Voucherele de vacanţă în 2024: cât valorează și unde le poți folosi

0
Publicat:

Tichetele de vacanță sunt un beneficiu suplimentar pe care angajatorii îl pot oferi angajaților din instituţiile statului, însă din acest an nu toţi bugetarii le vor mai primi.

Tichet de vacanță
Valoarea voucherelor de vacanță s-a majorat din acest an

Potrivit legii 296/2023, începând cu anul 2024, vor primi tichete de vacanţă doar angajații de la stat ale căror salarii nete nu sunt mai mari de 8.000 de lei/lunar.

Această măsură va fi menținută cel puțin până în 2026. Pentru angajații din sectorul privat, alegerea de a oferi sau nu vouchere de vacanță ca beneficiu extrasalarial rămâne la latitudinea angajatorului.

Când se oferă tichetele de vacanţă

Voucherele de vacanţă sunt oferite de obicei în perioada verii, mai ales în lunile iulie și august, când majoritatea angajaţilor şi+au planificat concediile, dar nu există o regulă generală în acest sesn, fiecare companie stabilindu-și propria strategie internă .

Astfel, unele companii aleg să le acorde în apropierea sărbătorilor de iarnă sau cu ocazia unor evenimente importante la nivel de companie, de exemplu aniversarea firmei.

Ce valoare au tichetele de vacanţă primite

Voucherele de vacanţă pentru bugetari au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an. Aceasta este suma pe care o vei primi în cazul în care lucrezi în regim full-time. Dacă ai un contract de muncă part-time sau lucrezi la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă stabilită pentru programul normal de lucru.

Ce poţi face cu aceste tichete de vacanţă

Intuitiv, așa cum sugerează și numele, tichetele de vacanţă pot fi folosite în concedii sau vacanţe. De la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Totuși, ține cont de faptul că există unele restricții în utilizarea lor.

Așadar, tichetele de vacanță sunt emise pe numele tău și nu pot fi transferate altcuiva. Ele sunt create special pentru tine, pentru a te bucura de toate beneficiile lor. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Totodată, trebuie să iei în calcul faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Până când sunt valabile tichetele de vacanţă

Dacă e bine știut faptul că vacanța nu durează parcă niciodată suficient de mult, reține că nici tichetele de vacanţă nu sunt valabile la nesfârșit. Acestea au o valabilitate de un an de la momentul în care le-ai primit. Așadar, după 12 luni voucherele expiră și nu mai pot fi folosite.

Ce mai trebuie să ştii este că tichetele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care îți sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul tău lunar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite