LIVE TEXT | Război în Ucraina. Armata ucraineană schimbă practicile de recrutare: lupte crâncene la Bahmut și Avdiivka. 1.500 de localități în beznă din cauza „Furtunii secolului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul ucrainean al Apărării va anunța în cursul acestei săptămâni o nouă practică de recrutare, centrată pe repartizări în funcție de abilități specifice, în scopul de a crește capacitatea de luptă la aproape un an și zece luni de la lansarea invaziei ruse. Circa 1.500 de localități din Ucraina au rămas fără curent electric din cauza „Furtunii secolului”, care se îndreaptă acum spre Nord, în timp ce bătălii grele au loc la Bahmut și Andriivka.

Sudul Ucrainei, acoperit de zăpadă FOTO EPA-EFE
Sudul Ucrainei, acoperit de zăpadă FOTO EPA-EFE

UPDATE Secretarul de Stat Antony Blinken nu va avea nicio interacţiune cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la reuniunea de săptămâna aceasta a miniştrilor de Externe din statele OSCE, a declarat marţi pentru agenţia de presă EFE ambasadorul SUA pe lângă această organizaţie, Michael Carpenter.

„Nu va exista o interacţiune cu Federaţia Rusă. De fapt, nici nu cred că (Lavrov) se va intersecta cu Blinken”, a spus ambasadorul american.

Comentând participarealui Lavrov la reuniunea ce are loc joi şi vineri la Skopje, boicotată din acest motiv de Ucraina şi de statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia), ambasadorul american a insistat că Rusia este oricum „total izolată” în cadrul OSCE, unde este sprijinită doar de Belarus.

UPDATE Soldații ucraineni au convertit un tun antiaerian din epoca sovietică într-o armă terestră mobilă care poate ucide zeci de soldați ruși dintr-un foc, a relatat Daily Beast. Detalii aici

UPDATE Finlanda îşi va închide întreaga frontieră cu Rusia, cu excepţia traficului de mărfuri, în încercarea de a opri fluxul de migranți ilegali care vin către ţara nord-europeană cu sprijinul autorităților ruse.

Anunțul a fost făcut marți de premierul Finlandei, Petteri Orpo. Fenomenul de migrație instrumentalizată observat în ultimele săptămâni trebuie să înceteze, a cerut premierul finlandez.

Orpo a denunțat practica de atac hibrid cu migranți implementată de Rusia împotriva Finlandei după modelul Belarusului lui Lukașenko împotriva Poloniei, Letoniei și Lituaniei. Detalii aici

UPDATE Premierul olandez în exerciţiu, liberalul Mark Rutte, pare bine plasat pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în postul de secretar general al NATO, în pofida şocului provocat de victoria extremei drepte la alegerile legislative în Olanda, comentează AFP.

Stoltenberg mai are încă aproape un an din mandatul ce i-a fost prelungit succesiv în contextul războiului din Ucraina, dar cursa pentru postul său este deja lansată la Bruxelles.

„Bun negociator”, „prim-ministru experimentat”, după 13 ani în fruntea guvenului în ţara sa, Mark Rutte, în vârstă de 56 de ani, „are mult sprijin” în interiorul NATO, inclusiv din partea SUA şi a Franţei, aşadar bifează multe criterii, consideră mai mulţi diplomaţi din NATO intervievaţi de AFP.

UPDATE Ucraina va boicota reuniunea ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) programată în această săptămână la Skopje, capitala Macedoniei de Nord, din cauza prezenţei şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a anunţat marţi MAE de la Kiev.

Ministrul de Externe „Dmitro Kuleba va boicota reuniunea ministerială a OSCE ca urmare a deciziei de autorizare a participării lui Lavrov”, a anunțat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleh Nikolenko.

Miniștrii de Externe ai celor trei ţări baltice au decis la rândul lor să nu participe la reuniunea de la Skopje din cauza prezenței lui Serghei Lavrov. Detalii aici

UPDATE După săptămâni de dezbateri aprinse, tabăra republicană care bloca ajutorul pentru Ucraina pare să fi făcut un pas în spate. Potrivit noului președinte al Camerei Reprezentanților, republicanul Michael Johnson, Congresul SUA va aproba până la Crăciun noul ajutor pentru Ucraina. Johnson a precizat că Statele Unite „nu-i pot permite lui Vladimir Putin să mărșăluiască prin Europa”Detalii aici

UPDATE Menţinerea ajutorului pentru Ucraina, țară atacată de Rusia, este de o importanţă „existenţială” pentru Europa, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz.

Acest sprijin este „de importanţă existenţială (...) pentru Ucraina, asta este clar, dar în cele din urmă şi pentru noi în Europa”, a spus Scholz într-un discurs susținut în Parlamentul german.

Germania este ţara europeană care oferă cel mai mare ajutor Ucrainei și a doua din lume, după Statele Unite.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat marţi „încrezător” în privința continuării ajutorului militar american pentru Ucraina, îndemnând totodată statele aliate să îşi menţină eforturile.

„Sunt încrezător în faptul că Statele Unite vor continua să furnizeze sprijin (Ucrainei, n. red.), pentru că este în interesul lor să facă acest lucru”, a declarat Stoltenberg pentru presă cu puţin timp înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO, la Bruxelles.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit în Europa pentru a evidenţia continuarea sprijinului NATO pentru Ucraina.

„Este parte din procesul de a găsi un loc în Alianţă, despre care am spus mereu că este viitorul Ucrainei”, a comentat James O'Brien, asistentul secretarului de stat pentru probleme europene şi eurasiatice.

Întrebat despre un material din cotidianul german „Bild” potrivit căruia Statele Unite şi Germania împing încet Kievul către negocieri cu Moscova, O'Brien a declarat că Washingtonul nu are o astfel de politică. „Am spus întotdeauna că Ucraina este cea care trebuie să decidă”, a precizat diplomatul american de rang înalt.

UPDATE Oameni de afaceri ruși și chinezi cu legături guvernamentale au discutat în secret planurile de a construi un tunel subacvatic care să lege Rusia de Crimeea ocupată, în speranța de a crea o rută de transport protejată de atacurile Ucrainei, scrie „The Washington Post”. Detalii aici

UPDATE Noi fotografii arată o pereche de tunuri montate pe o camionetă, în timp ce o înregistrare video îi arată pe soldații ucraineni trăgând cu ele spre ceea ce observatorii suspectează că sunt drone rusești, scrie Business Insider. Este cel mai recent exemplu de armă neconvențională creată de către armata ucraineană prin improvizații pe baza unor sisteme mai vechi sau prin asamblarea unor piese de echipament. Detalii aici

UPDATE Cineastul ucrainean Oleg Sențov, 47 de ani, încarcerat în Rusia în 2014, a participat până acum la cele mai îndârjite ciocniri, la Bahmut și în sudul Ucrainei, dar pentru el a rămas memorabilă o luptă în tranșee la Avdiivka. Detalii aici

UPDATE Mariana Budanova, soția șefului Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, a fost otrăvită, conform publicațiilor Babel și Zerkalo Nedeli, care citează surse informate cu acest caz.

Potrivit Babel, preluată și de alte publicații ucrainene, Mariana Budanova a fost internată din cauza otrăvirii cu metale grele. Informația este furnizată de surse din cadrul principalului serviciu militar secret ale Ucrainei. Detalii aici

UPDATE Ucraina intenționează să îşi schimbe practicile de recrutare în încercarea de a-și menţine capacitatea de luptă după aproape doi ani de război la scară largă cu Rusia, scrie „The Guardian”.

Potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt, noile practici de recrutare ar urma să fie anunţate în cursul acestei săptămâni. Încă nu se cunosc multe detalii, de se știe deocamdată că vor include utilizarea firmelor de recrutare private pentru o mobilizare mai bine orientată şi pentru a-i asigura pe recruţi că vor fi repartizaţi în roluri ce corespund abilităţilor lor şi nu sunt pur şi simplu trimişi pe front.

„Unii oameni sunt speriaţi, speriaţi să moară, speriaţi să tragă, dar asta nu înseamnă că nu pot fi implicaţi în alte activităţi. Acum avem un nou ministru cu o nouă abordare”, a declarat pentru „The Guardian” Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni seară că vremea rea care s-a abătut asupra Ucrainei a provocat mai multe victime, cel mai grav bilanţ, de cinci morți, înregistrându-se în regiunea Odesa.

În total, 1.500 de localităţi din 17 regiuni au rămas fără energie electrică, în timp ce ciclonul se deplasează în acest moment spre nordul Ucrainei.

UPDATE O înregistrare video distribuită de armata ucraineană arată pierderile mari suferite de armata rusă în materie de blindate și tancuri în bătălia de la Avdiivka, unde invadatorii au lansat atacuri disperate în ultimele săptămâni.

Filmarea, realizată cu ajutorul unei drone de supraveghere, a surprins o coloană blindată rusească decimată în timp ce a încercat să avanseze pe un drum.

UPDATE Hackerii ruși reprezintă un nivel de amenințare ridicat pentru UE, avertizează echipa cibernetică a blocului comunitar.

Celebrul grup de hacking rusesc Fancy Bear vizează guvernele europene cu atacuri cibernetice, a avertizat echipa de răspuns la urgențe cibernetice a Uniunii Europene, scrie politico.eu.

Cel puțin șapte guverne europene au fost vizate de campanii de spearphishing, care includ folosirea unor momeli personalizate ce vizează ținte specifice, de profil înalt, pentru a descărca programe malițioase sau a oferi acces la sisteme digitale. Detalii aici

UPDATE Miniştrii de Externe din NATO se reunesc începând de marţi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile sporite dintre Serbia şi Kosovo. Detalii aici

UPDATE Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a primit permisiunea de a traversa spațiul aerian bulgar, a anunțat luni seară Ministerul de Externe de la Sofia. Lavrov se îndreaptă către o reuniune ministerială a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Detalii aici

UPDATE Preşedintele Vladimir Putin a promulgat luni bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026, care prevede pentru anul viitor o creştere cu 66 % a sumelor alocare Apărării faţă de anul în curs. În contextul războiului din Ucraina, anul viitor cheltuielile militare ale Rusiei le vor depăşi pentru prima dată pe cele sociale. Detalii aici

UPDATE Rusia a detașat fregata Amiral Makarov în serviciu la Marea Neagră, nava poate avea până la opt rachete Kalibr, motiv pentru care a crescut riscul atacurilor aeriene împotriva Ucrainei, potrivit agenției de presă Unian.

UPDATE Ucraina a respins 79 de atacuri pe mai multe direcții ale frontului. Forțele ruse au atacat în special pe direcțiile Avdiivka și Bahmut, unde armata ucraineană a respins 47 de atacuri, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. 

UPDATE Armata ucraineană continuă să-și mențină capul de pod stabilit pe malul stâng al fluviului Nipru în regiunea Herson (sud), dar a fost nevoită să-și retragă parțial unele unități din orașul Avdiivka, în regiunea Donețk (est). Detalii aici

UPDATE  Forțele armate ale Kievului continuă să provoace „pierderi grele” invadatorilor ruși, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, descriind luptele în curs din Ucraina ca fiind printre „cele mai intense” de la începutul războiului la scară largă, la 24 februarie 2022. Detalii aici

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite