Tichetele educaționale destinate elevilor nevoiași, alimentate cu bani. Ce trebuie să știe părinții

0
Publicat:

Tichetele educaționale în valoare de 500 de lei acordate elevilor care provin din familii cu situație financiară precară au început să fie alimentate cu bani, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu. Sumele vin însă cu întârziere de o săptămână. 

Elevii nevoiași primesc 500 de lei pe an pentru rechizite. Sursa foto: arhivă
Elevii nevoiași primesc 500 de lei pe an pentru rechizite. Sursa foto: arhivă

Veste bună pentru părinți! Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei, cu care pot cumpăra îmbrăcăminte și rechizite pentru copii, au început să fie încărcate. Sunt 485 de mii de astfel de tichete validate, scrie EduPedu. 

“De azi (n. red vineri, 26 ianuarie) începe încărcarea cardurilor educaționale, care sunt în posesia beneficiarilor și voi monitoriza cu atenție ca săptămâna viitoare să închidem încărcarea pentru cardurile validate”, a spus ministrul Adrian Câciu. 

Cardurile, care au început să fie distribuite părinților începând cu data de 8 ianuarie, ar fi trebuit încărcate în cel mult 2 zile lucrătoare. Acest lucru nu s-a întâmplat deși autoritățile au venit la acea vreme cu tot felul de promisiuni. Abia acum au reușit să se țină de cuvânt. 

Ce se poate cumpăra cu tichete educaționale

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite îmbrăcăminte necesară frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. 

Părinții trebuie să știe că nu pot folosi cardurile pentru retragere de numerar. Iată ce trebuie să mai știm: 

  • Cardurile educaționale pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
  • Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
  • Suma virată poate fi utilizată pe tot parcursul anului şcolar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social.
  • Tichetul social are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
  • Sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. 

Cine primește tichete educaționale 

Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. 

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

  • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
  • au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
  • venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;

Eligibili sunt și elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite