Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a primit permisiunea să survoleze spațiul aerian al Bulgariei

0
Publicat:

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a primit permisiunea de a traversa spațiul aerian bulgar, a anunțat luni seară Ministerul de Externe de la Sofia. Lavrov se îndreaptă către o reuniune ministerială a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Serghei Lavrov va participa de reuniunea OSCE din Macedonia de Nord
Serghei Lavrov va participa de reuniunea OSCE din Macedonia de Nord FOTO EPA EFE

Întâlnirea se va desfășura la c Skopje, în Macedonia de Nord, conform AFP, citat de Agerpres.

"Autorizaţia de survol diplomatic este de natură temporară (...) şi se încadrează în excepţii de la regimul de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva lui", potrivit unui comunicat.

Serghei Lavrov declarase luni că va participa la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor OSCE, care va avea loc în Macedonia de Nord pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, dacă Bulgaria îi permite accesul în spaţiul aerian, subliniind că unele state occidentale au cerut întrevederi cu el.

Macedonia de Nord a cerut Bulgariei să permită trecerea aeronavei rusești

"Am primit în urmă cu câteva zile o scrisoare de la ministrul rus al Afacerilor Externe în care acesta cerea să se facă posibilă prezenţa sa la Skopje"a declarat anterior Bujar Osmani, preşedintele în exerciţiu al OSCE, în timpul unei conferinţe de presă.

El a adăugat că această solicitare prezintă totuşi "unele provocări, deoarece spaţiul aerian al Macedoniei de Nord şi al vecinilor este închis pentru zboruri operate de aeronave ale statului rus".

Macedonia de Nord, care nu este membră a Uniunii Europene (UE), s-a alăturat sancţiunilor blocului european împotriva Moscovei adoptate în urma ofensivei ruse în Ucraina lansate în februarie 2022.

Cel de-al 30-lea Consiliu Ministerial al celor 57 de ţări care formează OSCE, format în 1975 pentru a promova dialogul între Est şi Vest, este programat să aibă loc la Skopje pe 30 noiembrie şi 1 decembrie.

"Conform regulilor, toate statele membre trebuie să fie prezente la această reuniune", a adăugat Osmani, subliniind că prezenţa lui Lavrov va depinde "de deciziile ce vor fi luate în zilele următoare"."Sper că vom reuşi cu toţii să fim prezenţi la Skopje", a spus el.

Rusia a protestat puternic în 2022, după refuzul Poloniei de a-i permite ministrului Serghei Lavrov intrarea pe teritoriul său pentru a participa la reuniunea anuală a OSCE, care a avut loc în decembrie la Lodz.

Varşovia a făcut apoi cunoscut faptul că delegaţia rusă nu ar trebui să "includă persoane sancţionate de UE", inclusiv Serghei Lavrov.

Reuniunea anuală ministerială este organul central al OSCE, responsabil cu luarea deciziilor.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite