Ce se va întâmpla la finalul războiului din Gaza? Cum văd principalii jucători politici din zonă viața de după conflict | Analiză BBC

0
Publicat:

În urma războiului declanșat pe 7 octombrie, viitorul pare un loc mare și necunoscut. Șocul războiului poate accelera schimbările, eliminând gândirea veche și impunând alegeri dificile pentru un viitor mai bun sau poate determina liderii și cetățenii să se retragă și mai adânc în buncărele lor, pregătindu-se pentru următoarea rundă, scrie BBC într-o analiză.

Ororile războiului vor lăsa urme adânci în conștiințele tuturor
Ororile războiului vor lăsa urme adânci în conștiințele tuturor FOTO Profimedia

De peste un secol, evreii și arabii se confruntă unii cu alții, mergând uneori la război, pentru controlul asupra micului și foarte disputat teritoriu dintre fluviul Iordan și Marea Mediterană. Poate cel mai sigur, dar și cel mai trist pariu este să presupunem că acest conflict, remodelat, va continua. Așa s-a întâmplat după fiecare război din Orientul Mijlociu începând cu 1948, când Israelul și-a câștigat independența.

Dar există și alte opțiuni. Iată câteva argumente formulate de persoane aflate în centrul evenimentelor.

Benjamin Netanyahu, pentru continuarea ocupației în Gaza

Prim-ministrul Israelului nu și-a dezvăluit planul pentru ziua de după război, dacă are vreunul. Adversarii săi din Israel, care îl acuză de eșecuri în securitate și informații ce au permis atacurile Hamas din 7 octombrie, spun că singurul plan real al lui Netanyahu este să rămână la putere și să evite condamnarea pentru acuzațiile grave de corupție cu care se confruntă.

Netanyahu nu concepe o Gaza independentă
Netanyahu nu concepe o Gaza independentă FOTO Profimedia

Netanyahu și-a construit cariera pe mesajul că este "Domnul Securității", singurul om care poate menține Israelul în siguranță. Hamas a distrus deja această imaginea sa, afectată de luptele politice din Israel.

Declarațiile premierului despre ce se va întâmpla după război, presupunând că Israelul poate declara victoria, indică toate către continuarea ocupației Fâșiei Gaza. Oficialii israelieni au discutat despre stabilirea unor zone tampon de-a lungul frontierei, fără a oferi detalii.

Netanyahu a respins implicarea trupelor de securitate străine. Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a spus deja că statele arabe nu vor „curăța dezordinea” lăsată de Israel.

Nu vor exista trupe arabe în Gaza. Niciuna. Nu vrem să fim văzuți ca dușmani”, a declarat acesta.

Netanyahu a respins și planul președintelui SUA, Joe Biden, de a înlocui Hamas cu Autoritatea Palestiniană, condusă de președintele Mahmoud Abbas. Netanyahu susține că PA nu poate fi de încredere și susține terorismul, chiar dacă recunoaște Israelul și cooperează cu acesta în domeniul securității.

Joe Biden, pentru un stat Palestinian independent

Viziunea președintelui Biden asupra viitorului este foarte diferită de cea a lui Benjamin Netanyahu. Biden continuă să ofere susținere militară, diplomatică și emoțională semnificativă Israelului. A vizitat țara, a îmbrățișat familiile ostaticilor și a ordonat diplomaților săi la Consiliul de Securitate al ONU să folosească veto-ul SUA pentru a bloca rezoluțiile de încetare a focului. Biden a trimis două grupuri de portavioane în regiune și a furnizat Israelului cantități considerabile de armament.

Joe Biden nu respinge ideea unui stat palestinian independent
Joe Biden nu respinge ideea unui stat palestinian independent FOTO Profimedia

În schimb, președintele SUA dorește ca Israelul să revină la o formă revitalizată a procesului de pace. El dorește ca Autoritatea Palestiniană (AP) să conducă în cele din urmă Gaza, în timp ce Israelul agreează aranjamente pentru o Palestină independentă alături de Israel.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas este de acord. A fost în mare parte un observator de pe 7 octombrie. Într-un interviu acordat Reuters săptămâna aceasta, el a spus că ar trebui să existe o conferință de pace după război pentru a găsi o soluție politică care să ducă la înființarea unui stat palestinian.

Soluția cu două state” a fost obiectivul oficial al Americii și al aliaților săi occidentali încă din anii '90. Ani de negocieri pentru a o realiza au eșuat. Timp de aproape un sfert de secol, de când procesul de pace s-a prăbușit, fraza a fost un slogan gol. Biden vrea să o reînvie, susținând corect că doar o soluție politică poate pune capăt conflictului.

Biden l-a trimis pe vicepreședintele său, Kamala Harris, la Dubai săptămâna trecută pentru a ține un discurs în care să stabilească liniile roșii ale Americii pentru Gaza în ziua următoare.

Președintele SUA A enunțat cinci principii.

Nicio deplasare forțată, nicio reocupare, niciun asediu sau blocadă, nicio reducere a teritoriului și nicio utilizare a Gazei ca platformă pentru terorism”.

Vrem să vedem o Fâșie Gaza și un West Bank unite sub Autoritatea Palestiniană, iar vocile și aspirațiile palestinienilor trebuie să fie în centrul acestui demers”, a spus Biden.

Benjamin Netanyahu a lucrat constant pentru a împiedica independența palestiniană, și, spune editorialistul BBC, este sigur că nu își va schimba opinia. Dacă soluția cu două state poate fi reînviată, nu se va întâmpla cât timp este prim-ministru.

Simcha Rotman, liderul Zionist Religious Party, vrea ocuparea Gaza

Simcha Rotman este un deputat important pentru Partidul  Zionist Religios, de dreapta. Guvernul lui Benjamin Netanyahu depinde de sprijinul partidului lui Rotman și al altor naționaliști evrei radicali. Puterea lor provine din dinamismul mișcării de a așeza evrei pe teritoriile capturate în 1967. De la acel moment de victorie, unii israelieni s-au hotărât să extindă proiectul sionist în teritoriile palestiniene nou ocupate: Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, și Fâșia Gaza.

Simcha Rotman Foto AFP
Simcha Rotman Foto AFP

De la 1967 au avut un succes mare, în ciuda faptului că au fost forțați să părăsească Gaza când Israelul s-a retras în 2005. Aproape 700.000 de evrei israelieni trăiesc acum în Cisiordania ocupată, inclusiv în Ierusalimul de Est. Liderii coloniști sunt în cabinet, iar proiectul lor este în centrul politicii israeliene.

Acum, când Israelul luptă împotriva Hamas, jurând să distrugă organizația o dată pentru totdeauna, naționaliștii evrei văd cea mai mare oportunitate pe care au avut-o din 1967, când Israelul a învins toți vecinii săi arabi într-un război care a durat șase zile.

De la 7 octombrie, coloniștii înarmați din Cisiordania, susținuți de soldați și polițiști, au împiedicat fermierii palestinieni să-și recolteze măslinele sau să-și îngrijească câmpurile. Coloniștii au pavat drumuri ilegale și au încercat să se consolideze și mai mult prin așezări ilegale atât sub legea israeliană, cât și sub legea internațională. Afișe cer peste tot întoarcerea coloniștilor evrei în Gaza.

Coloniștii au ucis și palestinieni și le-au invadat casele, scrie BBC. Bărbați cu buldozere au venit noaptea să distrugă micul sat Khirbet Zanuta, lângă Hebron. Populația de 200 de palestinieni plecase deja, fiind forțată să fugă de coloniștii înarmați și agresivi.

Legea internațională spune că o putere ocupantă nu ar trebui să-și așeze cetățenii pe teritoriul pe care l-a cucerit. Israelul spune că legea nu se aplică.

Ocupația nu este cuvântul”, spune Simcha Rotman.

Nu poți ocupa propria ta țară. Israelul nu este un ocupant în Israel, pentru că aceasta este țara lui Israel”, a afirmat deputatul de dreapta.

Pentru Simcha Rotman și alți naționaliști evrei, Gaza face și ea parte din țara Israelului.

„Trebuie să ne asigurăm că singurii oameni care sunt responsabili de securitatea noastră în țara Israel sunt Forțele de Apărare ale Israelului. Nu putem lăsa nicio organizație teroristă, indiferent cum se numește. Ar fi Hamas? Ar fi Fatah? Nu contează. Organizația teroristă nu poate avea control asupra vieților noastre”, a conchis acesta.

Mustafa Barghouthi, politician palestinian, respinge orice control internațional al Gaza

Dacă vor avea loc alegeri palestiniene după încheierea războiului din 7 octombrie, este probabil ca Mustafa Barghouti să candideze pentru președinție. Este secretarul general al Inițiativei Naționale Palestiniene. Aceasta dorește să fie a treia forță în politica palestiniană, o alternativă la extremiștii islamici din Hamas și la Fatah, facțiunea condusă de președintele Mahmoud Abbas, pe care o consideră coruptă și incompetentă.

Mustafa Barghouthi FOTO Profimedia
Mustafa Barghouthi FOTO Profimedia

Barghouthi crede că rezistența la ocupație este legitimă și legală, deși dorește ca aceasta să fie non-violentă.

Barghouthi spune că Israelul folosește războiul pentru a da un lovitură puternică nu doar Hamas, ci și ideii de independență și libertate palestiniană. Așa cum văd mulți palestinieni, ceea ce se întâmplă acum este o tristă reflectare a evenimentelor din 1948, când Israelul și-a câștigat independența și peste 700.000 de palestinieni au fugit sau au fost forțați sub amenințarea armei să-și părăsească casele în ceea ce a devenit Israel. Palestinienii numesc această perioadă al-Nakba, „catastrofa”, și cred că Israelul vrea ca acest lucru să se întâmple din nou.

Sunt 100% sigur că obiectivul lor principal încă de la început a fost curățarea etnică a Gaza, curățare etnică completă a Gaza, încercând să împingă oamenii către Egipt, un groaznic crimă de război. Și dacă reușesc să facă asta, cred că următorul lor obiectiv va fi să anexeze complet orașul Gaza și nordul Gaza la Israel și să-l revendice ca zonă de securitate.

Barghouthi avertizează că Israelul se confruntă cu perspective sumbre dacă trupele sale rămân în Gaza pe termen lung.

El crede că Gaza ar trebui să facă parte dintr-un stat palestinian democratic.

Noi, palestinienii, suntem oameni maturi. Nu avem nevoie de patronajul nimănui. Și nu, nu avem nevoie ca alte țări să ne spună cum să ne conducem singuri”, spune acesta.

Israelul s-ar putea confrunta cu dificultăți în atingerea victoriei pe care Benjamin Netanyahu a promis-o. El a stabilit un standard înalt pentru victorie; nu doar anihilarea Hamas ca forță militară, ci și distrugerea capacității sale de guvernare. Puterea militară vastă a Israelului, întărită prin aprovizionarea americană, nu a distrus totuși capacitatea Hamas de a lupta. Credința Hamas în naționalismul islamist este, de asemenea, înrădăcinată în mințile multor palestinieni. Armele adesea nu ucid idei, ci le întăresc, conchide articolul BBC.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite