece biserica  parohiei “Sfântul Mare Mucenic Mina” în proprietatea unei fundații. Întrucât părintele și-a cerut iertare și a arătat pocăință vreme îndelungată iar în ceea ce privește lăcașul de cult, acesta a fost redat de instanță Arhiepiscopiei Tomisului, Permanența a hotărât înaintarea către Sfântul Sinod a dosarului de reabilitare în luna iulie 2023”, a mai afirmat Mircea Pricop.

Preotul Nicolae Picu, caterisit în urmă cu zece ani după o dispută cu Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu biserica “Sfântul Mucenic Mina”, din Constanța, a fost repus în drepturi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Anunțul a fost făcut pe Facebook, de fratele părinetului Picu, Sever Picu. 

“Sfântul Sinod a făcut dreptate și l-a reabilitat și reînbisericit pe Părintele Nicolae Picu ! Slavă îndelung răbdării tale , iubite părinte și frate ! Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este Împărăția Cerurilor”, a scris acesta pe pagina sa de socializare sâmbătă, chiar în ziua în care creștinii ortodocși l-au sărbătorit pe Sfântul Mucenic Mina.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite