Scholz și Stoltenberg fac apel la continuarea ajutorului pentru Ucraina: veste importantă de la Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Menţinerea ajutorului pentru Ucraina, țară atacată de Rusia, este de o importanţă „existenţială” pentru Europa, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Acest sprijin este „de importanţă existenţială (...) pentru Ucraina, asta este clar, dar în cele din urmă şi pentru noi în Europa”, a spus Scholz într-un discurs susținut în Parlamentul german.

Germania este ţara europeană care oferă cel mai mare ajutor Ucrainei și a doua din lume, după Statele Unite.

Este „clar că nu trebuie să relaxăm sprijinul pentru Ucraina” şi eforturile în „rezolvarea crizei energetice” care a urmat războiului la scară largă declanşat de Vladimir Putin la 24 februarie 2022, a insistat cancelarul german.

Olaf Scholz s-a adresat deputaţilor germani în momentul în care guvernul său se confruntă cu o criza bugetară care îl va obliga să recurgă mai mult decât era prevăzut la împrumuturi pentru a-şi acoperi cheltuielile.

Această situaţie survine în urma unei hotărâri a Curţii Constituţionale, cea mai înaltă instanţă din ţară, care a anulat pe 15 noiembrie transferul a 60 de miliarde de euro provenite dintr-un fond special destinat iniţial luptei împotriva COVID-19 către un program dedicat investiţiilor ecologice strategice şi sprijinului pentru industrie, notează AFP, potrivit Agerpres.

Curtea Constituţională a decis că Guvernul federal al Germaniei a încălcat o regulă constituţională din 2009 care interzice un deficit public de peste 0,35% din Produsul Intern Brut (PIB), cu excepţia unor circumstanţe excepţionale. Guvernul german a invocat aceste circumstanţe excepţionale în 2020, 2021 şi 2022, însă intenţiona să respecte plafonul deficitului în acest an. Totuși, nu va mai putea face acest lucru şi le va cere parlamentarilor să voteze pentru o creştere a deficitului bugetar federal la 45 de miliarde de euro.

Scholz a justificat această măsură prin necesitatea finanţării „frânelor la preţul energiei pentru 2023”, făcând referire la un scut antiinflaţie pentru a reduce facturile la gaz şi electricitate ale gospodăriilor şi întreprinderilor.

Stoltenberg: Ucraina va beneficia în continuare de ajutorul Statelor Unite

Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat marţi „încrezător” în privința continuării ajutorului militar american pentru Ucraina, îndemnând totodată statele aliate să îşi menţină eforturile.

„Sunt încrezător în faptul că Statele Unite vor continua să furnizeze sprijin (Ucrainei, n. red.), pentru că este în interesul lor să facă acest lucru”, a declarat Stoltenberg pentru presă cu puţin timp înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO, la Bruxelles.

Statele Unite au furnizat deja Ucrainei ajutoare militare în valoare de 40 de miliarde de dolari, însă fondurile suplimentare sunt blocate în Congres din cauza unor reticenţe din partea unor aleși republicani, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În acest context, Stoltenberg a salutat anunţurile făcute recent de Germania și Olanda, care au promis un ajutor de zece şi respectiv de două miliarde de euro pentru Ucraina, şi în general angajamentul statelor membre NATO.

Aliaţii „au făcut mult” şi rămân „angajaţi”, a subliniat șeful NATO, îndemnându-i totodată să îşi continue eforturile în favoarea apărării Ucrainei în fața agresiunii militare ruse.

„Avem nevoie să continuăm să îi susţinem, ştiind că, cu cât Ucraina va fi mai puternică pe câmpul de luptă, cu atât mai puternică va fi la masa negocierilor”, a reiterat el.

În afară de sprijinul pentru Ucraina, aliaţii s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta despre situaţia din Balcani, unde „tensiunile cresc”, potrivit lui Stoltenberg.

Mai multe incidente implicând KFOR, forţa NATO desfăşurată în Kosovo, au avut loc în ultimele săptămâni.

NATO „are nevoie să rămâne concentrată” în această regiune şi „va face tot ce este necesar pentru a menţine stabilitatea”, a dat asigurări Jens Stoltenberg.

Ajutorul pentru Ucraina, aprobat până la Crăciun

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit în Europa pentru a evidenţia continuarea sprijinului NATO pentru Ucraina.

„Este parte din procesul de a găsi un loc în Alianţă, despre care am spus mereu că este viitorul Ucrainei”, a comentat James O'Brien, asistentul secretarului de stat pentru probleme europene şi eurasiatice.

Întrebat despre un material din cotidianul german „Bild” potrivit căruia Statele Unite şi Germania împing încet Kievul către negocieri cu Moscova, O'Brien a declarat că Washingtonul nu are o astfel de politică. „Am spus întotdeauna că Ucraina este cea care trebuie să decidă”, a precizat diplomatul american de rang înalt.

Joe Biden încearcă să convingă o parte a republicanilor de aprobarea unui ajutor de 61 miliarde dolari pentru Ucraina într-un pachet de ajutor pentru Israel şi Taiwan.

După săptămâni de dezbateri aprinse, tabăra republicană care se opunea acestei propuneri pare să fi făcut un pas în spate. Potrivit noului președinte al Camerei Reprezentanților, republicanul Michael Johnson, Congresul SUA va aproba până la Crăciun noul ajutor pentru Ucraina. Johnson a precizat că Statele Unite „nu-i pot permite lui Vladimir Putin să mărșăluiască prin Europa”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite