Statele Unite vor să scoată la licitație un superiaht confiscat de la un oligarh rus. „Costurile de întreținere sunt departe de a fi modeste“

0
Publicat:

Statele Unite intenționează să scoată la vânzare un superiaht în valoare de 300 de milioane de dolari, confiscat de la un oligarh rus, întrucât întreținerea acestuia este prea costisitoare, conform unui document judiciar publicat vineri, relatează Business Insider. 

Superiaht
Guvernul american plătește 600.000 de dolari pe lună pentru întreținere. FOTO SHUTTERSTOCK (Arhivă)

Iahtul cu pricina este Amadea, cu o lungime de 106 metri, care a fost confiscat în Fiji în luna aprilie a anului 2022. Acesta dispune de o heliport, o piscină și un cinematograf. 

Ulterior, iahtul a fost confiscat de către Departamentul de Justiție al SUA. Acesta a ajuns în țară în luna iunie. Oficialii americani susțin că proprietarul superiahtului este miliardarul rus sancționat Suleiman Kerimov, care are o avere de 9,2 miliarde de dolari. 

Din momentul în care a confiscat iahtul, guvernul american plătește 600.000 de dolari pe lună pentru întreținere - un cost „excesiv", conform documentelor depuse în instanță, pe care sursa citată le-a consultat. Statele Unite solicită în prezent acordul unui judecător pentru a scoate la licitație superiahtul. 

Costurile de întreținere pentru Amadea sunt departe de a fi modeste și există motive întemeiate pentru a scuti Guvernul și publicul de plata acestor costuri", se arată în dosar. 

Cu toate acestea, un alt oligarh rus, Eduard Khudainatov, pretinde că este proprietarul iahtului și îl vrea înapoi. Khudainatov nu a fost sancționat de SUA. 

Reprezentanții legali ai lui Khudainatov nu au răspuns imediat la solicitarea de comentarii a publicației citate, trimisă în afara orelor obișnuite de lucru. Aceștia au declarat pentru Bloomberg cu privire la confiscare că aceasta a fost „ilegală" și că clientul lor va plăti SUA pentru întreținerea iahtului Amadea. 

Disputa juridică din jurul Amadea scoate la iveală problemele legate de stabilirea proprietarului al superiahtului, din pricina structurii complexe a proprietății, care ar putea include companii fantomă. 

Acest lucru ar duce la un proces lung de stabilire a pașilor următori în ceea ce privește iahturile – care atrag costuri anuale de întreținere de milioane de dolari suportate de contribuabili. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite