Suma exorbitantă cheltuită de SUA pentru întreținerea unui superiaht confiscat de la un oligarh rus

0
Publicat:

Guvernul american alocă aproape un milion de dolari pe lună pentru întreținerea unui superiaht luxos confiscat de la un oligarh rus supus unor sancțiuni, relatează CNN. 

Superiahtul Amadea ar valora 230 de milioane de dolari. FOTO SHUTTERSTOCK (Arhivă)
Superiahtul Amadea ar valora 230 de milioane de dolari. FOTO SHUTTERSTOCK (Arhivă)

Iahtul cu pricina este Amadea, cu o lungime de 106 metri, care a fost confiscat în Fiji în luna aprilie a anului 2022 de către forțele de ordine locale și FBI. Acesta dispune de o heliport, o piscină și un cinematograf.  Acesta a fost unul dintre primele „trofee" pe care procurorii le-au revendicat ca parte a efortului unui grup operativ de a-i trage la răspundere pe apropiații Kremlinului. 

Procurorii americani susțin că proprietarul său, Suleiman Kerimov, care a făcut avere din aur, a încălcat sancțiunile americane prin utilizarea sistemului bancar american în vederea acoperirii cheltuielilor pentru navă. Iahtul a fost andocat în San Diego. 

În prezent, procurorii federali au solicitat unui judecător permisiunea de a scoate la vânzare nava, susținând că cheltuielile aferente acesteia sunt excesive și că a costat Guvernul în jur de 20 de milioane de dolari, potrivit unor documente judiciare recente. 

Potrivit US Marshals Service, superiahtul ar valora 230 de milioane de dolari. 

Este "excesiv" ca contribuabilii să plătească aproape un milion de dolari pe lună pentru a întreține Amadea, când aceste cheltuieli, ar putea fi reduse la zero prin vânzarea interlocutorie", au precizat procurorii într-un dosar depus la începutul lunii. 

„Întreținerea este cu siguranță costisitoare”

Costurile lunare se ridică la circa 600.000 de dolari pentru întreținerea iahtului, la care se adaugă 144.000 de dolari pentru asigurare, conform documentelor depuse în instanță. În plus, cu taxe ocazionale unice pentru acoperirea cheltuielilor de andocare se adaugă încă 178.000 de dolari pe lună, ceea ce înseamnă 922.000 de dolari lunar, conform înregistrărilor. 

Eduard Khudainatov și Millemarin Investments s-au prezentat pentru a revendica superiahtul. Aceștia se opun vânzării și au susținut că judecătorul nu ar trebui să o permită până când nu se va lua o decizie cu privire la moțiunea lor de respingere a plângerii de confiscare civilă. 

Ei i-au spus judecătorului că „s-au oferit să ramburseze Guvernului costurile suportate pentru întreținerea navei Amadea în schimbul returnării acesteia. Această ofertă rămâne valabilă. Întreținerea este cu siguranță costisitoare, iar reclamanții nu au intenționat niciodată ca contribuabilii americani să suporte această povară. Dar decizia eronată de a o confisca a fost luată de Guvern, știind care vor fi costurile suportate de contribuabilii americani.

Procurorii au spus că luarea unei decizii cu privire la această moțiune ar putea dura încă multe luni. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite