„Mache BOR Great Again!”. Mesajul lui CTP pentru Patriarhul Daniel după urmărirea penală a lui Teodosie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a transmis un mesaj Patriarhului Daniel și purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, după ce DNA a anunțat, marți, că Arhiepiscopul Teodosie este urmărit penal pentru de cumpărare de influență.

Cristian Tudor Popescu. FOTO Inquam Photos, Bogdan Ioan Buda
Cristian Tudor Popescu. FOTO Inquam Photos, Bogdan Ioan Buda

„Mache BOR Great Again! Ultima oră! ÎPîS Mache Teodosie, anchetat de DNA într-un dosar numit «Mană Cerească»! Sunt cuvintele lui Mache, rostite cu smerenie în fața șpăgii și înregistrate audio-video în ancheta publicată de Recorder! Nu pot să nu trimit câteva cuvinte de suflet spre patriarhul Daniel și purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu: Mache BOR Great Again!”, a scris gazetarul, marți, pe Facebook.

Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, a fost pus sub acuzare de DNA pentru cumpărare de influență, alături de unul dintre consilierii săi, Ilie Petre, acuzat de complicitate la cumpărare de influență.

„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului", au transmis, marți, procurorii.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală, informează DNA.

Punerea sub învinuire vine ca urmare a unei anchete a jurnaliştilor Recorder, în care apare Arhiepiscopul Tomisului, filmat în timp ce negociază detaliile afacerii, inclusiv comisionul de 20% din banii ce urmau a fi obținuți de la stat.

Arhiepiscopul Tomisului respinge acuzațiile procurorilor şi susține că nu există probe pentru susținerea acestora.

"Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu sper că nu este nicio problemă”, a spus ÎPS Teodosie, la Antena 3 CNN. 

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a reacționat după anunțul DNA.

„Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate”

Vasile Bănescu a declarat că legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale. 

„Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”, este reacția Patriarhiei, transmisă de Vasile Bănescu, în urma punerii sub acuzare de către DNA a Arhiepiscopului Teodosie. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite