Ucraina boicotează reuniunea OSCE de la Skopje din cauza prezenței lui Lavrov: alte trei țări i se alătură

0
Publicat:

Ucraina va boicota reuniunea ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) programată în această săptămână la Skopje, capitala Macedoniei de Nord, din cauza prezenţei şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a anunţat marţi MAE de la Kiev.

Dmitro Kuleba FOTO EPA-EFE
Dmitro Kuleba FOTO EPA-EFE

Ministrul de Externe „Dmitro Kuleba va boicota reuniunea ministerială a OSCE ca urmare a deciziei de autorizare a participării lui Lavrov”, a anunțat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleh Nikolenko.

Miniștrii de Externe ai celor trei ţări baltice au decis la rândul lor să nu participe la reuniunea de la Skopje din cauza prezenței lui Serghei Lavrov.

Potrivit unui comunicat al diplomaţiilor din Estonia, Letonia şi Lituania, prezenţa lui Lavrov la reuniunea ministerială a OSCE „riscă să legitimeze agresorul, care este Rusia, în calitate de membru deplin al comunităţii noastre de naţiuni libere”.

Serghei Lavrov a declarat luni că va participa la reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre OSCE, care va avea loc pe 30 noiembrie şi 1 decembrie la Skopje, dacă Bulgaria îi permite accesul în spaţiul său aerian, subliniind că unele state occidentale au cerut întrevederi cu el.

Ministerul bulgar de Externe a confirmat luni seara târziu că a acordat permisiunea ca un avion cu ministrul rus de Externe la bord să traverseze spaţiul aerian bulgar în drum spre Skopje.

Potrivit BTA, autorizaţia de survol a fost solicitată de Ministerul de Externe al Macedoniei de Nord în calitatea acestei ţări de preşedinte al OSCE pentru 2023 şi de organizator al celui de-al 30-lea consiliu ministerial al OSCE.

Autorizaţia de survol este temporară şi valabilă 3 ore înainte şi 72 de ore după ora şi data programată a survolului.

Ministerul bulgar de Externe bulgar a precizat că autorizaţia de survol intră în categoria excepţiilor de la sancţiunile UE contra demnitarului rus, relatează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite