Simulare Evaluare națională 2024. Subiectele la Limba şi literatura română DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima probă de simulare Evaluare națională 2024 s-a încheiat în urmă cu puțin timp. Subiectele la Limba și literatura română au constat în două texte la prima vedere, pe baza cărora elevii au avut de răspuns la mai multe cerințe.

Elevii au rezolvat subiectele la limba si literatura română în două ore. Sursa foto: arhivă
Elevii au rezolvat subiectele la limba si literatura română în două ore. Sursa foto: arhivă

Baremul de corectare va fi publicat la ora 15.00 pe siteul ministerului. 

Simulare Evaluare națională 2024. Subiectele la Limba şi literatura română. Primul subiect

Primul text a fost un fragment din romanul „În umbra ei”, de Simona Antonescu, iar al doilea, un paragraf din articolul profesorului Liviu Papadima „Pisica mea în sala de lectură”, publicat în Dilema veche în 2017. Baremul de notare va fi anunțat de Ministerul Educației la ora 15:00.

image
image

La examenul de simulare Evaluare națională 2024, elevii au avut de răspuns la mai multe întrebări și de rezolvat mai mute cerințe. 

La subiectul I, A, punctul 1, elevii au dat un examenul de „atenție”. Acestora li s-a cerut să indice două obiecte despre care se menționa în text. 

La punctele 2, 3 și 4 elevii au avut de bifat o căsuță cu răspunsul corect. Aici, absolvenții au trebuit să arate că au înțeles textul și au reținut informațiile. 

image

La subiectul I, A, punctul 5, elevii au avut de bifat dacă enunțurile date sunt false sau adevărate, câte trei enunțuri din fiecare text. 

La subiectul I, A, punctul 6, elevii au avut de precizat o trăsătură a unuia dintre personajele din text. 

image

La punctul 7, elevilor li s-a cerut să identifice un element de conținut comun al celor două texte date, cu valorificarea unei „secvențe relevante” din fiecare text. Enunțul scris trebuia să aibă cel puțin 30 de cuvinte.

image

La punctul 8, pe baza celui de-al doilea text, elevii au avut de răspuns la o întrebare despre felurile în care poate fi descifrată lumea în care trăim. 

Punctul 9 cerea o asociere pe care elevul să o facă între fragmentul din romanul „În umbra ei” de Simona Antonescu, primit la probă, și un alt text literar fie studiat la clasă fie lecturat suplimentar. Argumentarea ar fi trebuit să fie făcută în 50-100 de cuvinte și în cadrul acesteia să valorifice „o valoare comună”.

image

Subiectul I B, punctele 1-8 au fost cerințe de vocabular și gramatică, primele 4 notate cu câte 2 punte, iar următoarele 4 cu câte 6 puncte.

simulare 7 jpg

Simulare Evaluare națională 2024. Subiectele la Limba şi literatura română. Subiectul doi

Subiectul al II-lea, notat cu 20 de puncte, le-a cerut elevilor să facă un rezumat al textului de Simona Antonescu în 100-150 de cuvinte.

simulare 8 jpg

Din aceste 20 de punte, 8 erau acordate pentru respectarea regulilor de redactare, claritate, coerență, ortografie, punctuație. 

Elevii clasei a VIII-a vor susține mâine proba la Matematică, iar miercuri – cea la Limba maternă. Anul acesta, lucrările nu vor mai fi corectate manual, ci digitalizat. Vorbim despre o metodă prin care autoritățile încearcă să eficientizeze sistemul de corectare. 

Simularea are ca scop familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real, dar şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale.

Comunicarea rezultatelor se va face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor.

Rezultatele obţinute la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vara acestui an.

Notele la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite