Reacția Patriarhiei după ce DNA a anunțat că ÎPS Teodosie a fost pus sub acuzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a făcut primele declarații după ce Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu a fost pus sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

IPS Teodosie a fost pus sub acuzare de DNA FOTO Calin Gavrilas
IPS Teodosie a fost pus sub acuzare de DNA FOTO Calin Gavrilas

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat că legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale. 

„Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”, este reacția Patriarhiei, transmisă de Vasile Bănescu, în urma punerii sub acuzare de către DNA a Arhiepiscopului Teodosie. 

Punerea sub acuzare vine în urma anchetei jurnalistice realizate de Recorder. Arhiepiscopul Tomisului a fost filmat în timp ce negociază detaliile afacerii, inclusiv comisionul de 20% din banii ce urmau a fi obținuți de la stat.   

Ilie Petre, consilierul pe probleme economice al Arhiepiscopiei, este acuzat de complicitate la cumpărare de influență, în acest dosar. 

În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.  La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului", afirmă procurorii DNA. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite