Ucrainenii au transformat un tun antiaerian sovietic într-o armă mortală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soldații ucraineni au convertit un tun antiaerian din epoca sovietică într-o armă terestră mobilă  care poate ucide zeci de inamici dintr-un foc, a relatat Daily Beast.

Tunul antiaerian KS-19 FOTO SHUTTERSTOCK
Tunul antiaerian KS-19 FOTO SHUTTERSTOCK

Unitatea de baterii de artilerie a Brigăzii 241 din Ucraina a montat tunurile antiaeriene KS-19 de fabricație sovietică în spatele unor camioane, potrivit publicației, astfel încât acestea să poată fi transportată pe câmpul de luptă.

Unitatea a avut nevoie de trei luni pentru a demonta tunurile și a le reasambla pe o platformă mobilă, a relatat Daily Beast.

Rezultatul este o armă capabilă să lovească ținte situate la 100 de metri unele de altele și poate ucide zeci de soldați inamici dintr-o singură lovitură, scrie sursa citată.

Evgheni Iitvin, sergent din cadrul unității, a declarat că în doar trei zile, unul dintre aceste tunuri a „neutralizat deja 1.000” de soldați ruși.

Tunul antiaerian KS-19 a fost introdus în serviciu 1947, la câțiva ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, a relatat Business Insider.

În pofida faptului că primește o cantitate importantă de arme și muniție de la aliații occidentali, multe dintre armele pe care Ucraina le folosește împotriva Rusiei sunt relicve din epoca sovietică.

De partea cealaltă, și Rusia folosește pe câmpul de luptă echipamente vechi de zeci de ani.

Brigada 241 a primit patru tunuri KS-19 în martie, a notat Daily Beast.

Acesta a adăugat că unitatea a echipat aceste echipamente cu tablete electronice în valoare de 8.000 de dolari. Tabletele sunt conectate cu o dronă și un operator pentru a urmări și ținti forțele rusești.

Iitvin a mai dezvăluit pentru publicația citată că proiectul a presupus achiziționarea a patru camioane cu bani de la soldați, donatori și prieteni.

Sergentul ucrainean a precizat că guvernul Ucrainei nu își permitea să ofere unităților individuale sume atât de mari de bani pentru asemenea proiecte.

Ucraina a început să se dedice tot mai mult fabricării propriului armament, după ce aliații săi occidentali au întârziat în furnizarea anumitor arme și, după cum spun Ucraina și mulți experți, nu au oferit nici suficient pentru a-i permite să respingă decisiv atacurile Rusiei.

Astfel, Kievul face eforturi să își accelereze propria producție de rachete, drone și muniție.

Soldații ucraineni au fost nevoiți să se bazeze pe donații pentru a obține drone, ochelari de vedere pe timp de noapte, provizii medicale și alte articole despre care ei spun că sunt esențiale pentru efortul de război.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite