Finlanda denunță un atac hibrid cu migranți și își închide toate punctele de trecere de la granița cu Rusia

0
Publicat:

Finlanda îşi va închide întreaga frontieră cu Rusia, cu excepţia traficului de mărfuri, în încercarea de a opri fluxul de migranți ilegali care vin către ţara nord-europeană cu sprijinul autorităților ruse.

Punct de trecere între Finlanda și Rusia FOTO EPA-EFE
Punct de trecere între Finlanda și Rusia FOTO EPA-EFE

Anunțul a fost făcut marți de premierul Finlandei, Petteri Orpo. Fenomenul de migrație instrumentalizată observat în ultimele săptămâni trebuie să înceteze, a cerut premierul finlandez.

Orpo a denunțat practica de atac hibrid cu migranți implementată de Rusia împotriva Finlandei după modelul Belarusului lui Lukașenko împotriva Poloniei, Letoniei și Lituaniei.

Închiderea ultimului punct de trecere a frontierei ruso-finlandeze, situat în nordul ţării, se va produce în noaptea de miercuri spre joi şi va fi în vigoare până la 13 decembrie.

Aproximativ 1.000 de solicitanţi de azil fără documente s-au prezentat la frontiera dintre Rusia şi Finlanda de la începutul lunii august. Majoritatea acestor persoane au provenit din Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria şi Yemen.

„Finlanda este ţinta unei operaţiuni hibride ruse. Aceasta este o chestiune de securitate naţională”, a subliniat ministrul de Interne de la Helsinki.

Moscova recurge la acest atac hibrid după ce Finlanda a aderat la NATO pentru a nu avea soarta Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite